by Scenic
Ma délelőtti sajtótájékoztatóján Bajnai kijelentette: "A program végrehajtása fájni fog. Érinteni fog minden családot, érinteni fog minden magyar embert." (Tehát zsidókat, cigányokat, hazaárulókat ismét nem.)
Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon közös sajtónyilatkozatát a szemkilövető cimbi nyitotta meg, aki elmondta, hogy az MSZP Bajnait javasolja kormányfőnek, aki bírja a parlament többségének támogatását.
Nem számít a népszerűség
Bajnainak volt pofája azt hazudni, hogy hazaszeretetből vállalta, mert "az országnak a gazdasági vállalás közepén nincsenek hónapjai arra, hogy változtasson". Tovább nem halogatható, kemény, de gyógyító hatású lépések elfogadására van szükség. Ha megkapja a parlamenti többség támogatását, nyíltan szeretne beszélni. "A program végrehajtása fájni fog. Érinteni fog minden családot, érinteni fog minden magyar embert" - bocsátotta előre. Hozzátette: nincsenek politikai ambíciói, a népszerűség sem számít. (Tehát bármire képes.)



Bajnai szerint őszintén kell beszélni a veszélyekről, ha nem változtatunk, akkor a válság még nagyobb károkat fog okozni, amit meg kell előzni. Ezért azt mondta, válságkezelő kormányra van szükség, ami nem a támogató politikusok rövidtávú érdekeit fogja szolgálni.
A miniszter a következő hetekben egyeztetést kezdeményez a "válságkezeléséhez hozzátenni tudó és akaró szakmai és politikai szervezetekkel", köztük az Országgyűlés valamennyi pártjával. "Nekem nem számít, ki bal és ki jobboldali" - mondta. Valamiért azt is megállapította, hogy az előrehozott választás nem az ördögtől való. (Valószínűleg így jelezte, hogy ezzel fog fenyegetőzni, amennyiben valakinek nem tetszik majd valami.)

Bajnai Gyurcsánnyal együtt érkezett a sajtótájékoztatóra, aki közölte, azt indítványozzák, hogy a leendő kormányfő Bajnai Gordon legyen. Mint mondta, Bajnai Gordonnak van programja a válságkezelés feladataira és lesz többségi támogatása a Parlamentben. A miniszterelnök Magyarország következő kormányfőjeként mutatta be a jelenlegi gazdasági minisztert, majd kiment a teremből.




Aláírásokra várva
Horváth Csaba, az MSZP képviselője elmondta: a miniszterelnök-jelölt szeretné, ha az MSZP-frakció tagjai és más pártok őt támogató képviselői is ellátnák aláírásukkal programját.
A főpolgármester-helyettes szerint ez egy jelképes gesztus. Azt még nem tudják, hogy ténylegesen alá kell írniuk egy szerződést, vagy egy név szerinti szavazás fogja megpecsételni a kormányfőjelölt programját az Országgyűlésben - fűzte hozzá.
Horváth azt mondta, a vasárnap esti frakcióülésen a képviselők háromnegyede jelen volt, Bajnai programjáról szinte egyhangú szavazással döntöttek.
Kapcsolódó
Korábban írtuk: Megállapodtak a judeorasszisták és a neokomcsik, így még egy évig kihúzhatja a talmudista rezsim, legalábbis az indítványozgató, műellenzéki Viktortól nyugodtan.
Izrael új helytartója a Bajnai Gordon nevű köztörvényes, az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz több cionistájának is kedvence és üzlettársa. Az országfosztogatás, a zsidó gyarmatosítás folytatódhat. Bár a tetvet csupán 7:5 arányban támogatta az SZDSZ ügyvivő testülete (a frakció pedig 13:4-ben), ez a lényegen nem változtat.
(A Talmudista Iroda értesülése szerint a frakcióból Az SZDSZ-frakcióból Gusztos Péter, Velkey Gábor, Béki Gabriella és Gulyás József szavazott nemmel Bajnaira. A frakcióban megkérdezték őket, magukra nézve el tudják-e fogadni a többségi döntést. Gusztos igennel válaszolt, Velkey Gábor és Béki Gabriella megfontolják döntésüket, Gulyás József azonban nemmel válaszolt.
A szavazáson nem volt jelen Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás, ők az előzetes információk alapján támogatják Bajnai Gordont. Az ügyvivői testületből Csőzik László, Léderer András, Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter szavazott nemmel.)
A baráti MTI úgy tudja, hogy Bajnai Gordon szeretné írásban rögzíteni az MSZP-s, illetve az SZDSZ-es képviselők támogatását, vagyis szerződést kötne velük, hogy akkor is támogatják kormányát, ha "nehéz döntéseket" kell meghozniuk.
