Olvasónk levele:
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Először is engedje meg, hogy megköszönjem a saját és honfitársaim nevében az eddig tett intézkedéseket.
Álláspontom szerint van egy csoport, amely azonnali kormányzati védelmet igényel: ez az albérletben élők csoportja. Magyarországon, főképp Budapesten a lakosság nagy százaléka él albérletben, és ők döntő többségben a piaci áron bérlik az ingatlanokat. Jelenleg Budapesten az átlagos bérleti díj 165 000 Ft + rezsi.
Ismeretségi körömben néhány személy már sikeresen tárgyal arról, hogy a tulajdonos tekintsen el a bérleti díj iránti igényéről a veszélyhelyzet időszaka alatt, azonban a többség (értsd: az ingatlantulajdonosok) nem hajlandóak megértést, türelmet tanúsítani. Több ismerősöm már most elveszítette a jövedelmét, mivel sok munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldte a dolgozóit azzal, hogy majd jelentkezni fognak, amikor ismét munkába lehet állni.
Konkrét példáként tudom említeni a páromat, aki eddig gyerekekre vigyázott hivatásszerűen, ő konkrétan 2 hete 0 Ft bevétellel rendelkezik, és várhatóan ez nem fog változni. Az én esetemben - futárként dolgozom - a munkáltatóm tegnap lecsökkentette az alapbéremet napi 6000 Ft-ra (13 óra munkavégzés mellett).
Mint sokan mások, mi sem rendelkezünk félretett pénzzel, azaz abban a helyzetben vagyunk, hogy nem tudjuk, április 10-én hogyan tudnánk kifizetni a következő havi bérleti díjat, és amennyiben a tulajdonos nem lesz megértő, nincs hova mennünk. Álláspontom szerint ez legalább több tízezer embert érint.
A most bevezetett törlesztési moratórium 2020. december 31-ig megvédi a hitelből finanszírozott otthonokat, ezért arra szeretném kérni a tisztelt miniszterelnök urat, hogy az albérletben lakó állampolgárokat is részesítsék hasonló védelemben. Nem gondolom, hogy mindenkinek lehetősége lenne személyi kölcsönhöz folyamodnia (mi sem vagyunk ebben a helyzetben, engem pl. napi 2 órára jelentett be a munkáltatóm - vagy elfogadom, vagy nem kell mennem dolgozni, szóval nem volt választásom), ezáltal a kormányzati intézkedés elmaradása tömeges hajléktalansághoz vezethet.
Megjegyezni kívánom, hogy az Egyesült Királyságban már bevezették a 3 hónapos moratóriumot a bérelt ingatlanok vonatkozásában.
Segítségét előre is köszönöm a saját és honfitársaim nevében.