„Az igazi rabság a hontalanság”


Mielőtt bárki úgy érezné, hogy a cím valamiféle elmarasztaló korholás, az természetesen téved. A zenekarra valóban nem túlságosan jellemző a derűlátó szövegvilág, de valljuk be: nincs is miért optimistának lenni. Ez a melankolikus, szívet tépően borús életérzés aztán valahogy mégis jót tesz a léleknek. Jót tesz, mert ebben az értékrend nélküli világban, ebben az erkölcsileg mélyre züllött országban képes szavakba és hangokba öntve megjeleníteni azt a fajta ideális emberi jellemességet, amely már csak egy egyre inkább szűkülő közösségre, s nem a nemzet egészére jellemző.


Kovacsik Tamás
A lemezborítóról, a stúdiómunkáról, a hangzásról, a dalszövegekről és a zenei hozzáértésről sokat nem szeretnék írni, hiszen azt már mások megtették előttem, és ezt követően is megteszik majd többen. Fölösleges is ezt továbbragozni, tegyen mindenki szuperlatívuszos jelzőket az alanyok elé, és az mégsem fog mértéktelen túlzásnak hatni. És hogy miért nem? Csak egy példa.

A legmagasztosabb fogalmakról is lehetséges – mint például a „Haza” – pátoszos sallangoktól mentes dalszöveget írni. Így tett Nyerges Attila is, erős jelzős szerkezetek nélkül, egyszerűen, mégis szépen:

„Mert nekünk ott van az otthonunk,
Ahol gyermekként játszottunk
Apánk az ajtóban állt, anyánk étellel várt
Ahol ébren is álmodtunk”


Nyerges Attila
Az Éberálom című lemez nem akar izzadságszagúan fennkölt lenni, nem akarja felülmúlni a régi dalokat, nem akar gyökeresen megújulni, és tán pont ezért halad meg minden mást.

És legvégül ejtsünk szót a lényegről. Ez a rövid lemezajánló nem azért íródott, hogy bemutassa azt, amit betűkön keresztül úgysem lehet, hanem azért, hogy minden hazafi menjen, és vásárolja meg ezt a szellemi és lelki táplálékot, ezt a szavakkal megfogalmazhatatlan zenei élményt nyújtó albumot, ezzel is támogatva az Ismerős Arcokat, általuk pedig ezt a magába szomorodott nemzetet.

És még egy valami biztos: ha egyszer ez a fontos küldetést teljesítő formáció az öröm hangjain szólal meg, az azt jelenti majd, hogy a dolgok a helyükre kerültek.

Ide kattintva meghallgatható a 2006-os őszi forradalom emlékére írt dal



Németh Gábor  – Kuruc.info

A zenekar honlapja: www.ismerosarcok.hu

A lemezbemutató koncert plakátja