A gazdasági miniszter az este folyamán elment az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának együttes ülésére. Bajnai Gordon csaknem két és fél óra után hagyta ott az SZDSZ egyeztetését. Azt mondta, hogy a szabad demokraták dolga a jelölés, de jelezte nekik, hogy reméli, még az este folyamán megtudja a végeredményt.


Az újabb hullarabló

Hétfő kora hajnalban Fodor Gabriella bejelentette: az SZDSZ ügyvivői testülete azzal a kéréssel fordul a párt országos tanácsához, hogy támogassák Bajnai programját és személyét.
Az SZDSZ Gizella utcai székházában tartott ülést követően a pártelnök arról beszélt, hogy az üt alkalmasnak találta Bajnai Gordon személyét a jelölésre, és úgy látják, hogy "programja lényegében megfelel a Reformszövetség elképzeléseinek" (meg hát persze nekik is, s főleg az, hogy nem lesz új választás, melyen kb. fél százalékot kapnának).
Kitért arra is, hogy az SZDSZ közel háromnegyed éve vetette fel a szakértői kormány gondolatát, és most jött el az a lehetőség, hogy felállhasson egy ilyen "válságkezelő" kabinet. (Az Index információi szerint Bajnai hatszáz milliárdos megszorítócsomaggal érkezne.) Közölte, Magyarország: nem engedheti meg magának, hogy hosszú hónapokon keresztül cselekvőképtelen legyen. (Hihető aggódás, nemdebár?)



Azt mondta, a megbeszélésen, amelynek egy részén Bajnai Gordon is részt vett, megnevezték két fontos elvárásukat. Azt akarják, hogy a kormány tagjai döntő részben "kívülről jövő szakértők" legyenek és a kormány programja alapvetően a Reformszövetség programjából induljon ki. A cionisták azt is szeretnék, ha a szocialista képviselők és az MSZP kongresszusa világossá tenné, hogy mellé áll ennek az elképzelésnek.
Közölte, olyan feltételt szabtak Bajnai Gordonnak, hogy a kormány jelentős része cserélődjön ki. Hozzátette, nevekről nem beszéltek, és arról sem, hogy ki maradhatna a kabinetben. Majd meglátjuk.
Korábban írtuk: A libatenyésztőket halálba kergető Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter,  az MSZP hivatalos kormányfőjelöltje - közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke vasárnap Budapesten újságírókkal.
A politikus tudatta, Bajnai elmondta programját a frakció előtt, azt a képviselők támogattak. Visszasírjuk még a Bokros-csomagot?
Este nyolc óra után megkezdődött az SZDSZ ügyvivőinek és országgyűlési képviselőinek újabb, vasárnap már második látszat-egyeztetése a párt Gizella utcai székházában. A két testület tagjainak arról kell dönteniük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét vagy az előrehozott választások kiírását támogatják-e. Jaj, hát vajon melyik éri meg nekik jobban?
Az érkező politikusok közül Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes az őt faggató újságíróknak csak annyit mondott, hogy reméli még az este folyamán megszületik a megegyezés a párton belül. Demszky Gábor azon megjegyzése, hogy minden megoldást képes támogatni, ami jó Budapestnek, már csak egy fanyar mosolyt képes kiváltani belőlünk. Közölte, hogy meghallgatják a minisztert. "Alapvetően bízom benne, hogy meg fog születni a megoldás a megfelelő időben, a megfelelő személyről és a megfelelő programról" - tette hozzá a nagy metró-építő.
Arra a kérdésre, hogy délután, amikor az SZDSZ nem jutott megállapodásra, az ő szavazatán múlott-e a döntés, azt felelte, hogy az nem valószínű. Megjegyezte, hogy véleménye szerint, ha este megszületik a döntés, az nem egy szavazaton fog múlni, mert az SZDSZ viszonylag egységesen foglal majd állást. Az elterjedt hírre, mely szerint Bajnai Gordon ultimátumot adott, hogy éjfélig meg kell állapodni, kijelentette: nincs ultimátum.
Kóka János frakcióvezető közölte, azt fogja javasolni a frakciótagoknak és ügyvivőknek, hogy hozzák meg döntésüket, mert a legrosszabb amit tehetnek az, hogy bizonytalanságban tartják a piacokat és a választóikat.
Az ülést, amelyre az elterjedt hírek szerint Bajnai Gordont is várják, feltehetően hosszúra tervezik, mert a megbeszélés kezdete előtt egy futár nagy mennyiségű pizzát vitt a székházba.
Korábban írtuk: Hiába tanácskozott délelőtt tíz óra óta az SZDSZ frakciója és Ügyvivő Testülete, nem tudták eldönteni a liberálisok, hogy mit gondoljanak Bajnai Gordonról. A nap folyamán elterjedt, hogy a párt teljesen megosztott a kormányfőjelölt kérdésében, egy képviselő szerint viszont "nem csak Bajnairól beszéltek". A liberálisok holnap folytatják, mi meg csak várjuk, mikor és hogyan döntenek végre a fejünk fölött a sorsunkról.
