Ukrajnai vallásos zsidóknak nyitott menekülttábort Balatonőszödön az EMIH - Magyar Zsidó Szövetség és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége.
Az EMIH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ukrajnai és a "magyar" zsidó szervezet áprilisban fordult a magyar kormányhoz segítségért, hogy több száz ukrajnai menekült speciális, kóser ellátására alkalmas táborhelyet nyithasson a több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi kormányüdülőben.
Zoom
A két szervezet az üdülőt felújította, alkalmassá tette a menekültek befogadására, a további felújításra és átmeneti bővítésre pedig adománygyűjtő kampányt szervezett. A tábor a felújítás-bővítés végeztével 644 ember elszállásolására lesz alkalmas, kiegészülve közösségi terekkel, kóser konyhával, valamint a gyermekek tanulását biztosító osztálytermekkel - írták.
Zoom
Mint a tájékoztatóból kiderül, addig maradnak itt, amíg a Judapestre költöztetésük megoldódik - vagy amíg tart a háború, de van egy tippünk, hány zsidó fog innen visszamenni a lerombolt Ukrajnába, ha lesz még ilyen nevű ország egyáltalán...
Hozzátették: a tábor kialakítására azért volt szükség, mert a speciális vallási és étkezési előírások szerint élő menekültek elhelyezése nem volt megoldott Európában.
A táborról további információk a machnechabad.hu oldalon találhatók.