A hétvége folyamán tartották Retkes Tamás új könyvének bemutatóját. A Magyar Próféta harmadik, befejező része Készülj a háborúra alcímmel jelent meg. Erről kérdeztük az írót, Retkes Tamást.
Zoom
- A könyvbemutató értékelése két szóval leírva: telt ház. Valóban sok volt a régi kedves arc, és az akár évtizedes múltra visszatekintő ismerős. Ez is azt mutatja, hogy a pontosan 10 évvel ezelőtt meghozott áldozatok, amikor még vonattal jártam keresztül-kasul az országban a könyveimmel, mostanában kezdenek megtérülni - fogalmazott portálunknak Retkes Tamás.
- Kronológia: 1940-ben vesszük fel a fonalat, amikor Szálasi amnesztiával szabadul a Csillagból. Később a hazai események mentén - kormányzóhelyettes-választás, nyilas frakcióharcok, német bevonulás, október 15., stb. - eljutunk egészen 1946. március 12-ig. Közben persze ezt a szikár történelmi vázat igyekeztem regényes elemekkel is kitölteni, melyben a fiktív szereplők jelentenek nagy segítséget - ismertette nagyvonalakban, miről szól a Magyar Próféta harmadik része.
- A feldolgozottságot immáron teljesnek tekintem, hiszen felöleli Szálasi Ferenc életútját. Írói hitvallásomnak tekintem a történelmi hitelességre épülő szórakoztatást. Őszintén remélem, hogy célt értem vele, és hogy segít árnyaltabb képet kapni úgy a korszakról, mint annak szereplőiről - folytatta, de kérdeztük jövőbeli terveiről is.
Zoom
Retkes Tamás korábbi könyvei
- Alkalomadtán megvalósítom egy régi dédelgetett tervemet, melynek során egy testvérpár élettörténetét dolgozom majd fel. Szeretném leszögezni: valós személyekről van szó. Ők a maguk módján részesei voltak a magyar történelemnek, csakhogy az ideológiai harcban az ellentétes oldalon találták magukat. Az alapötletet az adta, hogy a szakirodalom számon tart egy amerikai testvérpárt, melynek tagjai a polgárháborúban eltérő meggyőződéstől vezérelve egymás ellenségei lettek, sőt a harcmezőn is készek voltak egymás torkának esni. Esetünkben nem lesz szó fegyveres összeütközésről, sőt a szeretet felül fog kerekedni, de ezen kívül más jellegű katarzist akarok kidolgozni - összegezte.
Zoom
A könyv megrendelhető a Szabad Szellem - Magyar Kultúra Alapítványtól megrendeles@szsz-mka.hu e-mail címen vagy a Facebook-oldalukon.