Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt folytat eljárást egy Pest vármegyei polgármester ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Azt írták, a polgármester az önkormányzattal vállalkozási szerződést kötő gazdasági társaság vezetőjével alakított ki korrupciós kapcsolatot.
A közlemény szerint a polgármester hivatali helyzetéből adódó lehetőségét kihasználva rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan előnyt kért a működésével kapcsolatban a cégvezetőtől, aki a vesztegetési pénzt azért adta, hogy az önkormányzat a cégével vállalkozási szerződéseket kössön.
A megalapozott gyanú szerint a polgármester a vállalkozási szerződések megkötéséért a gazdasági társaság ügyvezetőjétől 2020 és 2022 között a saját részére és az általa képviselt helyi sportkörnek milliós nagyságrendű pénzt kért. A cégvezető a tervezett közcélú beruházások kivitelezési munkáiban való részvétel reményében, a polgármester hivatali működésének befolyásolásáért ígéretet tett a sportkör támogatására - ismertette a főügyészség.
Az érintett cég megközelítőleg 250 millió forint értékű vállalkozási szerződéseket kötött az önkormányzattal, amiért cserébe a cégvezető 14-15 alkalommal nagyságrendileg 9 millió forintot adott a polgármesternek, továbbá nagyjából 5 millió forintot jutatott a település vezetőjének elnöksége alatt álló helyi sportkörnek a labdarúgás támogatására - tudatták a közleményben.
A nyomozó ügyészség augusztus 7-én kutatást és lefoglalást végzett a település önkormányzatának polgármesteri hivatalában, illetve az elkövető lakóhelyén. A korrupciós bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított polgármester nem tett vallomást. A gyanúsított szabadlábon védekezik.