Mégsem lesznek közös MSZP-SZDSZ egyeztetések Bajnai Gordonról, és a minisztert sem hallgatják már meg a liberális pártban. Erről Fodor Gábor SZDSZ elnök beszélt nemrég az MTI-nek. Az egész napos egyeztetések így eredmény nélkül értek véget.
A kiszivárgott hírek szerint az SZDSZ Törő Csabát látná szívesen a gazdasági tárca élén. Ám egyetértés a kérdésben még nincs. Úgy tudjuk, hogy a további lépésekről sincs egyetértés a pártban. Legalább annak örülhetnénk, hogy a bibsik egymást marják. De sajnos a végén mégis ők fognak elégedetten hátradőlni. Törő Csaba üzletember 2007 tavaszán támogatta Fodor Gábor elnöki kampányát.
Az ügyvivők nem nyilatkoztak semmit előzetesen sem, Fodor Gábor pártelnök is csak annyit mondott a székház előtt várakozó újságíróknak reggel, hogy "mindent meg fognak tárgyalni". A nap folyamán aztán - az egész héten megszokotthoz hasonlóan - sorra keltek szárnyra a különböző híresztelések. Az egyik szerint például egy idő után arról kezdtek el vitatkozni az ügyvivők, hogy esetleg meghívják-e Bajnai Gordont személyesen az ülésre - miközben a gazdasági miniszter állítólag egy autóban várta Budapest belvárosában a "megváltó" telefonhívást.
Egyelőre az sem egyértelmű, mi történik délután: egyes hírek szerint egy szocialista küldöttséggel tárgyal tovább az SZDSZ, mások arról szóltak, végül megérkezett a Bajnai által várt hívás, és őt hallgatják meg.
A program bejöhet
Bajnai programja elvileg rokonszenves lehetett volna az SZDSZ-nek (e felől nekünk sincsenek kétségeink), hiszen információink szerint a miniszter szombaton a szocialistáknak sem ígért mást, mint kemény megszorításokat a stabilizáció érdekében. Igaz, a szavahihetőségéről ismert párt egész héten úgy nyilatkozott, hogy elutasítják a személyét.
"Nem hiszem, hogy megváltozott a hangulat" - mondta még tegnap este a késő esti informális SZDSZ-egyeztetés egyik résztvevője, amikor arról kérdeztük, elképzelhető-e, hogy mégis elfogadják kormányfőnek Bajnai Gordont. A gazdasági miniszter neve a legelsők között merült fel - Surányi Györggyel együtt - még múlt szombaton, amikor Gyurcsány Ferenc váratlanul bejelentette az MSZP kongresszusán: távozik a kormányfői posztról, és konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal szeretne új miniszterelnököt választatni a parlamentben maga helyett.
A volt jegybankelnök elfogadható lett volna a liberálisoknak, Surányi azonban a Fidesz legalább hallgatólagos beleegyezéséhez kötötte, hogy elvállalja egy szakértői kormány vezetését, amit nem kapott meg, így maga lépett vissza. Bajnai Gordont ugyanakkor már a kezdetektől elutasította az SZDSZ, ahogy még egy hete a párt egyik ügyvivője fogalmazott, "a klónok támadásához" nem adják a nevüket. Csak várjuk ki a végét...
Az SZDSZ az elmúlt egy hétben következetesen azt hangoztatta, hogy "kívülről jövő" (tehát nem szocialista) kormányfőt fogadnak csak el. A liberálisok egyedül Gráf József agrárminiszterre nem mondtak határozott nemet, ő viszont maga jelentette be, hogy nem vállalja. A hét közepén úgy tűnt, esetleg Patai Mihály tőzsdeelnök lehet a mindkét egykori koalíciós partner számára elfogadható jelölt, ő azonban szintén nemet mondott - a hírek szerint azért, mert túl korán került ki a neve a sajtóhoz. Vagy mert túl büdös már ez a szemétdomb mindegyik kiskakasnak...
Az egyre abszurdabb fordulatokat vevő "Ki vezesse Magyarországot még egy évig, hogy addig se jöjjön vissza Orbán Viktor?" című politikai szappanopera szombat este ért el a katarzisához Gyurcsány Ferenc és a szocialisták számára. Gyurcsány előbb a párt elnökségében maradt magára (információink szerint a korábbi legközelebbi szövetségesei is elfordultak tőle, de legalábbis passzívan szemlélték, ahogy az elnökség többsége gyakorlatilag megvonja tőle a bizalmat), majd az MSZP Budapestre hívott megyei elnökei is "fellázadtak" - igaz, ők az egész pártelitet küldték el - tudósítónk szerint többen szó szerint is - melegebb éghajlatra.
Szombaton kora este Gyurcsány Ferenc maga jelentette be, hogy lemond az MSZP elnöki tisztségéről is, és a jövő szombatra összehívott pártkongresszus új vezetőt választ, aki valószínűleg vagy Kiss Péter, vagy Szekeres Imre lesz - mindketten Gyurcsány ellenlábasai a pártban, bár kormánytagként és pártvezetőként is mindketten lojálisak voltak vele az elmúlt időszakban a nyilvánosság előtt. (Igaz, a pártbeli hangulat megváltozását már azon jól le lehetett mérni, hogy az MSZP vezető testületeiben többségbe kerültek a tisztújítás nyomán a "Gyurcsány-kritikus" személyiségek.)
Korábban írtuk: Az atv.hu információ szerint az SZDSZ megosztott abban, hogy elfogadja-e Bajnai jelölését a kormányfői posztra.
Az SZDSZ ügyvivőtestületében többségében vannak Fodor Gábort támogató liberális politikusok, akik közül többen azon az állásponton állnak, hogy semmi értelme egy újabb „Gyurcsány-hologramot” pajzsra emelni. Úgy tudjuk, hogy Bajnait leginkább Kóka János frakcióvezető támogatja, aki – ha sikerrel járnak a manőverei, akkor – számtalan politikai ballépést követően „királycsináló” szerepbe kerülhet.
Mint ismeretes, az elmúlt időszakban Kóka rendelkezett többséggel a frakcióban, amit az is bizonyít, hogy az ügyvivő testület (üt) többségének akarata ellenére nem engedte át a frakcióvezetői tisztségét Fodornak. A szavazásokon rendre Kókáék győztek. Tehát, az ügyvivők döntését a frakció is felülírhatja.
Bajnainak nemcsak Kóka jelent esélyt, hanem az a félelem is, ami sok liberális érzelmeit meghatározza: ha most lennének a választások, akkor lehet, hogy az SZDSZ eltűnik a süllyesztőben. Pedig már egyszer nyilatkoztak valami olyasmit, hogy készek az előrehozott választásokra. Meg olyat is, hogy nem támogatnak pártpolitikust. Hja, kérem, a gerincesség...
Az üt ülése zajlik. Gusztos Péter a Facebookon dodonai módon azt írta az eseményről: Jöjjön, aminek jönnie kell. Nyilván ők is tudják, a zsidópártot nem fogják veszni hagyni: az utolsó pillanatban utánuk dobnak egy mentőövet.
Korábban írtuk: Vasárnap délelőtt megkezdődött az SZDSZ ügyvivői testületének és parlamenti frakciójának közös ülése, ahol a liberálisok arról döntenek, támogatják-e Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését. Az MSZP képviselőcsoportja várhatóan vasárnap délután tanácskozik, az SZDSZ válaszának függvényében. Sajtóértesülések szerint azonban nemet mondanak a liberálisok Bajnaira. De azt a nemet bármikor megváltoztathatják igenre.  
Nemet mondanak az SZDSZ ügyvivői Bajnai Gordon kormányfőjelöltségére - értesült az Index. Az internetes portál úgy tudja: 13-ból 7-en tartják kizártnak Bajnai támogatását. A Hírszerzőnek a párt egyik neve elhallgatását kérő ügyvivője közvetlenül Gyurcsány Ferenc pártelnök lemondása után „a klónok támadása” kifejezéssel jellemezte Bajnai szóba kerülését.
A liberális párt vezetősége azonban hivatalosan egyáltalán nem kommentálta a szocialisták szombati ülésein történteket. Az ügyvivő testületet és a frakciót vasárnapra hívták össze. Fodor Gábor pártelnök szombat délután a kormányválságról nem volt hajlandó nyilatkozni, az Erzsébet téren annyit mondott az újságíróknak, hogy most más rendezvényre érkezett. A Gödör klubban ugyanis az Ellenzéki Kerekasztal megalakításának huszadik évfordulóját ünnepelték. Végül is, a nagy munkában megfárad az ember, kikapcsolódni is kell, na.
Az MSZP is hallgat
Hallgat az MSZP vezérkara az MSZP-frakció szombaton késő estébe nyúló ülésén történtekről. Lendvai Ildikó frakcióvezető távozásakor csak annyit közölt, hogy akkor nyilatkozik, ha befejezték a tárgyalásokat. Ennek ellenére kiszivárgott, hogy melyek lennének Bajnai programjának alapjai. A csomag állítólag megvalósítaná mindazt, amihez Gyurcsánynak nem volt bátorsága. Az MSZP-frakció vasárnap délután ül össze ismét.
(HírTV - FH - ATV - Hírszerző - InfoRádió - MTI nyomán, képek: Reuters, MTI)