A keceli fideszes városvezetők múlt heti kocsmai verekedése után a hét végén Tiszaföldvár fideszes alpolgármestere és egy, a város által idén januárban díjazott helyi vállalkozó keveredett hangos kocsmai afférba. A tiszaföldvári Facebook-csoportokban most a legnépszerűbb videós tartalom a Barcza Borozó szombati programjának utózöngéit mutatja, írja a 444.
A felvételeken egy több önkormányzati megrendelést kapó vállalkozó, Kiss Ferenc csatakrészegen, félmeztelenül Cseuz Zsolt alpolgármester társaságában rugdossa a borozó biztonsági okokból miattuk lelakatolt kapuját, próbál bejutni, és azt ordibálja a bent lévő társaságnak, hogy
mi a geci van, mi van, bazmeg, gyere ki!
Az ügyben garázdaság és könnyű testi sértés miatt feljelentés született.
Aznap este a helyi Lucifer együttes játszott a Barcza Borozóban, amelynek a Fidesz korábbi polgármester-jelöltje, Barcza Gábor a tulajdonosa. Bár többen is videóztak, ezeken a konfliktus kialakulása még nincs rajta, csak azt láthatjuk, amint Cseuz Zsolt alpolgármester és Kiss Ferenc kívülről próbál visszajutni a kocsmába, aminek a vaskapuját lánccal és lakattal zárták be előlük.
Cseuz Zsolt Tiszaföldvár alpolgámestere, ő vezeti a helyi Fidesz-szervezetet, civilben hentesboltja van, övé a helyi piac is. A Facebook-oldala szerint a péntek estét még egy szolid pódiumbeszélgetéssel indította, amin a térség országgyűlési képviselője, Herczeg Zsolt és Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese vett részt: „A beszélgetésben az önkormányzatok és a lakosság zöld energiáját érintő kérdések is megfogalmazódtak. Nagyon tanulságos és építő jellegű beszélgetés volt” – írta Cseuz.
Másnap este az alpolgármester borozós programot választott, a helyi beszámolók szerint nem sokkal az érkezése után már konfliktusa támadt egy régi ellenlábasával. Három helybéli név nélkül megerősítette, hogy a borozóban verekedés is volt, ami miatt a polgárőrök és a rendőrök is kimentek, majd a mentők is kiérkeztek, és egy nem túl komoly orrvérzést láttak el. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség megerősítette, hogy a kocsmai verekedéssel kapcsolatban hétfőn magánvádas feljelentés született könnyű testi sértés és garázdaság miatt.
A videón a pufidzsekis Cseuz mellett Kiss Ferenc látható félmeztelenül, akit az alpolgámesterrel együtt tessékeltek ki a borozóból. Kiss alig egy hónapja, január 22-én kapta meg Tiszaföldvár Társadalmi és Gazdasági Életének Szakmai Díját a település önkormányzatától.
Kiss vasárnap aztán a Facebookon bocsánatot kért a viselkedéséért:
A tegnap este margójára: Elnézést kérek azoktól akiket megbántottam a viselkedésemmel tegnap a Barcza borozóban.
Amikor a zsidó lap telefonon elérte, nem sokat tudott hozzátenni a történtekhez, ugyanis elmondása szerint annyira részeg volt, hogy semmire sem emlékszik az estéből. Azt is csak másnap reggel rekonstruálta az addig hozzá is visszaérkező videókból, hogy egyáltalán ott járt a borozónál.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy tudom, mi volt.
A városi kitüntetéséről Kiss azt mondta, valószínűleg azt is visszaadja, mert szégyelli magát a történtek miatt, és „nem szeretne kellemetlen helyzetbe hozni se mást, se a családját”.
Cseuz Zsoltot is elérték, de telefonon azt sem akarta megerősíteni, hogy valóban ő látható a videón. Azt kérte, írásban küldjék el a kérdéseiket, de ezekre hétfő délutánig nem válaszolt, így arra sem reagált, hogy mennyit ivott este, részt vett-e verekedésben, és hogy fontolgatja-e a lemondását az alpolgármesteri tisztségről. Hegedűs István független polgármester sem válaszolt a kérdésekre, a volt fideszes polgármesterjelölt-kocsmatulajdonos Barcza Gábor pedig letette a telefont, amikor megtudta, hogy milyen ügyben keresik.
Frissítés: lemondott az alpolgármester, a Fidesz két képviselője is kilép
Bejelentette a lemondását Cseuz Zsolt, Tiszaföldvár fideszes alpolgármestere. Kedden kora délután Facebookon közölte, hogy lemond az alpolgármesterségről:
A hétvégén egy régóta húzódó, folyamatos provokációkkal és fenyegetésekkel teli magánügy következtében hibásan kezeltem a Barcza Borozóban történt eseményeket. Még ha közszereplő is vagyok, de belül mégis csak egy ember, egy családfő, egy apa, aki próbálja megvédeni azt, amit az évek kemény munkájával felépített. Mélységesen megbántam ami történt, de hibáztam.
