Gavra Gábor írása az ATV honlapján:
Ez vezetett az ellenzék totális összeomlásához 2022-re
Amikor négy éve a Fidesz megverte az akkor még kétpólusú ellenzéket, utóbbi politikusai és háttéremberei részéről az volt ennek magyarázata, hogy az ellenzék az összefogás hiánya miatt szenvedett vereséget. Karácsony Gergely még a múlt héten is azt nyilatkozta, hogy egy egységes ellenzék 2018-ban megverte volna a Fideszt, és azóta rengeteg tényező az ellenzék javára változott meg. Ezekről az állításokról derült ki vasárnap, hogy tévedésen alapulnak.
Zoom
Társadalmi többségbe került a Fidesz
​Miközben a baloldal vezetői és háttéremberei azzal nyugtatták magukat, hogy elvégezték a 2018-ban kapott házi feladatot, és összefogtak, mintha az összefogás-lecke felmondása közben egy dolog elkerülte volna a figyelmüket: ez pedig az volt, hogy 2014-hez képest 2018-ra a Fidesz jelentősen növelte listás támogatottságát.
Mostanra ez a tendencia folytatódott, és 2022-re kiderült: az országban egyszerűen több fideszes választó van, mint nem-fideszes. És több mint 700 ezerrel több fideszes, mint hatpárti ellenzéki szimpatizáns.
2018-ban a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd kicsivel több listás szavazatot kapott, mint a Fidesz, azonban – és ezt a Mi Hazánk Mozgalom mostani eredménye mutatja – a 2018-as ellenzéki pártok bázisa nem volt automatikusan összeadható – a 2018-as egymilliós Jobbik-tábor jelentős, mondhatni döntő része biztosan leszakadt az ellenzéki táborról.
A hatpárti ellenzék ma 800 ezerrel (!) kevesebb listás szavazatot kapott, mint az akkor külön induló pártok 2018-ban. Ez annyira brutális veszteség, hogy nem lehet elintézni azzal, amivel például Jakab Péter próbálja, vagyis hogy Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket. Márki-Zay elképesztő kampánybeli szereplése magyarázza a hatpárti ellenzék Fidesszel szembeni vereségét, de nem magyarázza meg azt, hogy hova tűnt 800 ezer 2018-as ellenzéki szavazó. És ez ügyben Jakab Péternek legalább annyi elszámolnivalója van, mint Márki-Zay Péternek.
Hova tűnt a 2018-as Jobbik-bázis?
A Fidesz mára létrejött társadalmi (tehát nem parlamenti) többsége és a Mi Hazánk parlamentbe jutása legalább részben ugyanarra vezethető vissza: a 2018-as, több mint egymilliós Jobbik-tábor döntő részének leválására az ellenzéki szavazóbázisról.
Kiderült ugyanis, hogy a 2018-ban a Fidesz ellen, de egy jobboldali pártra (vagyis a Vona Gábor vezette Jobbikra) szavazó egymillió ember nem tart Jakab Péterrel a baloldali összefogásba. Ennek köszönhető, hogy míg négy éve belföldön a most összefogott hat párt enyhe fölényben volt a listás szavazatok számát tekintve a Fidesszel szemben, most a Fidesz közel húsz (!) százalékpontot vert rájuk listán.
Totális ellenzéki vereség vidéken
Miközben a Fidesz néhány budapesti választókerületben (kivétel nélkül a pesti oldalon) meglepte a baloldalt, és elvitte egész Pest megyét, beleértve a teljes agglomerációt is, addig az ellenzék alig néhány vidéki választókerületben rúgott labdába (Pécsen és Szegeden).
Teljesen nyilvánvaló: 2018 után a Fidesz országszerte tovább erősödött. Erre utalt a 2019-es EP-választás 50 százalék fölötti fideszes eredménye, majd önkormányzati választás megyei listás eredménye is, csak a fővárosi és megyei jogú városi ellenzéki részsikerek akkor ezt elhomályosították.
Brutális válság után győzött a Fidesz
Orbán Viktor és pártja egy súlyos közegészségügyi és ebből adódó gazdasági válság után, egy, a szomszédban zajló háború és az az által keltett bizonytalanság kellős közepén aratott elsöprő győzelmet, amelynek méretére jellemző, hogy a Fidesz mostani listás szavazati aránya még a 2010-est is meghaladja, miközben - mint láttuk - a baloldal és a Jobbik együttes támogatottsága még 2018-hoz képest is összeomlott. A választók minden jel szerint úgy értékelték, hogy Orbán Viktor jobban helyt állt az elmúlt évek viharaiban, mint ellenfelei tették volna.
Ez bármilyen választási rendszerben elsöprő győzelem lett volna
Nyilván lesznek erre irányuló próbálkozások, de szögezzük le: az eredmény nem magyarázható semmiféle vélt vagy valós választási csalással, a pálya kétségtelen lejtésével vagy a levélszavazatokkal.
2022-ben Magyarország Orbán Viktort választotta, és ez a szavazati arány bármilyen választási rendszerben elsöprő Fidesz-győzelmet jelentett volna. 2010 óta először fordult elő, hogy országgyűlési választáson a Fidesz több belföldi listás szavazatot kapott, mint az összes többi párt együtt, míg a hat összefogott ellenzéki párt minden korábbinál súlyosabb vereséget szenvedett.