– Az azért egy fontos és súlyos kérdés lesz, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor ők pontosan tudták, hogy homoszexuális – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter egy, a bicskei gyermekotthon pedofília és szexuális bűncselekmények miatt elítélt volt igazgatóját érintő kérdésre válaszolva budapesti sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre válaszolt így, hogy Vásárhelyi János büntetési tételét mérsékelte, hogy Bárczy-díjjal tüntették ki.
Zoom
Amikor kitüntették a fideszesek, akkor is pontosan tudhattak már egy-két dolgot róla
Lázár alapvetően az új tarifarendszerről tartott sajótájékoztatót, de minden másról is lehetett kérdezni. A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját érintő kérdésre felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor elrendelt egy átfogó vizsgálatot, ami minden gyermekotthonra kiterjed majd -Vásárhelyi ügyére is. "Tűzzel-vassal tárjuk fel, egészen 2011-ig, vagy akár egészen 1990-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, és a törvénytelenségek vélhető sorozatát" – mondta Lázár, aki aztán hozzátette, szerinte számos kérdést fog felvetni az is, hogy Vásárhelyit úgy nevezték ki, hogy tudták róla, hogy homoszexuális.
Szerinte ez nem független a kitüntetési ügytől, és nem független a kegyelmi ügytől sem.
Lázár itt elmondta, hogy a kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter tett egy előzetes jelentést arról, hogy mi történt 2011-ben, a több száz oldalas nyomozati anyag feldolgozását, átvizsgálását megkezdték. A nyomozás során 35 tanút hallgattak meg, köztük pedagógusokat és pszichológusokat.
Lázár egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, Magyar Péter egyik felvetése sem volt téma egyik kormányülésen sem. A kegyelmi botrány óta a NER-ből kilépő, a kormányt keményen kritizáló Magyar Péter először a Partizánnak adott interjút, amiben több nagyon súlyos állítás is elhangzott a kormánytagok és oligarchák gyanús ügyeiről. A Diákhitel Központ volt vezetőjét felháborította, ahogy a "jobboldali" (értsd: fideszes) sajtó Rogán Antal vezetésével bánt a köztársasági elnökkel.
Kijelentései alapján több nyomozás is indult, de gazdagodása miatt beleszállt többek között Tiborcz Istvánba, a miniszterelnök vejébe is, a Telexnek adott interjújában pedig azt is mondta, hogy sok olyan vacsorán vett részt, ahol ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, és néha Orbán is.
Tarlós utólag: hülyeség volt kitüntetést adni neki
Hülyeség volt neki kitüntetést adni – mondta Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorában a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatójának a fővárostól kapott kitüntetésével kapcsolatban. Vásárhelyi János 2015-ben kapta meg a Bárczi István-díjat, az elismerést akkor Szentkirályi Alexandra adta át. Karácsony Gergely korábban vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, hogyan vetődött fel egyáltalán az igazgató neve.
A volt főpolgármester most arról beszélt, hogy szerinte 2015-ben semmi jogi oka nem volt, hogy V. János ne kaphassa meg a díjat. Tarlós úgy véli, "V. János nem azért kapta a kitüntetést, mert senki nem emlékezett rá, hogy volt egy ilyen ügy, hanem valószínűleg azért, mert a közgyűlés tagjai nem olvasták végig mind a 25 díjra felterjesztett nevet". Hozzátette, ez a díj "nem egy jelentős fővárosi kitüntetés".
– A baj az, hogy ez felelőtlenül lett megszavazva, mert ha a szó szoros értelmében nézzük, akkor elméletileg minden előterjesztést mindenkinek el kellene olvasnia. Minden előterjesztést én sem tudtam elolvasni, mert több száz oldalasak a fővárosi előterjesztések – fogalmazott, egyúttal megjegyezte, hogy nem tagadhatja le, hogy az ő polgármesteri időszakában ítélte oda a közgyűlés ezt a kitüntetést V. Jánosnak.
Frissítés: a halálbüntetés pártján
Lázár a szóban forgó sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a kormány tagjai kifejezték együttérzésüket a bicskei gyermekotthon áldozatainak. "Az világos, hogy mindenki, aki a Fidesz-KDNP-ben politizál, meg van rendülve ettől az egésztől" – mondta. Hozzátette: minden lépése a kormánynak, amit ez ügyben tett, arról szólt, hogy hogyan lehet jobban megvédeni a gyermekeket.
Ebben az esetben három dolog van az ember fejében, akinek gyereke van, nehezen tud erről beszélni. Először is van benne fájdalom, mert nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egy gyermek öngyilkos lett. És valószínűleg még több tucat áldozata lehetett Vásárhelyi Jánosnak. Ezt egy érző ember nem hagyhatja szó nélkül. Másrészt bánata is van az embernek amiatt, hogy ez megtörténhetett. Én és a kormánytagok is azok közé tartozunk, akiket ez bánt, és nem azért, mert egyeseknek le kellett mondania. Illetve ott a düh, amiért ez az egész ügy nem került kellőképpen megtorlásra. Azt gondolom, Vásárhelyi Jánosnak és minden pedofilnak a börtönben kéne megrohadnia.
Hozzátette: azon kevesek közé tartozik, akik a halálbüntetés pártján vannak.
"Nem tudok amellett szó nélkül elmenni, hogy 25 év helyett tíz évet kapott Vásárhelyi. Az szintén dühít, hogy Kónya Endre – akinek szintén börtönben, és nem a presbitériumban lenne a helye – házi őrizetet kapott. Ez komoly probléma, amely jogalkotással a jövőre nézve megoldható, a múltban viszont már nem" – jegyezte meg. "Itt van egy hiba, aminek dolgozunk a kijavításán" – húzta alá.
Lázár Balog Zoltán kapcsán elmondta, megrázó dolog számára, hiszen – mint fogalmaz – szükséges és szükségtelen vitáik ellenére Balog Zoltán erkölcsi és emberi értelemben egy "oszlop" volt.
"Azt remélem, megtalálja a megfelelő választ erre a helyzetre és ezekre a kérdésekre. Nekünk az a célunk, hogy Magyarország erős ország legyen, a református egyház erős legyen és a Fidesz is erős legyen, minden, ami ezt veszélyezteti, az nem helyes" – szögezte le.
Ungár Péter nem örült Lázár kijelentésének
"Minden segítséget" megadna neki:
(Telex - 24 - Mandiner nyomán)
Korábban írtuk: