Egy év két hónap fogházra ítélte a Hajdúszoboszlói Járásbíróság azt a 83 éves férfit, aki két és fél évvel ezelőtt halálra gázolt egy fiatal anyukát, aki a családjával akart átkelni a zebrán Nádudvaron. A tragédiában a nő kétéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.
Zoom
Fotó: Police.hu
Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője elmondta, hogy a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében bűnösnek kimondott férfi az eljárás végére már nem tagadta a bűnösségét, és enyhítésért fellebbezett.
A nyugdíjas férfi az ominózus este fél hat előtt egyedül közlekedett a kocsijával Nádudvar belterületén a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel. Mivel közvetlenül egy iskola előtt volt a gyalogos-átkelőhely, ezért a zebrát nemcsak az előjelző tábla jelezte mindkét irányból, hanem emellett még villogó sárga fényű közlekedési jelzőtábla is felhívta a figyelmet arra, hogy azon az útszakaszon gyerekek áthaladására kell számítani.
A férfi figyelmen kívül hagyta ezeket, s azt sem vette észre, hogy vele szemben, a másik forgalmi sávban lévő kocsi megállt, hogy átengedjen egy négyfős családot a zebrán. Az idős férfi későn észlelte a sértetteket, és fékezés nélkül elgázolt egy anyát a kétéves kislányával. A 24 éves nő a helyszínen meghalt, míg a kislánya nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. Az apa és a másik gyermeke csak a szerencsének köszönhette, hogy nem ütötte el őket is.
A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást (ha eltelik egy kis idő, már nem olyan nagy ügy, ha kioltjuk két gyermek anyjának az életét... - a szerk.), valamint azt, hogy az idős férfi büntetlen előéletű.
Ugyanakkor "súlyosító körülményként vette figyelembe", hogy az autóst két éven belül kétszer vonták felelősségre szabálysértés elkövetése miatt, s hogy a baleset során több súlyos KRESZ-szabályszegést követett el.
Tóth Katalin bíró azt is "súlyosító körülményként értékelte", hogy a vádlott tönkretette egy fiatal család életét. Az ügyészség súlyosabb büntetésért, míg a vezetéstől is végleg eltiltott vádlott és annak védője enyhítésért (!) fellebbezett.
(24 nyomán)