Az Európai Parlament pénteken nagy többséggel elfogadott határozatában a "LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) emberek" "szabadságzónájává" nyilvánította az Európai Uniót.
Zoom
"A brüsszeli testület határozata válasz arra, hogy LMBTI-jogok területén egyes tagállamokban - mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban - visszalépés tapasztalható" - írta az EP sajtóközleménye.
A határozat emlékeztetett: Lengyelországban száznál is több régió, megye és önkormányzat fogadott el határozatot arról, hogy területük mentes az "LMBTI-ideológiától". Bár az Európai Bizottság elutasította az LMBTI-ellenes lengyel városok testvérvárosi programokra beérkezett pályázatait, a képviselők szerint további lépéseket kell tenni: többek között a kötelezettségszegési illetve az uniós alapértékeket óvó 7-es cikk szerinti eljárást, valamint az unió költségvetésének védelméről szóló rendeletet is fel kell használni a "jogsértő" tagállamok ellen.
Az uniós törvényhozó testület hangsúlyozta azt is, hogy az "LMBTI-közösségek" helyzete Magyarországon is egyre romlik: Nagykáta városa tavaly novemberben a lengyel példát követve betiltotta a "LMBTI-propaganda terjesztését és népszerűsítését" az önkormányzati intézményekben. "Emellett a magyar Országgyűlés alkotmánymódosítása figyelmen kívül hagyja a transznemű és nem bináris személyek létezését, és korlátozza a családi élethez való jogukat. Egy másik magyar törvény megfosztja az élettársi kapcsolatban élő párokat az örökbefogadáshoz való jogtól" - fogalmazott a határozat.
A nemzeti hatóságoknak az EU-ban mindenütt védeniük kell, és elő kell mozdítaniuk az egyenlőséget és az alapvető jogokat mindenki számára, beleértve az LMBTI-közösségek jogait is" - hangsúlyozták a képviselők.
Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: a határozat egyrészt csúsztatásokat tartalmaz, másrészt visszaél az egyenlőség és a szabadság eszméivel. Leszögezte, hogy Magyarország nem fogad el olyan erőszakos ideológiai kinyilatkoztatásokat, amelyek a társadalom alappilléreit kezdik ki, és fenyegetik a gyermek egészséges fejlődését. A képviselő hozzátette: mindenfajta diszkriminációt és erőszakot el kell ítélni, bármilyen kisebbségről legyen is szó. "Semmi sem indokolja, hogy egyes kisebbségek esetében ezt külön hangsúlyozzuk. Ez a határozat nem más, mint egy újabb ideológiai erőszakoskodás, ami kirekeszti azokat, akik egy adott világnézeti felfogással nem azonosulnak" - húzta alá. Hidvéghi rámutatott: "minden tagállam maga dönti el, hogy mit gondol a családról és a házasságról, és ebbe Brüsszelnek nincs beleszólása."
A magyar álláspont a biológiai törvényszerűségből indul ki, amit azonban az uniós parlament rögtön homofóbnak és intoleránsnak bélyegez. "Mi nem asszisztálunk ehhez a társadalomátalakító kísérlethez, ezért ahogy eddig mindig, most is a határozat ellen szavaztunk" - nyilatkozta a képviselő.