A döntés 2021. május 21-én emelkedett a jogerőre, a cigány “jogvédő” azonban azóta is a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) elnökeként hivatkozik magára, tárgyal többek között a Készenléti Rendőrséggel.
December elején a Magyar Jelen szembesítette Száva Vincét a bűnözői múltjáról szóló, ’90-es években megjelent újságcikkekkel, melyek szerint “közismert Rákóczi téri strici” volt, valamint csalás és más bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárás folyt ellene a XIII. kerületi rendőrkapitányságon (a vád szerint társaival fiktív ingatlanközvetítő irodán keresztül önkormányzati lakásokat értékesítettek).
Zoom
A cigány jogvédő akkor a Magyar Jelen kamerái előtt tagadta, hogy a két cikk közül akár csak az egyiknek is lenne valóságalapja – állítása szerint sosem folyt ellene rendőrségi eljárás. Sőt, kilátásba helyezte: pert indít a róla hazugságot terjesztő újságírók ellen.
Hozzátette, a Száva család némely tagjának valóban voltak kétes ügyei az ezredforduló előtt, ő azonban nem tartozik közéjük, az erkölcsi bizonyítványa is tiszta. (Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az erkölcsi bizonyítvány két év után akkor is újra tiszta lesz, ha korábban valakit jogerősen elítéltek, így tehát ez önmagában nem igazolja a büntetlen előéletet.)
A rendőrség nem adott érdemi információt
A fiktív ingatlanközvetítésről szóló újságcikkel kapcsolatban a Magyar Jelen kereste a XIII. kerületi rendőrkapitányságot, hogy megtudják, végül eljutott-e bírósági szakaszba a Száva Vince és társai ellen indított eljárás, és ha igen, milyen ítélet született – azonban hiába írták meg a pontos ügyszámot, azt a választ kapták, hogy mivel nem digitalizálták a ’90-es évek eljárási anyagait, nem tudnak érdemi információval szolgálni.
Felszámolták az ÉKE egyesületet
Egy másik oknyomozásuk viszont eredményesnek bizonyult, így kiderítették,
a Fővárosi Törvényszék 2021. május 21-én jogerősen felszámolta és törölte a civil szervezetek nyilvántartásából Száva Vince egyesületét.
A bírósági dokumentumok tanúsága szerint a folyamat egy 2017. szeptember 8-án jogerőre emelkedett fizetési meghagyás miatt elrendelt végrehajtási eljárással kezdődött 2018. március 8-án, amit a Díjbeszedő Faktorház Zrt. kezdeményezett a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (rövidítése: ÉKE) ellen.
Az oknyomozó cikk folytatása a Magyar Jelen portálon olvasható, ide kattintva.
Kapcsolódó: