Magyar Péter már többször utalt arra az elmúlt hetekben, hogy a személyével kapcsolatban előkerülhet a nőverés ügye. A politikus a február 27-én Telexnek adott interjújában például arról beszélt, hogy a Megafon többek között azzal akarja őt lejáratni, hogy „nőverő”. Noha ilyen Megafon-bejegyzésnek állítólag sehol sem találni nyomát, Magyar később is utalt arra, hogy előkerülhet vele kapcsolatban ez a vád. A politikus március 15-én a Partizánnak adott második interjújában már azt ecsetelte, hogy sokáig nem tudta, hogy korrupciós ügyben vagy nemi erőszak miatt idézte be őt az ügyészség.
Zoom
Fotó: Varga Judit / Facebook
Egészen pontosan így fogalmazott Magyar: „Az ügyészségtől úgy kaptam idézést, hogy egy árva szó sincs arról, hogy milyen bűncselekményben idéznek engem tanúként. Tehát engem beidéz a magyar ügyészség úgy, hogy nem tudom, hogy nemi erőszak, hogy egy korrupciós bűncselekmény vagy egyébként bármi más. Hogy milyen ügyvédet vigyek magammal...”
Ezek után érkezett meg a pártalapításra vállalkozó politikus vasárnapi bejegyzése, amely szerint Rogán Antal és a „suttogó propaganda” azt terjeszti róla, hogy többször megverte gyerekei anyját, és rendőrt kellett hívni hozzá, Magyar arról ír, hogy egy „betárazott”, „titkos” rendőrségi jelentés is készült az ügyben.
Írása szerint két héttel ezelőtt megkereste őt egy hírportál újságírója azzal, hogy beszélni szeretne vele egy rendőri jelentésről, ami egy 2020. december 29-i, Varga Judittal folytatott családi vitájuk után készült. A bejegyzésben azt állítja, hogy a jelentés készítéséről őt nem kérdezték meg. „Egy szimpla családi vitánkat valótlan állításokkal sikerült izzadtságszagúan úgy kiszínezni, hogy a jelentés azt sejtesse, hogy én erőszakosan léptem fel a feleségemmel és az akkor őt védő állami testőrökkel szemben. A valóság persze egészen más volt. Arról volt pusztán szó, hogy egy veszekedés után a volt feleségem bejelentette, hogy egy általam nem ismert időszakra és helyre elviszi a közös gyerekeinket, amibe én nem akartam beleegyezni. És ahelyett, hogy ezt felnőtt emberek módjára sikerült volna négyszemközt rendeznünk, az eljárásba bevonásra kerültek az állami testőrök, akik konkrétan megakadályoztak abban, hogy a gyermekeimhez odamenjek” – áll a bejegyzésben. Magyar szerint a nőveréssel kapcsolatos vádak minden alapot nélkülöznek.
Nem sokkal később korábbi felesége is közzétett egy bejegyzést a Facebookon. Varga Judit volt igazságügyi miniszter a lemondása óta nem írt semmit a Facebook-oldalára, ezért különös jelentősége lehet legújabb megnyilvánulásának.
Varga egy kétéves kisfilmet tett közzé a kapcsolati erőszakról. „Mindig van kiút” – írta az Ökumenikus Segélyszervezet két évvel ezelőtt készített videója elé.
Magyar Péter szinte azonnal reagált Varga bejegyzésére:
Nem tudom mivel zsarolnak és azt sem, hogy miért teszed ezt a gyermekeinkkel. Én továbbra sem fogom a házasságunk szennyeseit kiteregetni a nyilvánosság előtt. Két mondat. Mi egy rossz házasságban éltünk, most viszont mindkettőnknek esélye van egy boldog kapcsolatra. Én szurkolok neked.
Az ügyben megszólalt az Átlátszó újságírója, Hont András is. A publicista a Facebookon azt írta, hogy „Akkor most megvárom az összes feminista élharcostól, hogy miként is volt ez a »higgy az áldozatnak«-szöveg, avagy inkább a férfinak kell hinni, aki elől a feleség a három gyermekkel ismeretlen helyre akar menekülni. Kávét!”
Hogy mi áll a Magyar Péter által az elmúlt hetekben előkészített, többször is lebegtetett nőverési ügy és Varga Judit vasárnap esti bejegyzése mögött, egyelőre nem tudni. Magyar szerint a vádak, amelyeket vasárnap estig nyilvánosan még egyetlen közéleti szereplő sem fogalmazott meg vele szemben, ő mégis védekezik ellenük, totálisan abszurdak és minden valóságalapot nélkülöznek, írja a Mandiner.
Frissítés: Dezső András mehet a rendőrségre
Magyar Péter ugyanis azt állítja, tőle kapta a családi vitájukról szóló rendőri jelentést. Facebookon írt levelet a rendőrségnek:
2. frissítés: Magyar Péter és Varga Judit veszekedése: „úgysem hisznek majd neked”
A hvg cikke a szóban forgó esetről:
Letiltotta a kollégánkkal folytatott beszélgetése idézését, majd a szóban forgó történetet a Facebookon a saját olvasatában közölte Magyar Péter. Varga Judit volt férjével a HVG birtokába került rendőri jelentésről beszéltünk, amely egy heves veszekedés körülményeit foglalta össze. Ennek ugyanis a miniszter védelmét ellátó rendőr is tanúja volt. Magyar Péter rendőrségi vizsgálatot követelt az ügyben, egyben felszólította a hatóságokat, hogy kollégánkat tanúként hallgassák meg. Hétfő délután a rendőrség belső vizsgálatot rendelt el. A hvg.hu eddig nem közölt részleteket az ügyről, a történtek után azonban bemutatjuk, amit eddig tudunk.
2021. február 13-án a Blikk címlapján állította, vége Varga Judit miniszter és a Diákhitel Központot vezető Magyar Péter házasságának, válnak. Az információt mindkét fél cáfolta, a következő hónapokban több, boldognak tűnő családi képet is közzétettek a Facebookon. Két évvel és a Fidesz szempontjából sikeres országgyűlési választással később, 2023. március 7-én előbb Magyar, aztán Varga is bejelentette, hogy házasságuknak vége.
A válást 2021-ben megpendítő cikk előtt, 2020 végén rendőri jelentés készült Magyar és Varga heves veszekedéséről. Ez a dokumentum egészen 2024. március 17-ig nem volt ismert. A HVG munkatársa, Dezső András is csak hetekkel korábban szerzett tudomást a létezéséről, maga a jelentés pedig március 11-én került birtokába, miután egy portrécikkhez folytatott háttérbeszélgetés során először hallott Magyar állítólagos heves viselkedéséről. Egy forrás azt is tudni vélte, hogy annyira viharos volt Magyar és Varga kapcsolata, hogy egy alkalommal a rendőrség is beavatkozott.
Maga Magyar is többször beszélt arról, hogy a válásról szóló 2021-es cikk nem volt alaptalan. Már első nagyinterjújában, a Partizán élő adásában elmondta, hogy beavatkoztak a válásába, és rá nyomást helyeztek a Karmelitából. „Valószínűleg az volt az elvárt, hogy ne legyen balhé. Nem is lett” – mondta az ügyről.
Pedig balhé volt, és arról hivatalos jelentés is készült. A szóban forgó dokumentumon nem szerepel a titkos vagy bizalmas minősítés, azt viszont a rendőr beleírta, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter azt kérte, az ügyet kezelje bizalmasan. A HVG a dokumentum érdemi vizsgálata előtt a szivárogtatótól független forrásból megbizonyosodott arról, hogy a jelentés valóban akkor készült, amikor az események történtek.
Azt természetesen nem tudjuk, nem is állítjuk, hogy valóban úgy történtek az események, ahogy az a jelentésben szerepel. Előfordulhatnak ugyanis félreértések, megtörténhet, hogy a jelenlévők másképp emlékeznek a történtekre. Ráadásul épp viharos időszak volt ez a házasságban, így az sem meglepő, ha indulatos szóváltás alakul ki a felek között. Végezetül a szereplők sem voltak átlagemberek, érintett volt a kormány egyik tagja és a szintén ezer szállal bekötött férje.
A jelentésben a veszekedés előzményeiről a Varga Judit védelmét éppen akkor ellátó rendőr azt írta: a miniszter kérte, hogy menjen el vele a lakásukhoz, így lehetett tanúja a pár egyre hangosabb szóváltásának.
A rendőr saját állítása szerint úgy érzékelte, Varga láthatóan félt, és a jelenlétük nélkül kiszolgáltatott helyzetben lett volna. Ő maga, a rendőr a lakáson kívül állt, a szereplőkre nem látott rá mindig, de jól hallotta őket. Jelentése szerint a miniszter azt mondta férjének, „engedj el”, és ha máshogy nem jut ki, hát kimászik az ablakon. A rendőr azt állítja, valaki kinyitotta a félszuterén szoba ablakát, a párkányra pedig ruhákat és csomagokat próbált pakolni, miközben Varga Judit férje ezt próbálja megakadályozni.
A jelentés szerint közben Magyar azt kiabálta, Varga nem mehet sehova, nem viheti magával a gyerekeket (akik nem voltak ekkor a helyszínen). A rendőri jelentésben foglaltak szerint a férfi azzal fenyegetőzött, hogy
majd megbánod még ezt, úgysem hisznek majd neked. Az egész kormány bele fog ebbe bukni, óriási botrányt csinálok ebből.
Egy ponton a rendőr a jelentése szerint arra utasította Magyart a házon kívül, az ablaknál állva, hogy engedje el Vargát, mire állítólag Magyar vele kezdett veszekedni. A leírtak szerint az utcán is folytatódott a balhé, amit a szöveg szintén hosszan részletez, felsorolva a rendőri intézkedéseket is.
A gyerekek a vita alatt egy másik helyszínen voltak, oda Varga a rendőrautóval ment, Magyar pedig a saját kocsijával, és előbb ért oda, állítólag a rendőrautót megelőzve. Magyar nem engedték be abba a lakásba, a Varga védelmét ellátó rendőr csak a minisztert engedte be. Másfél-két órával később hagyta el Magyar a helyszínt, Varga pedig két gyerekével rendőrautóval ment Miskolcra (a harmadik gyerekről a jelentés nem tesz említést).
A jelentés nem ír tettlegességről, tudomásunk szerint az ügyben nem is indult eljárás. Még úgy sem, hogy a rendőr szerint Magyar „a gépjárművel való közlekedés során veszélyeztette a környezete életét, testi épségét, a rendőri felszólításnak vonakodva vagy egyáltalán nem tett eleget, agresszív, megfélemlítő, fenyegetőző magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkoztatást keltsen”.
Vasárnap esti posztjában Magyar Péter is arról írt, hogy eljárás nem indult. Az ORFK-t múlt héten kerestük ezzel kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Varga Juditot is többször kerestük, ám nem reagált kérdéseinkre.
Magyar Péterrel azonban többször is sikerült beszélnünk. Már az állítólagos heves viselkedéséről szóló első állításokat követően kerestük a pártalapításon dolgozó férfit. A jelentés felbukkanása előtt Magyar részletesen elmesélte egy veszekedését Vargával. Ezt háttérbeszélgetésnek szánta, és a HVG az ő kérésének eleget téve nem is használta fel az általa elmondottakat (nem is tudta volna annak valóságtartalmát ellenőrizni). Magyar arról beszélt, hogy érzése szerint az egész jelenet megrendezett volt. Magát a jelentés tartalmát nem ismerte.
A beszélgetés után Magyar azt posztolta a Facebookra, hogy „készülnek a hamis rendőri jelentések”.
Hasonló stratégiával reagált Magyar arra, amikor munkatársunk megszerezte a jelentést és annak tartalmával szembesítette. Kollégánk, miután a dokumentum hitelességéről meggyőződött, találkozót kért az érintettől, és múlt hétvégén bő három órát beszélt vele a 2020. év végi estéről. A beszélgetés során a jelentés minden érdemi állítása szóba került, ám a találkozó végén Magyar jelezte, hogy letiltja az elhangzottakat, majd erre sms-ben is ráerősített.
Másnap Magyar előállt egy Facebook-poszttal, holott cikk az ügyben nem született, hiszen a feltáró munka még nem ért véget. A lépéséről nem tájékoztatta munkatársunkat.
