Interjút adott a Gulyáságyú Médiának a németországi Alternatíva Németországért európai parlamenti képviselője. Maximilian Krah, aki a jövő évi EP-választáson az AfD listavezetője lesz, az interjú során a Fideszt és a Mi Hazánkat is méltatta.
Zoom
Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánypárttal vagy a Toroczkai László vezette formációval készülnek-e szorosabb együttműködésére, Krah elmondta, Orbán Viktor közölte, hogy pártja nem csatlakozhat az EP "szélsőjobboldali", euroszkeptikus frakciójához az Identitás és Demokráciához (ID) a német befektetők magyarországi befolyása miatt. Ezt Krah tudomásul vette, hozzátéve, hogy ő maga nem tudja, mekkora a német nagytőke befolyása Magyarországon.
Úgy látja, hogy a fiatal magyar választók amúgy is inkább Mi Hazánk, mint a Fidesz mellett vannak. Hozzátette:
Én pedig mindig azt javaslom, hogy a jövőbe nézzünk, és ne a múltba.
Az AfD nem tartja reális forgatókönyvnek Orbán tervét a "mérsékelt" Európai Néppárttól jobbra helyezkedő, két EP-frakció, az ID és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) egyesítéséről. "Kétféleképpen is lehetünk jobboldaliak Európában. Vannak olyan jobbosok, mint mi és Orbán Viktor, akik inkább eurocentrikus jobboldaliak. Ám vannak olyanok is, akik teljesen Amerika felé tekintenek, vagy például a neokonok. Ők egyáltalán nem értik Európát" – vélekedett.
Arra a felvetésre, hogy mit tennének, ha a Fidesz mégis kezdeményezné a társulást az AfD-vel, Krah úgy nyilatkozott:
…akkor nem dobnánk ki őket az ágyunkból.
Ugyanakkor a Mi Hazánk közeledését sem utasítanák vissza, amely Krah szerint "érdekes, okos párt", továbbá "fiatalok, frissek, szókimondók".
A politikus szerint mindkét párttal zajlanak egyeztetések, ám a Mi Hazánkkal vélhetően élénkebb a párbeszéd.
– Biztos vagyok benne, hogy a Mi Hazánknak egyre nagyobb befolyása lesz Magyarországon. Én pedig mindig is azt támogattam, hogy a jövő győzteseire fogadjunk. A Mi Hazánk még eléggé ismeretlen Magyarországon kívül, de ez meg fog változni. Az egy okos párt – zárta sorait Krah.
(24 nyomán)