Filmkritika - az „Ezért kell mindig csordában támadniuk a négereknek” című videó elemzése.
A videó meglehetősen rövid, de sok tanulsággal szolgálhat mindenki számára. A szereplők: fehér férfi és nő, valamint kezdetben kettő, majd később csatlakozott még kettő néger.
A konfliktus a film elején, a negyedik másodpercnél kezdődik. A fehér férfi és nő láthatóan elfoglalt, valami a figyelmüket leköti, mikor a két néger megjelenik és láthatóan kommunikálni kezdenek a hölggyel, amit a férfi nem vesz jó néven. A négerek láthatóan erős csoporttudattal, erejük biztos tudatában állnak neki kötekedni velük.
A konfliktus a világos kockás felsőt viselő négerrel kezdődik, lökdösődéssel, ismerősen előzetes szóváltással (1-es néger). A világoskék felsőt viselő a küzdelem elején a hölgy elhessegetésével van elfoglalva, láthatóan biztos benne, hogy a társa nem kerülhet bajba. A fehér férfi hátrál, majd egy pörgő rúgással viszi földre az első ellenfelét 0,14-nél. Átugorva az előtte fekvő négeren, háta mögött hagyva az 1-es négert küzdelembe bocsátkozik a második négerrel, aki elől szintén hátrálva veszi fel a küzdelmet. Pár ütéssel földre viszi, majd a fenekére tapos. 1-es néger még a földön.
Nem sokáig tudják a nyugalmat élvezni, hiszen újabb két néger érkezik futva, a 3-as négerrel kezd küzdeni (sötét kockás felsőben), míg társnője a 4. számú szürke felsőt viselőt tartja vissza. A négert hátrálás után 0,33-kor viszi földre, majd rátapos. A szürke felsős négert 0,47-kor szintén hátrálás után hatástalanítja. Ugyanakkor megjelenik néger 2, akivel újra küzdelembe bonyolódik és fellöki hősünket 0,56-kor, majd felállás után semlegesít hátrálás után 1,00-kor. A jelenetet 1. néger küzdeni vágyás nélkül végignézi. 1,20-kor a közben támadólag fellépő hármas számú négert újból földre viszi, majd rátapos.
Ennyi talán a történések rövid leírása, most nézzük milyen tanulságokkal szolgál az eset: olyan környéken, ahol láthatóan jelen vannak azok az elemek, akik részéről bármi kitelik, a figyelmünket meg kell osztani az érdeklődésünk tárgya és a szóváltások között. Láthatóan nem érdekli őket a hely sűrű látogatottsága, mert senki nem segített a támadást elszenvedetteknek.
Az úriemberen látszik, hogy a küzdősportokkal valamilyen kapcsolatban van-volt, mert a mozgása erre enged következtetni. A küzdelem lefolyása viszont csak a segítő hölgynek és a véletlennek, valamint a négerek képzetlenségének köszönhetően volt viszonylag sima. A fehér férfi önmaga védésén kívül láthatóan nem tud mással, a társnőjével foglalkozni, sőt a hölgy segítsége nélkül egyszerre több támadóval kellett volna a harcot felvenni.
A sportban tanult kihátrálás csak arra jó, hogy teret adjon a sorozattámadásoknak, ami ha több néger részéről következett volna be egyszerre, akkor a küzdelem nem kétségesen más eredménnyel végződött volna. (A hölgy tartotta vissza a támadókat, akik nem akarták bántani a nőt.) A valahogy sikeres akciók után láthatóan nem tud mit kezdeni a földön lévő ellenfeleivel, mert időzavarban van és technikailag nincs képezve az ártalmatlanná tételre. Az ok, ami miatt a küzdelem többször is megvalósul ugyanazzal a négerrel: technikai, taktikai képzetlenség (sorban jönnek). A fenékre taposás nem megnyugtató lezárása az utcai küzdelemnek, mint láttuk: felkel utána. A birkózás az ellenféllel azzal jár, hogy tettestársak odaérve mindenféle kellemetlenséget tudnak okozni, bántani tudnak bennünket, mert a földön hempergőbe nagyon könnyű belerúgni.
Gondok vannak úgy az erőnléttel, mint az állóképességgel is, mert a mozgása 0,51-kor picit, 1,05-kor már nagyon koordinálatlan, tehát elfáradt. Az elfáradás a stressztől jelentős (adrenalinszint emelkedése), valamint a szokatlan helyzet eredményezte nyomás következménye. A sportoló nyilvánvalóan nem fog találkozni több emberrel a küzdőtéren. A megemelkedett adrenalinszint tűrésén lehet emelni, de az alapvetően veleszületett tulajdonság.
Az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket állóképesség-javítással lehet jól kezelhetővé tenni, valamint küzdelmi figyelemmegosztásos gyakorlatokkal lehet javítani az esélyeken. A taktikus mozgást megtanulni ezekre az esetekre a legtöbb ember számára esélytelen, de kis gyakorlattal, legalább elemi szintű taktikai ismeretekkel kezelhető mértékűvé válhat a kockázat. Ne feledkezzünk meg az eszközhasználatról sem, amit botcsinálta segédeszközökkel is megvalósíthatunk: ütőerő növelése és a filmen láthatóan vágyott távolságtartás miatt is indokolt lehet.
Rglvs Gy
(A szerző olvasónk.)