(Videók a cikk alján.)

Vasárnap mintegy ötezer rohamrendőr védelme alatt rendeztek a 2001-es a hazafiak győzelmébe torkollott Gay Pride után ismét belgrádi köcsögbemutatót.

A beteges magamutogatásra mintegy 600 génhibás gyűlt össze, a rendezvény pedig egyórás késéssel indult a tervezetthez képest. Ugyanis egészséges, heteroszexuális fiatalok csoportjai többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik azonban megakadályozták őket a Gay Pride résztvevőinek megtámadásában.

A több mint ötezer rendőr kordonokkal igyekezett biztosítani a menetet, de az aberráltak ellen tüntetők át akarták törni a kerítést, miközben rendet követelve mutattak utat: „halál a homoszexuálisokra!”. A benzines palackokat és köveket dobáló tömeget a rendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni.

Már a ratyifelvonulás előtti gyülekezőt is sikeresen megzavarták a rendpártiak. „A vadászat elkezdődött” – kiabálták a betegek felé a rendőrök sorfala mögül.

Az összecsapásoknak több mint százhúsz sebesült áldozata van, két rendőr súlyosan megsebesült. 188 embert vettek őrizetbe. A belgrádi polgármester szerint a hazafiak által okozott károk értéke több mint egymillió euróra tehető. Az államfő, Szerbia nagy szégyenére a megkövezést érdemlők pártjára állt, és elítélte a "vandál" tetteket, ahelyett, hogy elismerését fejezte volna ki a város becsületének megmentéséért.

Már kezdetben is nemzeti radikálisok vették körbe a rendőrgyűrűbe zárt köcsögöket. Majd kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálták a buzikkal kollaboráló rendőröket, mások pedig megpróbálták eltorlaszolni a menet útját, például kukákat borítottak fel.

Megrongáltak több parkoló gépkocsit, kirakatüveget, és felgyújtottak egy rendőrautót. Kifosztottak több üzletet, gyújtópalackokat dobtak a kormányzó nyugatbarát, vagyis a fertőzött Demokrata Párt székházára, és felgyújtották az épület garázsát, megtámadták más pártok székházait is, valamint az állami televízió épületét.

Tehát beváltották 9 évvel ezelőtti ígéretüket, miszerint nem tűrik a szodomát hazájukban, és kíméletlenül megtorolják a devianciát. A hatóságoknak kora estére sikerült helyreállítaniuk a liberális rendet.

Az államfő elítélte a "vandál" tetteket, és kijelentette, hogy a "szélsőségeseket" őrizetbe veszik és megbüntetik. "Szerbia garantálni fogja minden állampolgárának emberi jogait, függetlenül attól, hogy milyen különbségek vannak közöttük, és nem engedjük meg, hogy erőszakkal megfosszanak bárkit szabadságjogaitól" - szögezte le a mételyként ható egyenlőségelvű mantrát Boris Tadic.

Két nap múlva látogat Szerbiába Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy megerősítse: Washington támogatja az ország törekvését az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

(Kuruc.info - MTI - FH)