Bezár!
2019. május 26., vasárnap, Fülöp, Evelin, Gyöngyvér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:52 Minden szavazókörben gond nélkül megkezdődött a voksolás07:36 Tizenhét napot kellett vadgyümölcsökön és lepkéken túlélnie az erdőben egy eltévedt hawaii nőnek06:53 1300 újságíró közvetít Brüsszelből22:44 Családi ház udvarába csapódott be egy ittasgyanús siklóernyős Mezőberényben22:25 Hadházy és Szél cirkusz nélkül is bejut vasárnap este az NVI-hez21:47 Háromezerre apadt a sárgamellényesek száma21:20 Ez is csak egy mihaszna influenszer: angyalszobornak esett neki vésővel az Instagram-modell20:57 Egy kaliforniai bíró Trump határkerítése ellen ítélt20:33 Megválasztotta új elnökét a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata20:15 Tájkép csata előtt19:58 Két tucat áldozatot szedett eddig az özönvíz Afganisztánban19:43 Vajon tényleg csak a szegénység az oka?19:31 15 éves a Harcos márka! - Íme 2019 újdonságai (x)19:21 Nem a náci Magyarországon kockázatos a kipa viselése, hanem a kiheréltsége miatt agonizáló Németországban18:56 Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt demonstráltak Csíkszentmártonban - kampányban próbálja határozottabb arcát mutatni az RMDSZ
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus ::

A magyarok számaránya elleni trükközésre is felhasználhatják a "többletrománokat"

Reklám

Romániában egymillió 200 emberrel duzzasztották fel regiszterekből, nyilvántartásokból a 19 milliót, így a megszámlált magyarok aránya 6,1 százalékra csökkenhet.
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában elmondta: a regiszterekből kihámozott közel másfél millió ember nemzetiségéről nincs adat. Probléma akkor adódhat, ha az utólag regisztráltaknak nemzetiséget „adnak”. Kovács Péter biztatónak nevezte azonban, hogy az Országos Statisztikai Hivatal közleményéből kiderül, amikor nemzetiséget számolnak, akkor ezt a másfél milliót nem kalkulálják bele. Romániában a magyarság 6,5 százalékos aránya úgy jön ki, hogy a másfél millió ember nemzetiségét nem ismerik, és nem számolják bele a nemzetiségi arányok megszabásánál. Ellenkező esetben a magyarok aránya 6,1 százalékra csökkenne.
Gyakorlati probléma léphet fel ott is, ahol a magyarság aránya csak egy-két tizeddel haladja meg a 20 százalékot, és ha újraszámolt vagy felduzzasztott adatok alapján állapítják meg a kisebbség arányát, akkor 20 százalék alá kerülhet, ezzel pedig nagyon sok jogtól eshetnek el, például helyi szinten elsősorban a nyelvhasználatra vonatkozó jogoktól, az önkormányzat kétnyelvű kommunikációjától, a különböző állami szerveknél történő nyelvhasználattól. Azonban ennek sem kell feltétlenül bekövetkeznie, mert a tíz évvel ezelőtt hatályba lépett törvény úgy rendelkezik, ha a törvény megszületésekor valahol 20 százalék fölött volt egy kisebbség aránya, de idővel ez alá csökken, a jogokat nem veszítik el. Ezért egyelőre az RMDSZ nem szándékozik fellépni, tájékoztatott a főtitkár.
(Kossuth Rádió)
Kapcsolódó:
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready