A budapesti Aranytíz Kultúrház ad otthont Bozóki Antal újvidéki ügyvéd A magyar közösség Szerbiában című hiánypótló könyve és az „új temerini fiúkról” készült, Áldozatból bűnös című, Strassburgban debütált dokumentumfilm bemutatójának. A rendezvényre érkezőket délvidéki ételek és italok várják majd, valamint minden résztvevő megkapja a filmet DVD-n. Az első húsz vendég Bozóki Antal könyvével lesz gazdagabb.

Az Európa Tanács (ET) strassburgi Parlamenti Közgyűlésén nemrég összehangolt akciókkal hívta fel a figyelmet a délvidéki magyarság területi autonómiájára és jogfosztottságára Bozóki Antallal és több délvidéki magyar szervezet vezetőjével együtt dr. Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, jogvédő, az ET magyar delegációjának tagja.
November 14-én Budapesten Bozóki Antal ügyvéd, a jogvédelemmel foglalkozó, újvidéki székhelyű Árgus Egyesület elnöke bemutatja A magyar közösség Szerbiában című könyvét, amely egy hiánypótló tükörkép arról, hogy hogyan kellene érvényesülniük a magyar nemzeti közösség jogainak Szerbiában, és mindeközben hogyan nem érvényesülnek az ország EU-csatlakozásának árnyékában. A Szerbiában élő kisebbségek jogállásáról és a délvidéki magyarok helyzetéről huzamosabb ideje nem készült alaposabb elemzés, és ezt az űrt a komoly szakmai alapokon álló kiadvány méltó módon tölti be. A rendezvényen a szerzővel Bálint István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója beszélget majd, a rendezvényen szavalattal közreműködik Szabó László (HVIM).
Az Aranytíz Kultúrházban rendezett könyvbemutató után bemutatják a strassburgi nemzetközi sajtótájékoztatón debütált Áldozatból bűnös című dokumentumfilmet dokumentumfilmet (készítette: Dóra Andor, Szakál Boglárka). A film a több mint egy éve törvénytelenül vizsgálati fogságban tartott délvidéki fiatalok (az „új temerini fiúk”) drámai helyzetét dolgozza fel megrázó szülői vallomásokkal. A budapesti bemutató után a következő állomás (előreláthatólag november 29-én) a délvidéki Temerin lesz. Az előzetese itt tekinthető meg:
A könyv- és filmbemutatóra a rendezvény házigazdája, dr. Gaudi-Nagy Tamás és a szervezők sok szeretettel várnak mindenkit, aki érdeklődik a délvidéki magyarok helyzete iránt, és szívén viseli az elszakított közösség sorsát. A belépés ingyenes. A rendezvény sajtónyilvános.
Kérik, hogy mind az érdeklődő közönség, mind a sajtó munkatársai előzetesen regisztráljanak a magvasi.adrian@jobbik.hu címen.
Időpont: 2013. november 14., 17:30
Helyszín: 1051 Budapest, Arany János utca 10. (Aranytíz Kultúrház)