Az alábbi levél érkezett szerkesztőségünkbe:
Tisztelt Kuruc.info!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkavállalója vagyok. Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy szeretném, ha megtudná a közvélemény, hogy a NAV nem szeret bérjegyzéket adni a dolgozóinak. Így a kollégáim és én sem tudjuk, mi alapján kapjuk a bérünket, nem tudunk reklamálni sem adott esetben.
A legutolsó bérjegyzék, amely elérhető, a 2015. november havi (mellékesen megjegyzem, 2016. 2. 5-én érkezett az elektronikus bérrendszerbe). Mindjárt április hónap van és a 2015. december, 2016. január, február és március havi bérjegyzékek pedig sehol! Azt gondolom, egy ilyen monopolhelyzetben lévő állami (de semmilyen) cég nem engedheti ezt meg magának, főleg nem az a NAV, amely más állampolgárokat, szervezeteket, cégeket ellenőriz, és 1000 forint tartozásért is büntet.
Bizonyítékként csatoltam egy képfájlt, amelyet az elektronikus bérjegyzék-rendszerben készítettem, feketével kihúztam a rám vonatkozó adatokat, pirossal pedig kiemeltem a lényeget.
Üdvözlettel:
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy munkavállalója
Zoom
Frissítés: másik olvasónk írja:
Kedves Kurucok!
Azért írok, mert némi kiegészítésre szorul a cikk.
A gyakorlat már évek óta ez a NAV-ban, hogy késve vagy egyben adják oda a bérjegyzéket, már ha odaadják. Ez azóta van, mióta a MÁK vette át a bérszámfejtést, és Kaposváron csinálják a 23 ezer fő bérszámfejtését.
Egy kis kiegészítés még. Sokkal rosszabb viszont az, hogy az EBEV lekérdezőrendszerben az egyébként minden munkáltatónak kötelező adatközlés is hiányzik a munkavállalókról, azaz nem ellenőrizhető, hogy adott-e a munkáltató adatszolgáltatást a biztosítási jogviszonyról. Sokszor október november körül kerülnek fel az adott év első hat hónapjának adatai az adatszolgáltatásról. Megjegyzem, hogy ez az a rendszer, amin keresztül a biztosítási jogviszony is ellenőrzésre kerül, azaz előfordulhat, hogy piros lámpa gyullad ki az orvosnál (nincs biztosítási jogviszony) olyan NAV-osnak, aki mondjuk több évtizede van az adóhatóságnál. Ha ezt az adatszolgáltatást egy mezei adózó mulasztja el, már repül is az alkalmazottanként(!) 500 000 Ft-ig terjedő bírság, mert biztos adócsaló.
És ha már itt tartunk, a kormányunk megígérte, hogy csökkenti a bürokráciát azzal, hogy a regionális igazgatóságokat leépíti, és az érdemi munkát végzőket helyezi előnybe. Azt ugye tudjuk, hogy a NAV-osok bére 2008 óta nem nőtt, sőt reálértéket nézve kb 40%-ot csökkent, ugyanakkor a vezetői létszám nem hogy csökkent volna az átszervezéssel, hanem még nőtt. Amivel nem is volna baj, ha olyanokat tettek volna meg, akik értik a dolgukat (és itt nem a fidesznyik igazgatókra gondolok), de a főosztályvezetői, osztályvezetői pozíciókban számos esetekben olyan emberek ülnek, akik inkább a nyelvük hosszának, mintsem a tudásuknak köszönhetik pozíciójukat, így inkompetensek, amit megfélemlítéssel igyekeznek kompenzálni. És akkor még nem is szóltunk az ún. Jolly Jokerekről, akik minden pozícióba jók, teljesen mindegy, hova teszik őket.
Ez a közigazgatás 2016-ban. Eközben meg a középfokú végzettségűek a minimálbér fölött keresnek egy kicsivel, és az elvárás igen nagy velük szemben. De egy felsőfokú végzettségű is alig visz haza 160 ezer Ft-nál többet (ebben a nyelvvizsgapótlék meg egyéb pótlékok is benne vannak). Arról sem szól a fáma, hogy ha valaki középfokú végzettként megszerzi a felsőfokú végzettséghez szükséges szakképzettséget, évekig nem sorolják át, hiába a törvényi kötelezettség. Úgyis tudja a NAV, hogy nem mer perelni az alkalmazott, mert fél a retorzióktól, pedig éves szinten súlyos százezrektől esnek el ezek az emberek, akik 2-3 gyereket is nevelnek.
Mit lát az egyszerű adózó? A NAV szemét, a NAV kiszipolyozza, dögöljön meg minden NAV-os. A másik oldalon ezek az emberek meg a létükért küzdenek, meg vannak félemlítve, mindenki mindenkit figyel és jelent. Mint az ötvenes években, csak most már XXI. századi eszközökkel is figyelik az embereket.
Szóval nem az a legnagyobb baj, hogy nincs bérjegyzékük, hanem inkább az, hogy ami a folyószámlára érkezik fizetés címén, az megalázó. És csodálkoznak, hogy a tehetséges emberek, akik előrébb vihetnék ezt az egészet, sorra hagyják ott a NAV-ot.
Üdvözlettel,
egy már volt NAV-os