Toroczkai írja az X-en:
Ezt is rögzítsük: A mi európai frakciónk maradt az egyetlen frakció az Európai Parlamentben, amely nem hajbókolt még soha Zelenszkij előtt.
Még a Fidesz csoportjának, a Patriótáknak a vezetője, Jordan Bardella is ott volt ezen a mai találkozón, miután Zelenszkij ismertette a "győzelmi tervét", amely világháborúvá szélesítené az ukrán-orosz konfliktust. De mi nem akarunk magyar életeket áldozni Zelenszkij terveiért!
Az is elfogadhatatlan, hogy az ukrán hadsereg lopott magyar rendszámmal felszerelt kisbusszal fogja össze a kárpátaljai utcákon a férfiakat, hogy a frontra vigye őket.
Nyolcból hat, de inkább hét
Az Európai Parlament (EP) nyolc frakciójából hat vezetőjével találkozott csütörtökön Volodimir Zelenszkij, írja a Politico nyomán a Telex. Ukrajna elnöke aznap személyesen egyeztetett az uniós állam- és kormányfőkkel, de a lap szerint Brüsszelben járva az EP-be is beugrott egy ebédre.
Jordan Bardella, a Patrióták Európáért frakció elnöke külön írt is X-en a találkozóról. A részben fideszes alapítású képviselőcsoport vezetője azt állította: Zelenszkij az országa területi egységéért és a népe szabadságáért küzd.
Bardella júliusban, már a frakció vezetőjeként történelmi tragédiának nevezte a 2022-es orosz invázió kezdetét, és hangsúlyozta, hogy a támadás indokolatlan agresszió volt. „Ahogy azt korábban is mondtam, nem hagyhatjuk, hogy az orosz imperializmus feleméssze Ukrajnát, nem hagyhatjuk Oroszországnak, hogy megsértse Ukrajna szuverenitását, vagy a nemzetközi rendet és békét veszélyeztesse” – mondta akkor. Az EP Ukrajna melletti állásfoglalását ugyanakkor több okból is problémásnak találta például a beleírt támogatás mértéke, Ukrajna NATO-felvételének kérése és amiatt, hogy elítélte Orbán Viktor moszkvai békemisszióját.
A találkozón az EP által kiadott képek alapján valóban csak két frakciót nem képviselt senki. Az egyik a szélsőbaloldali GUE/NGL, bár az orosz inváziót és az uniós fegyverszállításokat is ellenző csoport társelnökei tavaly szeptemberben üdvözölték Zelenszkijt. A másik a Szuverén Nemzetek Európája, ami többek között a Mi Hazánkkal alakult meg a júniusi EP-választás után.