Pesty Lászlót nem kell különösebben bemutatnunk, ismerjük mint magyar filmrendezőt és producert, de mint "ősfideszest" is. De annyira az, hogy 1988-ban csatlakozott a párthoz. Többek között a Fidesz megalakulását követő néhány hónapot is dokumentálta VHS formátumban.
Zoom
Fotó: Adrián Zoltán / 24
Most ez a Pesty László szokatlanul erős kritikát fogalmazott meg a kormány politikájáról, de úgy általában véve arról a miliőről, ami egyre inkább körbeszőtte a Fideszt az elmúlt években. És a hely, ahol ezeket kimondta, méginkább szimbolikus: Tusványos.
Pesty László egyébként korábban az Írdalá.hu nemzetközi aláírásgyűjtés kampányfőnőkeként vált Erdélyben is közismertté, miután a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésben segédkezett.
Nos, mindenestre "förtelmes Lölő-jelenségről" beszélt Tusnádfürdőn, ami nem jelent mást, minthogy a
kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem.
Természetszerűleg nagy visszhangot váltottak ki szavai, azon sem lepődünk meg, hogy a balliberális sajtó is lecsapott a dologra. Nem mintha nekik bármi jogalapjuk lenne kritizálni azt, amit ők is folytattak és folytatnának a mai napig - ha újra hatalomra kerülnének.
A 24.hu készített nagyinterjút Pestyvel, és a fentiek ismeretében is úgy gondolom, hogy nem érdemtelen szemléznünk a legerősebb kijelentéseit.
Meg is kérdezték tőle, mit gondol, megúszhatja? Ő azt feleli, szerinte nincs mit megúsznia, egy demokratikus országban elmondhatja a véleményét. Alighanem ezt ő sem gondolta komolyan, de nyilván mi mást mondhatott volna...
Meg is erősíti persze kicsivel később, hogy "Ha van ember, akinek a lojalitása megkérdőjelezhetetlen, akkor az én vagyok. Fideszes voltam, fideszes vagyok, fideszes maradok, míg élek! Sose leszek áruló!"
Majd hozzáteszi: "Épp ezért kötelességem akár konfliktusokat vállalva is kiállni a közösségemért."
És, hogy Pesty szerint mi is a Lölő-jelenség? Erre is választ kapunk az interjúból.
Naponta hallok történeteket arra, hogy bizonyos emberek a klánból rámutatnak egy szép családi házra, rámutatnak egy panzióra, rámutatnak egy cégre, kacsintanak, és a tulajdonos fülébe súgják, hogy „barátom, nem ártana néked egy tulajdonostárs, hogy továbbra is jól menjenek a dolgaid”. És az áldozat megijed, pár fillérért beengedi cégébe a klántagot, aztán mire felnéz, kívül kerül a saját szorgalmából, tehetségéből felépített vállalkozásán, családiházán, panzióján, egyebén.
Továbbá:
A Lölő-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.
Ez vélhetően tűpontos megfogalmazás, ő már csak tudja.
Egyébként kifejezetten érdekes, hogy konkrét nevet is megemlít némi unszolásra az interjúban, mint olyat, aki pórul járt. Íme: "Jó, akkor mondok egy nevet: Mák István. Ő egy mélyépítésben, csatornázásban tevékenykedő vállalkozó, a nulláról építette fel magát rengeteg munkával, komoly kockázatokat vállalva, helyes döntéseket hozva, senkit meg nem károsítva. Ez a Mák István nemrég gyanús körülmények között, töredékáron vált meg a vállalkozásától. A javaslatom a következő: kedves barátaim, fideszesek és ellenzékiek és ingadozók, politikusok és újságírók, tessenek utánanézni az ügynek!"
(A 24.hu megkeresésére Mák István úgy reagált, ő és társa cégüket másfél éve „zsarolás hatására, az általa becsült piaci érték alig harmadáért adták el egy oligarcha strómanjának".)
Ezután még pikánsabbá válik a beszélgetés. Arra terelődik a szó, a Fidesz szerint fontos kiépíteni a nemzeti tőkésosztályt, mire Pesty:
De ha már nemzeti tőkét kell építeni a kormányprogram eredményessége érdekében, akkor miért úgy épül ez a nemzeti tőke, hogy a NER-lovagok, a Lölő-jelenség absztrakt halmazának egyik-másik, vélt vagy valós arca, késsel-villával enni nem tudó, alany-állítmányt egyeztetni nem tudó tagja megaláz, kisemmiz tisztességes, igyekvő, tehetséges vállalkozókat?!
Az alábbi gondolata pedig markánsan találó:
Ha a nemzeti konzervatív eszme és a nemzeti konzervatív tőke erősödni akar, hát erősödjék! Na de hadd kérdem ismét: a NER miért támad be valóban nemzeti, keresztény tőkéseket?
Aztán persze észrevehetjük, hogy - talán nem véletlen - igyekszik magának egy menekülőutat nyitni, amikor azt mondja, "Orbán Viktornak semmi köze a Lölő klánokhoz". Ismerős ez nekem kicsit a bolsevik időkből, a "Rákosi/Kádár/Sztálin elvtárs erről biztos nem tud" önbecsapás esete. Hogy ez elég lesz valamire, az majd kiderül.
Azon túl, hogy meglepődhetünk, nem várt helyről kapott kritikát a NER néptől és magyar valóságtól elszakadt urambátyám világa, azért legalább spekulálhatunk egy kicsit: vajon mennyire volt ez spontán és valódi?
Egyesek mondhatnák, ez az egész előre le volt egyeztetve, érzik a rendszer fenntartói jelen körülmények között, hogy kell egy kis látszatkiszólogatás, de rögtön mások joggal vethetnek ellen, hogy Pesty személyisége erre nem volna alkalmas, akik ismerik őt, tudhatják, hajlamos önfejűségekre. Egyelőre én nem foglalok állást.
Az idő majd megmutatja a választ, kövessük nyomon Pesty László jövőjét.
Viszont akár így, akár úgy, az mindenesetre valóban megállapítható az egészből, hogy egyre kevésbé védhető, magyarázható az, amit Pesty "Lölő-jelenségként" írt le. Nyilván már eddig sem volt elfogadható, de úgy értem, már a törzsfideszes szavazók között sem.
Lantos János - Kuruc.info