Miután Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy a menekülttáborokat be kell zárni, a kormány múlt heti ülésen úgy döntött, hogy más néven és "ideiglenesnek" nevezett menekülttáborokat nyit Kiskunhalason, Martonfán és Sormáson. A hír hallatán érthető módon tiltakozási hullám indult minden érintett településen. Holnapi napon a martonfaiak félpályás útlezárással tiltakoznak a felelőtlen kormányzati tervek ellen.
A kijelölt terület ugyan tényleg állami tulajdonban van, azt már jó ideje igyekeztek a környékbeli falvak földművelés alá vonni, ám kormányengedély hiányában hosszú évek óta parlagon áll. Ezért különösen cinikus az a húzás, hogy a múltbéli igények és a lakosság egyhangú álláspontja ellenére odatelepítik a migránsokat. Mi több, a jelenleg hatályos szabályozás értelmében a menekülttábor építése törvénysértő is. A martonfai menekülttábor azonban nem csak martonfaiak problémája, hiszen a kijelölt területről öt különböző település templomtornya látszódik, és kevesebb mint tíz kilométerre van az egyik pécsi hipermarket is.
Mindezek fényében felkérjük a közvetlenül és közvetve érintett települések vezetőit, a térség egyéni országgyűlési képviselőjét, Hargitai Jánost, illetve a többi parlamenti párt illetékes képviselőjét, hogy vegyenek részt a tüntetésen, álljanak ki választóikért, az ott élőkért. Ha nem vesznek részt a tüntetésen, és nem tesznek meg mindent a falvak békéjének megőrzéséért, akkor elismerik, hogy számukra fontosabb a frakció és az ultraliberális migránsvédő szervezetek érdeke, mint a magyar embereké. A Jobbik természetesen teljes mellszélességgel kiáll a tüntetők mellett, a tiltakozáson többek között Vona Gábor, a Jobbik elnöke is részt vesz - írja Mirkóczki Ádám szóvivő.