2019. június 26., szerda, János, Pál, Upor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:04 Még Novák sajtósát sem engedi be az LMBSTB-vitára az ultratoleráns Momentum11:21 Megöltek két amerikai katonát Afganisztánban11:02 Toroczkai: óriási hiba lenne a cigánysággal kapcsolatos problémákat a szőnyeg alá söpörni10:30 Fél Horvátország szennyvíziszapját tüntették el Magyarországon10:25 Segélycsomagot szavazott meg a migránsválság enyhítésére az amerikai képviselőház10:05 NOE: hatalmas az érdeklődés a családtámogatási akcióterv iránt09:46 Gyöngyösi független lesz, mert nyolc évi külügyeskedés alatt "nem volt ideje kapcsolatokat építeni"09:13 Lejárt a határidő az EP-választásra kitett plakátok eltávolítására08:20 Balliberális vezetése lesz Dániának - 26%-ot elérő párt alakít kormányt07:58 Mohamed, Mahmúd, Ahmed és Musztafa útra kelt a dzsihád nevében, de nem jutottak el Amerikáig07:47 110 millió dollár gyűlt össze a palesztin menekülteknek egy New York-i konferencián07:33 Betiltják az elektromos cigaretták árusítását San Franciscóban07:20 Iraki elnök: Washington nem indíthat támadást Irán ellen iraki területről07:16 Imádsz grillezni? Így süss könnyen és tisztán grillételeket! (x)07:13 Egy kiállítás Göd helytörténetének tükrében
24 óra legolvasottabbjai

Olvasói levelek :: :: Hozzászólások

Olvasónk könyvajánlója: Stuka-pilóta - Repülj és pusztíts!

Reklám

Hans-Ulrich Rudel nevét nyilván minden a második világháború után érdeklődő hallotta. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a kiemelkedő harcos a háború után megírta visszaemlékezéseit, ami egy pár éve magyarul is megjelent (igaz, a fordítók néhol idegesítő belepofázása a szerző gondolataiba nem segíti az olvasás élményét).
Zoom
Rudel természetesen foglalkozását tekintve nem író, de a könyv meglepően izgalmasan leírja, hogy a pályafutása elején nem kiemelkedő tehetségű pilóta pár évvel később hogy lett a Vörös Hadsereg legveszélyesebb ellensége, aki a XX. század legértékesebb katonai kitüntetését is kiérdemelte:
Zoom
Hans-Ulrich Rudel és az arany tölgyfalombokkal, kardokkal, gyémántokkal ékesített Lovagkereszt
A könyvben a nemzetiszocializmusról nem sok szó esik, a tartalom zöme a keleti fronton zajló harcokról szól. Adolf Hitlert viszont a végletekig tisztelte, a háborút pedig szükségesnek tartotta a bolsevizmussal szemben, Németország és Európa érdekében. 1945. április végén a bekerített Berlinbe akart repülni, hogy kimenekítse a vezéreit, május nyolcadikán, a háború utolsó napján pedig egysége megmaradt tagjait öngyilkos bevetésre hívta a vörösök ellen. Egyik terve sem valósult meg - nem rajta múlott. Ezekből a tényekből nyilvánvaló, hogy igazi fanatikus harcos volt, aki hazáját mindennél jobban szerette, a kommunizmusnak örökre hadat üzent, bátorsága legendás volt - több mint 2500 bevetésen nézett farkasszemet a halállal, a hazája érdekében, és a keleti hordák iránti gyűlölete miatt még imádott Führere parancsát is semmibe vette. Többször sérült meg súlyosan, miközben a Lovagkereszttel kitüntetett hősök egyre gyakrabban hullottak mellőle, de valami hihetetlen motivációval vezérelve mindig visszatért a frontra, az utolsó hónapokban még fél lábbal is szembeszállt az ellenséggel. Jelmondata - "csak az vész el, aki önmagát veszejti el" - haláláig elkísérte.
Zoom
Egy megalkuvást nem ismerő, küzdelmes élet eredménye (a dicsőségtablón többek között nem látható az egyik legmagasabb magyarországi kitüntetés, a Tiszti Vitézségi Arany Érem, amit Rudel 1944-ben kapott Szálasitól).
Hans-Ulrich Rudel könyvét minden a téma iránt érdeklődő hazafinak ajánlom, különösen a fiatalabb generációnak - sokat tanulhatnak a hazaszeretetről, a szerénységről, a bajtársiasságról, a sport fontosságáról egy félelmet nem ismerő férfi életéből.
Magyar Harcos
(A szerző olvasónk.)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready