Átmenetileg felfüggesztette az orosz kormány a magyar kormánnyal kötött megállapodását, mely vízummentes beutazást biztosított a magyar diplomatáknak Oroszországba, írta meg a TASZSZ nyomán a hvg.hu.
Az orosz állami hírügynökség szerint mindaddig szünetelni is fog a diplomata-útlevelesek vízummentessége, míg Magyarország nem javítja ki a kétoldalú egyezmény "bizonyos tételeinek megsértését" – vagy amíg fel nem mondják az egyezményt.
Zoom
A kétoldalú egyezményt az országok még 2001-ben írták alá. A hírügynökség arról nem ír, hogy magyar részről pontosan milyen kihágás történt. A magyar diplomaták a döntés értelmében most csak külön orosz hatósági engedéllyel utazhatnak be az országba. Az orosz külügy tájékoztatja a fejleményről a magyar kollégáit.
Magyarország egyébként de facto "barátságtalan állam" Oroszország szemében a háború kezdete óta, hiszen mind a tíz EU-s szankciós csomagot megszavaztuk. Ezzel együtt az Orbán-kormány szívélyes viszonyt ápol Oroszországgal és Vlagyimir Putyin elnökkel.