Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény 2020. január 25-én Csenyétén, amikor két mentős rendőri kíséret nélkül nem volt hajlandó behajtani a faluba, ahová egy 49 éves, haldokló cigányhoz hívták őket. A Telex kérdéseire az ügyészség elmondta, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás a két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon, de az az Encsi Járási Ügyészség idén április 13-án bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetéséről döntött.
Zoom
Borítékolhatjuk, hogy nem lesz következménye a cigányőrség újabb magyarellenes túlkapásának
Az ügy komoly botrányt kavart, a csenyétei Kótai Győző ugyanis úgy halt meg, hogy egy mentőautó a házától néhány száz méternyire várakozott. A mentősök azért nem hajtottak be a faluba, mert a haldokló hozzátartozói többször megfenyegették a mentők telefonügyeletesét, amiért szerintük nem ért ki időben a rohamkocsi.
Kótai Győző egy szombati napon este a kádban ülve lett rosszul, leállt a légzése, és pulzusa sem volt kitapintható. Hozzátartozói 19 óra 9 perckor hívták fel a mentőket, és a családtagok híváslistája alapján 12 percig beszéltek a diszpécserrel, aki telefonon irányította az újraélesztést, és biztosította a rokonokat, hogy a Csenyététől kb. 10 kilométerre lévő Krasznokvajdáról és a 21 kilométerre lévő Encsről is elindítottak egy-egy mentőautót.
Időközben egyre több csenyétei lakos érkezett Kótaiék házához, Kiss István, a falu polgármestere korábban az Indexnek elmondta, hogy több falusi egymástól függetlenül újra és újra, egyre idegesebben felhívta a 112-t, és "nem kizárt, hogy valóban megfenyegették a diszpécsert".
Kiss 19 óra 21-kor maga is felhívta a mentőket, és három percet beszélt velük. A polgármester a falu határában várakozó mentősökkel is találkozott, és bekísérte volna őket a faluba, a mentősök azonban azt mondták, "felsőbb utasításra" nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket. Kiss nem sokkal fél 8 után Kótaiék házához hajtott, és mivel ő tudta, hogy vár egy mentőautó a falu határában, az eszméletlen férfit autóval a mentőhöz szállította.
"Pont akkor ért oda a másik mentőautó, és nagyjából 15 perc múlva két rendőrautó is" − állította a polgármester.
A mentőszolgálat akkor azt mondta, kollégáikat annyira megviselte a veszélyeztetettség (a szót a telexes zsidók idézőjelbe tették, reméljük, előbb-utóbb ők is találkoznak a cigány valósággal - a szerk.), hogy a szolgálatukat sem tudták folytatni, a történteket pedig pszichológus segítségével dolgozhatják fel.
Korábban írtuk: