Amint arról néhány napja írtam, több kirgiz vendégmunkást rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból, akik egyébként meglehetősen sajátosan ("eltérő kultúra") fejezték ki nemtetszésüket (fekáliával kenték össze tömegesen a mellékhelyiséget), viszont azt is felvetettem: nem biztos, hogy ők fognak a legrosszabbul járni. És úgy tűnik, nem jártam távol a valóságtól, erről írt a G7.
Zoom
A cikkben az áll: az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban. Ugyanis ki kell fizetni a szerződés elbocsátást követő időtartamára vonatkozó munkabért. A vendégmunkások határozott időre szóló szerződéssel dolgoznak, amit egy munkaközvetítővel kötnek meg, akinek fizetni kell a munkavállalókat, és a szerződésben foglaltak szerint foglalkoztathatja őket. Lényegében most egy erre alkalmas munkalehetőség szűnt meg.
Így most két lehetőség adott. Vagy hazamennek, vagy elhelyezik őket máshol. Márpedig - s itt adjuk át a szót a HVG szerzőjének - "a vendégmunkás a legértékesebb", bizonyos munkáltatók úgy rangsorolják a dolgozókat, hogy "fő szabály szerint ugyanis – feltéve, hogy azonos vagy közel azonos munkakörökről beszélünk –, a vállalatok számára a vendégmunkások a legértékesebbek. A sorrend így fest: vendégmunkások, alkalmazásban álló magyar munkavállalók, kölcsönzött magyar munkavállalók."
Megjegyzem, a kölcsönzött magyar munkavállalóból egyre több van, ha őket rúgják ki egyik napról a másikra (bocsánat, "csak" lejár a kölcsönszerződés), akkor kereshetnek más munkát, ha találnak, ha éppen nem vettek fel már oda is vendégmunkásokat...
A fentiekből én inkább arra fogadnék, hogy az ilyen "értékes" munkaerőnek lesz helye a Fidesz "munkaalapú" társadalmában. Hiszen előnyös helyzetből indulnak, ugyanis nem magyarok.
Lantos János - Kuruc.info