Itt az ideje a békének címmel jelent meg a magyar kormány YouTube-csatornáján egy videó, amely az orosz–ukrán háború lezárásának fontosságát hangsúlyozza.
A kampányon több ukrán portál is felháborodott, amiért ebben Ukrajna térképét úgy ábrázolják, hogy annak nem része a Krím félsziget. Ahogy nem is az.
Demarsot intézett Ukrajna
Az ukrán külügy is reagált a videóra, mégpedig egy hivatalos szóbeli figyelmeztetéssel. A demars egyfajta szóbeli jegyzék a diplomáciában, amit egy írásbeli szokott követni, amennyiben nem javulnak a kapcsolatok.
A Krím félsziget Ukrajna részét nem képező területként való megjelölése ellentmond a hivatalos, Budapest által többször kinyilvánított álláspontnak, miszerint Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül – olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.
Kijev szerint Magyarországnak fel kellene hagynia a provokációval, és eleget kellene tennie az európai uniós, NATO-, valamint ENSZ-tagságból eredő kötelezettségeinek. Ugyanis az ukrán kormány szerint az Oroszország agresszív politikájával való játszadozás nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, amit a magyar kormány nyilvánosan szorgalmaz.
Nem először dühöngenek
Orbán Viktor már pénteken is kiverte a biztosítékot az ukránoknál, ugyanis kijelentette, jelenleg „vérfürdő ellentámadást indítani”. Orbán Viktor szerint „mindenki lelkes nyugaton az ukrán ellentámadást illetően”, azonban úgy fogalmazott, „ha támadok, akkor háromszor akkora a veszteségem, mint annak, aki védekezik”.
Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint a magyar kormányfő abszurd álláspontja sérti az EU értékeit és a nemzetközi jogot.
Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebook-oldalán reagált arra, hogy „Magyarország miniszterelnöke az ukrán ellentámadás kezdete előtt kijelentette, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”. Holott az ukrán fél világosan felvázolta álláspontját: „békés tárgyalások csak az orosz csapatok teljes kivonása után lehetségesek Ukrajnából”.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is reagált Orbán Viktor szavaira. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint azt üzente neki, hogy ha ő olyan okos, akkor győzze meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt csapatai kivonásáról.
Kuleba kijelentése június 2-án pénteken, egy Kijevben tartott sajtótájékoztatón hangzott el. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna minden országnál jobban szeretné a béke mielőbbi helyreállítását. „De olyan igazságos békét szeretnénk, amely mindenekelőtt a területi integritás helyreállítását foglalja magában” – tette hozzá.
Tehát amikor valaki azt mondja, hogy «ne indítsunk ellentámadást, hanem, tárgyaljunk» – nos, ha olyan okos, talán meg tudja győzni Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából, és akkor nem lesz ellentámadás – fejtette ki Kuleba.
Az ukrán politikus elutasította azokat az elképzeléseket is, amelyek szerint Ukrajnának valamit fel kell áldoznia ahhoz, hogy megoldás szülessen. „Ez egy perverz logika, egy beteges logika, amely 2014 és 2022 között teljesen megbukott. Ha segíteni akarnak, használják a kapcsolataikat, és győzzék meg Putyint, hogy hagyja el Ukrajnát!” – zárta szavait.
(Index nyomán)