A posztban azt írta, a jelentésben „egy szimpla családi vitánkat valótlan állításokkal sikerült izzadtságszagúan úgy kiszínezni, hogy a jelentés azt sejtesse, hogy én erőszakosan léptem fel a feleségemmel és az akkor őt védő állami testőrökkel szemben. A valóság persze egészen más volt. Arról volt pusztán szó, hogy egy veszekedés után a volt feleségem bejelentette, hogy egy általam nem ismert időszakra és helyre elviszi a közös gyerekeinket, amibe én nem akartam beleegyezni. És ahelyett, hogy ezt felnőtt emberek módjára sikerült volna négyszemközt rendeznünk, az eljárásba bevonásra kerültek az állami testőrök, akik konkrétan megakadályoztak abban, hogy a gyermekeimhez odamenjek.”
Arról írt, az esettel a gyerekei védelmében nem állt ki a nyilvánosság elé. Azt is leírta, többször meg akarta ismerni a szerinte titkosított jelentést, ami tudomása szerint a belügyminiszter és a miniszterelnök asztalán is járt, de ezt mindig elutasították.
Magyar viszont a posztjában téved, mikor úgy fogalmaz, a HVG munkatársa azzal kereste volna meg, hogy – idézzük Magyart – a hatalom által készített és betárazott titkos rendőri jelentést kapott meg a rendőrségtől. Ahogy már mondtuk, a jelentésen nem szerepelt titkosítás, a tartalmát pedig a felek meghallgatásával próbálta Dezső András ellenőrizni.
Noha Magyar Péter a vasárnap esti posztjában arról írt, a suttogó propaganda azt terjeszti róla, megverte a gyerekei anyját, ilyen a HVG által megismert jelentésben nem szerepel.
Magyar posztja után egyébként Varga Judit is posztolt – lemondása óta először –, és egy kapcsolati erőszakról szóló kisfilmet tett közzé azzal az üzenettel, hogy „mindig van kiút.” Érdekesség, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs erre egy ölelős emotikonnal reagált, és más fideszes politikus is like-olta a posztot, többek között Répássy Róbert államtitkár.
Varga posztjára reagált vasárnap este Magyar Péter azzal a szöveggel, hogy ő Vargát egész eddig védte „egy ország előtt”, nem tudja, mivel zsarolják Vargát, és hogy miért teszi ezt a gyerekeikkel. Azt írta, ő nem fogja kiteregetni a házasságuk szennyesét a nyilvánosság előtt, de leírta, hogy rossz házasságban éltek.
Magyar a jelentés kiszivárgása miatt a belügyminiszter és az Országos Rendőr-főkapitány távozását követeli, a rendőrségtől pedig azt kérte, vasárnap esti posztját értékeljék feljelentésként, és rendeljenek el nyomozást annak érdekében, hogy „a rendőrség állományából ki, milyen céllal és kinek az utasításából szivárogtatta ki az említett, hamis megállapításokat tartalmazó rendőri jelentést.”
Kezdeményezte, hogy az ügyben tanúként hallgassák ki Dezső Andrást. Amennyiben ilyen idézés érkezik, természetesen a forrásvédelem megkívánta keretek közt közreműködők leszünk.
Közben az ORFK szerkesztőségünkkel közölte, az országos rendőrfőkapitány a sajtóban korábban megjelent állításokkal, illetve a Magyar Péter által jegyzett nyilatkozatokkal, bejegyzésekkel, vélelmekkel összefüggésben belső vizsgálatot rendelt el.
3. frissítés: Magyar erre is a Facebookon reagált:
A HVG “oknyomozó” újságírója az imént egy bűncselekmény útján a rendőrségtől kiszivárogtatott hamis állítások tömkelegét tartalmazó rendőri jelentésről írt cikket a volt feleségemmel 2020. december 29-én lezajlott családi vitánk kapcsán. Véleményem szerint ezzel maga az újságíró is bűncselekményt követett el.
Ahogy azt korábban leírtam, tudomásom volt róla, hogy készült rendőri jelentés, mivel többek között ezzel is próbáltak nyomást gyakorolni rám a válásunk során. A jelentés tartalmát most március 16-ig nem ismertem. Ekkor tárta azt elém az újságíró, aki egyértelműen jelezte, hogy a rendőrségtől kapta azt meg. A háttérbeszélgetésen tételesen cáfoltam a jelentésben szereplő durva és hamis állításokat, de mivel egyértelművé vált számomra, hogy az újságíró részese az ellenem indult karaktergyilkosságnak (talán nem igényel magyarázatot, hogy miért ad át egy rendőr egy ilyen belső jelentést), a beszélgetésünket letiltottam.
A cikkben és a jelentésben foglaltakkal szemben a valóság az, hogy az egész történés egy megrendezett színjáték volt.
A feleségem nem félt tőlem, előtte lévő este baráti vacsorán vettünk részt Gulyás Gergelynél, ahonnan nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása és 10 perc üvöltözés után a volt feleségem távozott.
Másnap reggel hazajött és közölte, hogy elviszi a gyerekeinket vidékre pár napra (ők ekkor a sogoroméknál tartózkodtak). Én jeleztem, hogy ebbe nem egyezem bele. Az, hogy ő haragszik rám, a szíve joga, de a gyerekeinket nem viheti el, mert közös szilveszterezést terveztünk velük. Ebből egy heves szóváltás akult ki közöttünk, miközben ő pakolta a gyerekek ruháit. Miután átmentünk egy másik gyerekszobába, ő továbbra is kitartott amellett, hogy elviszi a gyerekeket, miután közöltem vele, hogy addig ne menjen el, amíg ezt nem beszéltük meg, sarkon fordult és teljesen szürrelális módon elkezdett a szuterénben lévő szoba ablakán kifelé csomagokat hajigálni és kimászni az akkor ott megjelenő testőr karjaiba. Sem nem akadályoztam abban, hogy kimenjen a szoba ajtaján, sem az ablakból nem húztam vissza, onnan ő maga mászott le és ment ki végül a konyhaajtón és indult el a szolgálati gépkocsihoz.
Miután külön gépkocsival odaértünk a sógoromékhoz , a testőrök a testükkel akadályoztak meg abban, hogy a saját gyerekeimhez odamenjek. Ekkor jeleztem nekik, hogy ha ezzel a tevékenységükkel nem hagynak fel, akkor a sajtóhoz fordulok. Azóta már bánom, hogy ezt nem tettem meg.
A jelentés végig azt a narratívát visszi, hogy én agresszívan kiabáltam, miközben a volt feleségem nyugodtan lépett fel, miközben mindketten feldúltak voltunk.
Számomra az ablakos, testőrös jelenetből rögtön világossá vált, hogy egy előre megrendezett színjátékról van szó, hiszen a testőrök korábban soha (!) nem jöttek fel az utcától 66 lépcsőre lévő házunkhoz.
Az egész eljárásra, ahogy a későbbi KEHI vizsgálatra is azért került sor, hogy a válasunk során nyomást gyakoroljanak rám, esetlegesen lemondjak a gyerekeim felügyeleti jogáról.
Ha a volt feleségem valóban félt volna tőlem, vagy bármilyen atrocitásnak ki lett volna téve, akkor egyrészt 4 hónappal később nem békülünk ki, másrészt ma nem heti váltásban nevelnénk a közös gyermekeinket közös felügyelettel.
Sajnálom, hogy a családunk olyan helyzetbe került, hogy köszönhetően a rogáni propagandának és az ehhez asszisztáló HVG/nek egy régi családi vitánkon csámcsog majd az ország, de innen is jelzem, hogy ez sem tántorít el attól, hogy közeli jövőben a kormánytagok közreműkődésével elkövetett súlyos bűncselekmények kapcsán rendelkezésemre álló bizonyítékokat nyilvánosságra hozzam. Ezt követően a propaganda sem fogja megmenteni a lemondástól a kormányt.
Én a családi életünk belső ügyeit továbbra sem fogom kiszivárogtatni, pedig lenne mit bőven. Ahogy gondolom sok családban.
Ui.: ha már tényleg oknyomozó újságírót akart volna játszani a hvg propagandistája, akkor esetleg feltárhatta volna, hogy az állami testőrök arra vannak-e, hogy családi veszekedésekbe beleszóljanak és a miniszter férjét megakadályozzák, hogy a gyermekeihez odamenjen. Nyilván csak nekem tűnt fel az összefüggés a között, hogy 3 év után szivárogtatnak ki egy ilyen jelentést (ami alapján egyébként soha nem indult eljárás) és a március 15-i rendezvényünk sikere között. Dezső Andrásnak ez nem tűnt fel, ő teljesítette a küldetést, hogy most a rogáni és a gyurcsányi propaganda kéz a kézben ezzel legyen tele, elterelve a figyelmet a közösen elkövetett bűnökről.
Ne hagyjuk, hogy ők nevessenek a végén!