Szerinte a videóban is látható, hogy verbálisan végig inzultálták és provokálták őket, és ő (Kissel ellentétben) nem rugdosta a borozó kapuját. “Ez nem igaz, én ilyet nem tettem, de az est egészét nézve, a folyamatos provokációnak köszönhetően rossz döntést hoztam, amiért vállalom a felelősséget, mert nincs mentség a viselkedésemre. Szeretnék minden tiszaföldvári polgártól bocsánatot kérni, továbbá vállalom a kialakult helyzet következményeit, és azonnali hatállyal lemondok alpolgármesteri tisztségemről.”
Zoom
Cseuz Zsolt tiszaföldvári alpolgámesterként pénteken még Koncz Zsófiával vett részt egy rendezvényen. Másnap borozóba ment, kedden lemondott (fotó: Cseuz Zsolt / Facebook)
Cseuz Zsolt a Fidesz önkormányzati képviselőjeként lett alpolgármester Tiszaföldváron, a helyi közvélemény úgy tudja, hogy a független polgármester mögött a háttérben neki van meghatározó befolyása a városvezetésre. Cseuznak “civilben” húsipari vállalkozása van, ő vezeti a Tiszaföldvári Vállalkozók Egyesületét. Arrafelé köztudomású, hogy a helyi nagyvállalkozó, az elsősorban az agráriumban érdekelt, 300 lovas ménessel is rendelkező Nagy Ferenchez fűzik szoros kapcsolatok. Nagy Ferenc volt az, akinek az önkormányzat - Cseuz Zsolt támogatásával - 50 millió forintért eladta a helyi gimnázium korábbi épületét. Az ingatlant, bár érdemi értéknövelő beruházás nem történt rajta, az új tulajdonos most 170 millió forintért árulja.
Miután a hétvégi felvételek nyilvánosságra kerültek, Cseuz Zsolt Herczeg Zsolttal, a Fidesz helyi egyéni országgyűlési képviselőjével egyeztetett a botrányról. Ezt Herczeg - ő azt a Boldog Istvánt váltotta a választókerületben, aki az uniós támogatások lenyúlásával, egy helyi korrupciós hálózat irányításának vádjával áll a bíróság előtt - is megerősítette a 444-nek.
“Cseuz Zsolt vasárnap tájékoztatott az ügyről, azóta többször is beszéltünk. Helyesnek tartom a lemondását, teljes mértékben támogattam a döntését” – mondta Herczeg Zsolt a telefonban.
A helyi botrány rossz pillanatban éri a Fideszt. Két hete döntöttek arról, hogy kiket indítanak a júniusi önkormányzati választásokon. Mint Herczeg elmondta, abban maradtak, hogy saját polgármester-jelöltjük “megfelelő ember hiányában” nem lesz, és bár a jelenlegi polgármestert, Hegedűs Istvánt sem támogatják, jól tudnak majd vele együttműködni, ha ismét nyer. Cseuz Zsoltot is indították volna önkormányzati képviselőnek - ezt a döntést a következő héten fogják a botrány után újragondolni, mondta Herczeg Zsolt.
Nemcsak helyette kell azonban valószínűleg új jelöltet találniuk, kedden ugyanis két tiszaföldvári fideszes önkormányzati képviselő is bejelentette, hogy kilépnek az idáig Cseuz által vezetett helyi Fidesz-csoportból, és függetlenként folytatják.
Fehér Róbert ennek nem akarta elmondani az okait, a másik képviselő, Burján Zoltán azonban ezt írta a kilépését bejelentő bejegyzésében: “A Fidesz-KDNP támogatásával indultam, a jobboldali értékek számomra meghatározóak voltak: Haza és a Család, ezért vállaltam fel az akkori választásokon. Soha semmilyen anyagi előnyöm nem származott belőle, mindig büszke voltam és vagyok arra hogy Tiszaföldvár jó hírneve öregbítéséért dolgozhatom, akár a sport akár az oktatás területén. Őszinte és tiszta lelkiismerettel dolgozom a városért, aki ismer az tudja, hogy a pénz sohasem érdekelt, nem az a havi 90 ezer forint érdekel amit képviselőként kapok tiszteletdíjként."
“Többen láthatták és érzékelhették a helyi politikában, hogy az elmúlt 4 és fél évben több alkalommal nem tudtam azonosulni a helyi Fidesz frakció döntéseivel, és nem azért mert én baloldali ember vagyok, hanem azért mert a város ezzel hátrányt fog szenvedni, szolgálom a várost és nem kihasználom.”
Egy értékközösség tagja szerettem volna lenni, de nem egy érdekcsoporté aki nem a teljes település, hanem szűkebb gazdasági kör gyarapodását segíti elő, jómagam nyugodtan alhatok tiszta lelkiismerettel, sokakkal ellentétben.