Orbán Viktor hétfőn megkapta Gál András Levente felmentését kérő levelét, és elfogadta lemondását 2012. szeptember 1-jei hatállyal - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.
Zoom
Gál András Levente letette a kipát
Gál András Levente, a Jó Állam Fejlesztési Koncepció Végrehajtásának Összehangolásáért felelős kormánybiztos hétfőn levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben felmentését kérte. Indoklása szerint az általa ellátott feladatok szeptember 1-jéig várhatóan "olyan előrehaladást érnek el, melyek már nem indokolják a továbbiakban ennek a kormánybiztosi tisztségnek a fenntartását".
Gál András Levente szerint a feladatok és a hatáskörök a rendes ügymenetben is elláthatók lesznek, különös tekintettel a Magyary Program legújabb változatának augusztus végi megjelenésére. Indoklásában a kormánybiztos kitér arra is, hogy mindig feladathoz indokolt rendelni tisztséget - közölte kedden a miniszterelnök sajtófőnöke.
Orbán Viktor hétfőn megkapta Gál András Levente levelét, "és - megfontolva a kormánybiztos érveit - elfogadta lemondását, 2012. szeptember 1-jei hatállyal" - tette hozzá Havasi Bertalan.
A kormány megalakulása után Gál András Levente lett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jobbkeze, aki közigazgatási államtitkárként tárcaközi egyeztetésért felelt, és rálátott a teljes kormány jogszabály-előkészítő tevékenységére. Tavaly viszont összeütközésbe került a miniszterelnökkel, amikor pontatlanul fogalmazta meg a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről szóló kormányhatározatot, és olyan jogkörökkel is felruházta őt, amit a kabinet nem hagyott jóvá. Gál ezért fegyelmit is kapott tavaly októberben Navracsicstól, novemberben pedig lemondott az államtitkári posztról, és kormánybiztos lett.
A felmentés kérése összefüggésben lehet Budai Gyula, Baán László és Ókovács Szilveszter miniszteri biztosok távozásával. Gál András Levente egy lapértesülés szerint már tavaly elvesztette Orbán bizalmát, akkor fő támogatója, Navracsics Tibor mentette meg úgy, hogy lemondott az államtitkári posztról, és a Jó Állam program kormánybiztosává tette.
A május óta tartó kormányátalakítás más szempontból is érintette Navracsics minisztériumát: elvonták és a Miniszterelnökségre helyezték a nemzetközi kommunikációt, amely a Századvégtől érkezett Kumin Ferenc helyettes államtitkár alá került.
(HVG nyomán)
Gál András Levente közelmúltbéli tevékenységéből: