Farkas Flórián most már azt mondja: "téves" az a hír, amely szerint "a hátrányos helyzetű, elsősorban roma családok alanyi jogon jutnának lakáshoz".

Nehéz őket megkülönböztetni, de segítünk: a bal oldali cigánybűnöző a Farkas nevű

A miniszterelnökkel létrejött megállapodás alapján arra lesz lehetőség, hogy a családok közmunka keretében újítsák fel, tegyék lakhatóvá akár saját tulajdonú, akár bérelt otthonukat - olvasható Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének közleményében.
Mint az ORÖ elnöke írta, erre abban az esetben nyílik lehetőség, ha "az integrációs program keretében vállalják a munkát, az elsődleges munkaerőpiacra történő felkészítést, gyermekeik iskolába járatását, amelyek az elsődleges kitörési pontok a jelenlegi halmozottan hátrányos helyzetükből való kilábalásra".
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Farkas kitart ingyenlakásos ígérete mellett: "ez a keretmegállapodásnak része lesz"
Alanyi jogon kaphatnak lakást a cigány családok, ha dolgoznak, biztosítják gyermekeik oktatását, és képesek fenntartani a lakást - ígérte Brüsszelben Farkas Flórián. A Fidesz parlamenti képviselője a Hírszerzőnek úgy nyilatkozott, hogy amit mondott, része a kormány és az Országos Roma Önkormányzat megállapodásának is, amit a kabinet részéről Orbán Viktor írt alá öt nappal ezelőtt (legádzsózva magát és - szándékai szerint - minket is).
Farkas a lapnak azt mondta, hogy Brüsszelben tett ígérete fontos eleme a kormány "romaintegrációs stratégiájának", valamint annak a keretmegállapodásnak is, amit öt napja írt alá Orbán Viktorral közösen. A keretmegállapodásban azonban nem lelhető fel a cigány ígéretével egyező pont, csupán annyi van, hogy az ORÖ aktív részvétele szükséges a cigányság életkörülményeinek javítását és beilleszkedését elősegítő, a "lakhatási feltételek javítását célzó" kormányzati programokban.
Az ORÖ elnöke hangsúlyozta, hogy bár az alanyi jogon történő lakáshoz juttatás nem került bele szó szerint a szövegbe, de "a keretmegállapodásnak része lesz". Arra a kérdésre, hogy ez mennyiben tekinthető a kormány álláspontjának is, Farkas Flórián azt válaszolta, ez a kormány és az ORÖ közös célkitűzése, és mindenképpen közösen hajtják végre a programot.
Farkas Flórián szerint a korábbi kormányzati próbálkozások, mint például néhány nyomortelep felszámolása, nem bizonyultak eredményesnek. Az ORÖ elnöke szerint ezt "fordítva kell csinálni": amennyiben egy család bebizonyítja, hogy gyermekeit járatja óvodába és iskolába, illetve képes a munkájából fenntartani magát és a lakást, akkor "saját jogán juthat lakáshoz", amihez "elképzelhető, hogy egy nagyobb, vissza nem térítendő támogatást is kaphat majd". Ehhez azonban hozzátette azt is, hogy "ingyen, csak úgy, senki nem kap semmit", vagyis a támogatásért "komoly eredményeket kellene felmutatni" (ilyen komoly eredmény ugye a munka felvétele - s ezzel mondja ki burkoltan egy cigány vezető, hogy fajtársai nem akarnak dolgozni).
A finanszírozásról további részleteket nem árult el az ORÖ elnöke, mindössze annyit, hogy nem csak új lakásra, hanem lakásfelújításra is kaphatnának támogatást a családok. Az ígéretet ugyanakkor azzal árnyalta, hogy a kormány "nem tehet majd különbséget cigány és nem cigány között, elmondása szerint, bármelyik szegény családnak járna ilyen támogatás" (ők mégis csak a cigányokról beszélnek, és mégis a cigányprogram részeként).
Azt nem sikerült megtudni az ORÖ elnökétől, hogy a támogatásokat miből fedezné az állam, csupán arra utalt, hogy a korábbi nyomortelepek felszámolását célzó stratégia folytatása sokkal többe, több százmilliárd forintba is belekerülne.
Nem világos azonban, hogyan lehetne éppen az az olcsóbb megoldás, ha a kormány alanyi jogon lakást biztosítana a rászoruló családoknak, ha dolgoznak és biztosítják gyermekeik oktatását. Ennek a feltételnek már ma is sok család megfelelne, ráadásul Magyarország "romastratégiájában" azt vállalja az unió felé, hogy 2015-re 100 ezer munkanélküli romát terel vissza a munkaerőpiacra, vagyis elvileg egyre több családnak biztosíthatnánk lakást alanyi jogon - írja a Hírszerző.
Korábban írtuk: A kormány nem tud Farkas Flórián ingyenlakásairól
Nem a kormány nevében ígért alanyi jogon járó lakásokat fajtársainak Farkas Flórián. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke az úgynevezett romastratégia brüsszeli bemutatása után beszélt arról, hogy alanyi jogon lakást kaphatnak azok a cigányok, akik iskolába adják a gyereküket és munkába állnak. A kormány szerint ez nem szerepel a 2015-ig előirányzott tervek között, de Farkas Flórián a kormány elé viheti az elképzeléseit.
A kormány által korábban ismertetett, a cigányok életkörülményeinek javítását célzó tervei között nem szerepeltek az alanyi jogon járó lakások, ezért Farkas Flórián nyilatkozata után az Origó megkereste ezzel kapcsolatban a felzárkóztatásért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság megismételte a kormány korábban már ismertetett vállalásait - ezek között továbbra sem szerepelnek az alanyi jogon járó lakások.
Az államtitkárság válasza szerint ezeken kívül az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodásuk értelmében a kormány legalább 16 közösségi központot hozna létre cigányok számára, amelyek "érdemben segíteni fogják az elemi életviteli körülményeket is nélkülözők lakhatási feltételeinek javítását, átmenetet biztosítva a tanulás és a munka világába". "Farkas Flórián, mint az ORÖ elnöke nyilván ennek alapján ismertette elképzeléseit a lakhatási kérdésekről, melyet - amennyiben az az ORÖ álláspontjának tekinthető - természetesen a kormány elé vihet" - tette hozzá a minisztérium.
Korábban írtuk: Ez nem diszkrimináció: lakást kap a cigány, ha hajlandó munkát vállalni
Saját jogán lakáshoz juthatna az a roma család, amely iskolába járatja a gyerekét, és legalább az egyik szülő munkába áll - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Bruxinfónak, miután a kormány bemutatta Brüsszelben az európai uniós "romastratégiához" benyújtott nemzeti tervet. Azok a magyar családok pedig, akik alapértelmezett tevékenységként szintén iskolába járatják a gyereküket, és látástól vakulásig dolgoznak, folytassák csak, hogy legyen pénz lakásra a cigánynak (amit tönkretesz három hét alatt), és szokjanak hozzá, hogy a magyar lakás helyett csak rasszistázást és parasztozást kap - meg esetleg egy kést a hátába az "integráció" természetes velejárójaként.

A fészekrakók visszatérnek

A magyar kormány "komplexen szeretné kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretnék javítani a romák különböző jellegű gondjain" - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Bruxinfo című uniós portálnak, miután bemutatta Brüsszelben a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós "romastratégiához" benyújtott nemzeti tervet. A terv szerint Magyarország vállalja, hogy 2015-re 100 ezer munkanélküli cigányt terel vissza a munkaerőpiacra; az átfogó oktatási reform révén 20 ezer cigány fiatal szerezhet szakmát, 10 ezer diák érettségizhet le, és "5000 tehetséges roma gyermek" esélye nőhet meg arra, hogy feljebb lépjen az oktatási rendszerben.
A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel. A testület által kidolgozott keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett "a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében" is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. A Bruxinfo erre vonatkozó kérdésére Farkas Flórián közölte, látva a korábbi kormányok nem teljesült vállalásait, felelőtlenségnek tartaná előre meghatározni, hogy a kormány bizonyos határideig felszámol valahány nyomortelepet.
"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián a portálnak.

Ürülék a ház közepén (bővebben az első kapcsolódó anyagunkban)

A cigányok munkavállalásával kapcsolatban a fideszes képviselő azt mondta, nem elsősorban közmunkát szeretnének a cigányoknak adni, "hanem szeretnénk, ha mindenütt dolgozhatnának cigányok, ahol képesek felelősséget vállalni, és megállni a helyüket".
A terv bemutatásakor Balog Zoltán, a társadalmi integrációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar állampolgárok többsége támogatja, hogy "a romák többségi társadalomba való integrálása megtörténjen. Úgy gondoljuk, hogy biztatók a jelek: az emberek jobban meg akarják ismerni a romákat" - hazudta az államtitkár, miközben rajta kívül az egész ország tökéletesen ismeri őket.
Balog Zoltán felidézte, hogy Magyarország a most megtett vállalások előtt már jogszabályi úton is fellépett a cigányság "integrálása" érdekében. Példaként említette a zéró toleranciát az etnikai és vallási alapú diszkriminációval szemben, és a megszavazott törvényt "az egyenruhás bűnözéssel" kapcsolatban (ettől valósul tehát meg az "integráció").
(Origó nyomán)
Kapcsolódó: