A Szerencsi Járási Ügyészség garázdaság és zaklatás miatt emelt vádat egy férfival és egy nővel szemben, akik Tiszalúcon azért rontottak rá egy férfira, mert nem adott nekik cigarettát.
Zoom
A vádirat szerint, a férfi vádlott 2020. június 13-án kora délután, ittas állapotban gyalogosan haladt el a sértett tiszalúci lakóháza előtti úton. A vádlott leszólította a házának kapujában, az utcán álló sértettet, és cigarettát kért a férfitól. A sértett közölte a vádlottal, hogy nem tud adni, mivel nem dohányzik. A vádlott ezen feldühödve, trágár kifejezések kíséretében szidalmazni kezdte a férfit, majd odalépett hozzá, és egy alkalommal combon rúgta.
A vádlott ezután távozott a helyszínről, azonban néhány perc elteltével a szintén ittas élettársa – az ügy másik vádlottja – társaságában visszatért. A vádlottak az utcáról kiabálva szidalmazták és folyamatosan megöléssel fenyegették a lakásban tartózkodó sértettet és a feleségét. Végül a vádlott nő a magával hozott fanyelű kapával a sértettek lakásának kapujára szerelt postaládát olyan erővel kezdte ütlegelni, hogy a kapa eltört, a postaládában pedig 3000 forint rongálási kár keletkezett.
A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.
A sértettek a vádlottakkal szemben zaklatás vétsége miatt magánindítványt terjesztettek elő.
A járási ügyészség a férfit és a nőt garázdaság vétségével és két rendbeli zaklatás vétségével vádolja. A vádiratban az ügyészség a vádlottakkal szemben - tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban - közérdekű munka büntetés kiszabására és a sértett által előterjesztett polgári jogi igény elbírálására tett indítványt a Szerencsi Járásbíróságnak, olvasható az ügyészség honlapján.