A kormányzati ellenőrzés alatt működő közszolgálati médiumok éjjel-nappal harsogják, hogy elsősorban a szerényebb anyagi körülmények között élő emberek sorsának jobbá tételéért a kormány 2022 novemberében meghosszabbította, illetve kibővítette az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot. Az elmúlt két hónap folyamán azonban a vásárló szinte mindenhol azt tapasztalhatja, hogy a polcokról eltűntek az árstopos élelmiszerek, leginkább a tej, a kristálycukor és a búzafinomliszt.
A korábbi keserű tapasztalatok után a fogyasztó megnyugtatására a kormányzati tájékoztatóból azt is megtudhattuk:
A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető.
Legutóbb arról is értesültünk, hogy a kormány kompenzálja az élelmiszerboltok árstop miatti veszteségét.
A Kuruc.info még tavaly október közepén beszámolt róla, hogy a Budapest, vízivárosi Margit körút 48. szám alatt bejegyzett, ám valójában a Szász Károly utcáról nyíló G-Roby Élelmiszer Szupermarket polcairól eltűnt a kristálycukor. Pontosabban a reggeli nyitáskor kitesznek néhány kilót, amit a vevők egy-két órán belül elkapkodnak.
Zoom
Ma délelőtt 10:30 körül én is befordultam a fentebb említett „élelmiszer-szupermarketbe”, s a következő kellemetlen meglepetésben részesültem: kormányzati ígéretek ide, kormányzati ígéretek oda, az ársapkás élelmiszerek terén itt minden változatlan. Kristálycukrot én sem, ezúttal sem találtam. Olyannyira eltűnt, hogy a nevezett élelmiszercikk megszokott helyén délelőtt 10:30 körül még csak nem is üresen tátongott a neki kijelölt polcrész, hanem zsúfolásig tele volt rakva a természetesen drágább porcukorral.
A polcok között továbbhaladva, a tejtermékek közül szerettem volna a bevásárlókosaramba tenni egy liter szintén árstopos 2,8% zsírtartalmú tehéntejet. Persze ezt sem találtam. Volt viszont 1,5% zsírtartalmú, nem árstopos tej – 589 forintért. Végül kénytelen voltam megvásárolni a legolcsóbb, nem ársapkás „Tarka esl dobozos tejet” – 599 forintért.
Zoom
Így áll a helyzet. Vagy a fogyasztóvédelmi hatóság nem ellenőrzi – amint azt a kormány megígérte – az élelmiszerboltokat. Vagy az ígéret ellenére mégsem kompenzálják az árstopos élelmiszercikkek miatt veszteséges boltokat. Vagy így vagy úgy, a cigánykodásnak mindenképpen az állampolgár látja kárát.