Nemcsak a Fidesz hívott lengyeleket március 15-én, a nemzeti radikálisok meghívására is járt itt egy kisebb csoport - ezért mondanak köszönetet az alábbi meghívóban. A nemzeti ébredést az odáig elérő kormánypropaganda hatására a Fidesszel is összekötik a lenti szöveg szerint, de amúgy derék hazafiakról van szó. Az alábbi felvonulást az Összlengyel Ifjúság (rólunk itt írtunk) és a Nemzeti Radikális tábor tagjai, valamint hozzuk közel álló csoportok szervezik (a tervek szerint hamarosan belőlük fog megalakulni a "lengyel Jobbik"). A tavalyi, 25 000-es felvonulás oszlatásba torkollott, összecsaptak a rendőrökkel, és felgyújtották az egyik liberális tévé közvetítőkocsiját, ők égették az uniós zászlót.

Kedves Barátaim!
Nemzeteink nem most ismerték meg egymást. A történelem különböző utakon keresztezte már népeink életét. Mindig igyekeztünk kölcsönösen támogatni egymást a hazánk függetlenségéért vívott harcokban. A lengyelek és a magyarok együtt voltak, vannak és lesznek – erősebb kötelékekkel vagyunk összekötve, mint holmi alkalmi ügyek. A hiteles barátság és a közös történelem köt minket össze.
A közösség érzése számunka nem csak a történelmet, az emlékeket jelenti. Az utóbbi 20 évben sokkal jobban érezzük, mint valaha, hogy e két nép sorsa mennyire össze is van kötve. Egyrészt csodálattal tekintünk a nemzeti megújulásra, amely az elmúlt években ment végbe Magyarországon. Másrészt igyekszünk támogatni titeket, mert pont a magyar lélek megújulása az oka a Brüsszeli bürokrácia rendkívüli támadásainak és a különböző liberális, baloldali nemzetközi szervezetektől érkezett folyamatos agressziónak.
Nem csodálkozunk – a lengyel nemzeti ébredés folyamata, ami hazánkban történik, szintén ugyanezekkel a problémákkal találkozik. Tapasztaljuk ezt minden egyes nap. A közös értékeken, emlékeken és a régóta tisztelt barátságon túl a kommunizmus idejében megismert közös ellenségek is összekapcsolják a lengyeleket a magyarokkal. Ezekre a veszedelmekre együtt kell megoldást találnunk.
Nagyon szépen köszönjük nektek, Testvéreim, a meghívást a Ti függetlenségi ünnepetekre és köszönjük a nagyszerű vendégszereteteket. Szeretnénk viszonozni ugyanezt, ezért már most meghívunk titeket a lengyel szabadság megemlékezésére, a Függetlenségi Felvonulásra, amelyet november 11-én rendezünk meg Varsó utcáin. Szeretnénk, hogy legközelebb a lengyel fővárosban csendüljön fel a jelszó : „Budapest ,Varsó – közös ügy!”
A viszontlátásra Varsóban!
(A meghívó eredetileg itt jelent meg.)
A tavalyi rendezvény képsorai: