Oliver Stone amerikai filmrendező dokumentumfilmje: „Az USA történelme, amelyről senki sem beszél...”
A neves író és filmrendező szerint országa hivatalos propagandája ma ugyanazon elvek szerint próbálja nevelni az Egyesült Államok fiatalságát, melyek az ő nemzedékének is irányt mutattak. „Országunk egy különleges nemzet, különleges küldetéssel a világban, nekünk az egész világon el kell terjeszteni a demokráciát, el kell vinni minden néphez a szabadságot” – emlékezik fiatalkorának jelszavaira Stone.
Zoom
„E hazug légkört leleplező filmek közül ma legszívesebben a Paul Newman főszereplésével készült WUSA nevű kiváló drámára emlékezem fiatalkoromból. Én is önkéntesként jelentkeztem Vietnamba, akkori meggyőződésem szerint e harcban a szabadságot és a békét védtük.
Csakhogy időközben valami valahol megtört, megváltozott, az akkor még példaképnek tartott és sokak által tisztelt Egyesült Államok mára a világ leggyűlöltebb, agresszív, lelkifurdalás nélkül gyilkolászó országa lett. Ezért barátaimmal megírtuk e könyvet, majd egy többrészes televíziós sorozatot forgattunk e könyv alapján. Nagyon remélem, hogy a mai nemzedék okul a mi naivitásunkból és hibáinkból, és más utat választ” – fejezte be az orosz televízó stúdiójában dokumentumfilmjének előszavát, melyet az orosz országos TV-1 csatorna hetente egy ízben sugároz, folytatásokban.
Oliver Stone filmjei (többek között): Nagy Sándor, A szakasz, Született július 4-én, The Doors.
(Olvasónktól)