Az Állami Számvevőszék lezárta az országgyűlési választáson mandátumhoz jutott egyéni jelöltek által a kampányra fordított pénzek elszámolásának ellenőrzését. A támogatást felhasználó 97 egyéni jelölt közül 94 jelölt esetében a pénzfelhasználás megfelelt a törvényi előírásoknak, három jelöltnél fordult elő szabálytalanság – közölte az ÁSZ.
A jelentésből kiderül, hogy mindhárom szabálytalankodó képviselő kormánypárti.
  • A jászberényi körzetben győző Pócs János 252 ezer forintot használt fel szabálytalanul. A számvevőszék azt állapította meg, hogy a támogatás felhasználását igazoló számlák, számviteli bizonylatok nem a jelölt nevére szóltak.
  • A dabasi Pánczél Károly százezer forintot költött el szabálytalanul, mivel a szolgáltatás igénybevétele – a számlán szereplő teljesítési dátum alapján – kampányidőszakon kívül esett.
  • A dunaújvárosi Mészáros Lajosnál 299 ezer forint felhasználása volt szabálytalan, mivel szintén a hivatalos kampányidőszak kezdete előtt költötte azt el.
A kincstár mindhárom esetben a szabálytalanul elköltött összeg kétszeresének visszafizetését rendelte el, aminek a fideszes politikusok eleget is tettek.
A pártok elszámolásának ellenőrzése még folyamatban van.
(24)