Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el. Vagy, hogyha nem is követ el hibát, megkeresik azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában. Ezzel Kövér Orbán Balázs mondataira célzott, amelyekkel a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, Magyarország nem védekezne Oroszország ellen, ahogy azt Ukrajna tette.
Zoom
Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
Kövér szerint Orbán Balázs szavainak az érintett és mindenki más számára is vannak tanulságai. Szerinte megszűntek azok az idők – ha egyáltalán volt valaha ilyen –, amikor értelmesen lehetett beszélni a politikában olyan kérdésekről, amelyek bonyolultabb összefüggésben érthetőek meg. Kövér szerint az elmúlt évtizedekben az értelmiség eltűnt, amivel megszűntek az értelmes, elemző, mélyebb viták, amelyek kihatással lehettek napi politikára.
Orbán Balázs szerinte abban is hibázott, hogy kormányzati tisztviselőként egy másik ország vezetőjének osztogatott tanácsot. Erről értelmiségiként lehet véleménye, de nem szerencsés, ha kormányzati szereplőként ezt kimondja. Arról is beszélt, hogy szerinte Dobrev Klára Apró Antal unokájaként nem ugyanazt gondolja a forradalomról, mint Orbán Balázs.
(24)