Romániában egymillió 200 emberrel duzzasztották fel regiszterekből, nyilvántartásokból a 19 milliót, így a megszámlált magyarok aránya 6,1 százalékra csökkenhet.
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában elmondta: a regiszterekből kihámozott közel másfél millió ember nemzetiségéről nincs adat. Probléma akkor adódhat, ha az utólag regisztráltaknak nemzetiséget „adnak”. Kovács Péter biztatónak nevezte azonban, hogy az Országos Statisztikai Hivatal közleményéből kiderül, amikor nemzetiséget számolnak, akkor ezt a másfél milliót nem kalkulálják bele. Romániában a magyarság 6,5 százalékos aránya úgy jön ki, hogy a másfél millió ember nemzetiségét nem ismerik, és nem számolják bele a nemzetiségi arányok megszabásánál. Ellenkező esetben a magyarok aránya 6,1 százalékra csökkenne.
Gyakorlati probléma léphet fel ott is, ahol a magyarság aránya csak egy-két tizeddel haladja meg a 20 százalékot, és ha újraszámolt vagy felduzzasztott adatok alapján állapítják meg a kisebbség arányát, akkor 20 százalék alá kerülhet, ezzel pedig nagyon sok jogtól eshetnek el, például helyi szinten elsősorban a nyelvhasználatra vonatkozó jogoktól, az önkormányzat kétnyelvű kommunikációjától, a különböző állami szerveknél történő nyelvhasználattól. Azonban ennek sem kell feltétlenül bekövetkeznie, mert a tíz évvel ezelőtt hatályba lépett törvény úgy rendelkezik, ha a törvény megszületésekor valahol 20 százalék fölött volt egy kisebbség aránya, de idővel ez alá csökken, a jogokat nem veszítik el. Ezért egyelőre az RMDSZ nem szándékozik fellépni, tájékoztatott a főtitkár.
(Kossuth Rádió)
Kapcsolódó: