2020. október 1., csütörtök, Malvin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív22:21 Vádat emeltek a portugál bevándorlási hatóság három munkatársa ellen, amiért halálra vertek egy ukrán férfit22:05 Vészhelyzet lép érvénybe Felvidéken21:50 Mindössze négy év fogházat kapott Molnár Ricsi - haza is engedték, mert amúgy is csak néhány hónapot kellene letöltenie21:36 EP-alelnök: "ki kell éheztetni pénzügyileg" Lengyel- és Magyarországot21:22 A Klubrádió és a 168 Óra nem lesz többé fegyver Slomó kezében az antiszemitizmus elleni harchoz20:55 A népmese napjára időzítve...20:42 Azerbajdzsán izraeli harci eszközökkel támadja az örményeket20:24 Az amerikai média egyöntetűen negatívan ítélte meg Trump és Biden első elnökjelölti vitáját20:12 Daganat vitte el a homokost, aki a világon elsőként gyógyult meg a HIV-fertőzésből19:52 Edzett, fehér, heteroszexuális férfiak üzentek a négygyermekes magyar családanyákat fenyegető férgeknek19:31 Bíróság elé állították az Audi igazgatótanácsának volt elnökét18:44 Tényleg nincs megállás? Már felolvasást is tartanak gyerekeknek a buzeráns királyfikról18:22 Drogos hulladékok a Nyugati téren: a faroklengetés rendben van, de a videózás sérti a jogaikat18:06 Az oláh szenátus vörös többsége ismét megszavazta a Trianon-törvényt
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus ::

A magyarok számaránya elleni trükközésre is felhasználhatják a "többletrománokat"

Reklám

Romániában egymillió 200 emberrel duzzasztották fel regiszterekből, nyilvántartásokból a 19 milliót, így a megszámlált magyarok aránya 6,1 százalékra csökkenhet.
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában elmondta: a regiszterekből kihámozott közel másfél millió ember nemzetiségéről nincs adat. Probléma akkor adódhat, ha az utólag regisztráltaknak nemzetiséget „adnak”. Kovács Péter biztatónak nevezte azonban, hogy az Országos Statisztikai Hivatal közleményéből kiderül, amikor nemzetiséget számolnak, akkor ezt a másfél milliót nem kalkulálják bele. Romániában a magyarság 6,5 százalékos aránya úgy jön ki, hogy a másfél millió ember nemzetiségét nem ismerik, és nem számolják bele a nemzetiségi arányok megszabásánál. Ellenkező esetben a magyarok aránya 6,1 százalékra csökkenne.
Gyakorlati probléma léphet fel ott is, ahol a magyarság aránya csak egy-két tizeddel haladja meg a 20 százalékot, és ha újraszámolt vagy felduzzasztott adatok alapján állapítják meg a kisebbség arányát, akkor 20 százalék alá kerülhet, ezzel pedig nagyon sok jogtól eshetnek el, például helyi szinten elsősorban a nyelvhasználatra vonatkozó jogoktól, az önkormányzat kétnyelvű kommunikációjától, a különböző állami szerveknél történő nyelvhasználattól. Azonban ennek sem kell feltétlenül bekövetkeznie, mert a tíz évvel ezelőtt hatályba lépett törvény úgy rendelkezik, ha a törvény megszületésekor valahol 20 százalék fölött volt egy kisebbség aránya, de idővel ez alá csökken, a jogokat nem veszítik el. Ezért egyelőre az RMDSZ nem szándékozik fellépni, tájékoztatott a főtitkár.
(Kossuth Rádió)
Kapcsolódó:
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready