Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter az Antall-kormány egyik leggyengébb és legmérsékeltebb tagja, aki volt KISZ-titkárként - lásd a Tóth Gy. László által közzétett dokumentumot a Demokratában - épp annyira volt lojális Moszkvához, mint most Washingtonhoz. Írásai rendkívül tanulságosak, a szolgalélek megnyilvánulásai.
A Heti Válaszban attól óvja a magyarokat, nehogy kiálljanak az érdekeikért, mert egy barátságot „a világért sem szabad elrontani kicsinyes, gazdasági hátterű vitákkal.” Így aztán a szlovákok nem adnak kettős állampolgárságot a magyaroknak, a románok betiltják a székely zászló használatát, lényegében megtehetnek bármit, de a barátság az örök. Jeszenszky megvédi az ukrán-magyar alapszerződést, ostobaságnak tartja, hogy „az Antall-kormánynak módjában állt volna módosítani a magyar-ukránt határt, viszont új szomszédunk szerződésben vállalt kötelezettséget magyar kisebbsége jogainak biztosítására, sőt valamiféle területi és kulturális autonómiára is tett ígéreteket.”
Zoom
Jó kis szerződés lehetett, mert az ukránokat 25 éve nem kötelezi semmire. Nyilván Jeszenszky szövegezte. Ukrajnában is megjelent a kisebbségellenes nacionalizmus, de szerzőnk szerint a vezető pártok és politikusok ettől elhatároltak magukat. Jeszenszky ismét hazudik, hiszen az általa is támogatott Amerika-barát kijevi politikusok egy része kifejezetten náci, akik utálnak minden kisebbséget. Szerintük a szent ukrán földön semmi keresni valójuk nincs az oroszoknak, a zsidóknak, de más kisebbségeknek sem.
Jeszenszky örül annak, hogy két éve „a majdani forradalom” során elűzték a volt oligarcha elnököt. Arról egy szót sem szól, hogy a Janukovics-kormány helyét egy olyan Nyugat-barát ukrán és nemzetközi maffia vette át, akikhez képest Janukovicsék tehetségtelen kezdők voltak. A volt külügyérnek rokonszenves Arszenyij Jacenyuk felelősségérzetről tanúskodó lemondása. Az olvasó itt elbizonytalanodik: Jeszenszky ennyire tudatlan és tájékozatlan, vagy ennyire gátlástalanul manipulál és hazudik?
A zsidó származású Jacenyuk társadalmi támogatottsága 1 százalék körül van, az ugyancsak zsidó származású Porosenko elnök már több sikertelen kísérletet tett egykori harcostársa eltávolítására. Az ezzel kapcsolatos botrányos parlamenti színjátékról szóló tudósításokkal és írásokkal tele van az internet.
Jeszenszky szerint Ukrajna egyetlen esélye az EU-val kötött társulási szerződés. Arról persze nem szól, hogy egy Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi egyezmény milyen hatással lenne a magyar gazdaságra.
Arról is hallgat, hogy mi lesz a túszként az ukránok kezébe került kárpátaljai magyarok sorsa. A Jeszenszkyhez hasonló dilettánsok szerint őket majd megvédi az EU. Meg az USA. A jövőre nézve rossz hír, hogy a derék atlantista szerény képességű fia is apja nézeteit vallja. A Simicska által fenntartott független HírTV és az ugyancsak mindentől független Mandiner nevű hírportál közli rendszeresen az idevágó közhelyeket.
Kik és mikor fizetnek az elmúlt húsz évben elkövetett történelmi bűnökért? Mikor hallgatnak el végre a Jeszenszky-féle amatőrök?
R. D.