Közben azonban román nevekre cserélték a sósmezei katonai temető magyar és német sírfeliratait. Honvédelmi miniszterünk hiába kezdeményezte 2011 óta többször is a településen zajló román történelemhamisítás leállítását, a román fél még csak válaszra sem méltatta. Ezért most „nyomatékosan megismétli a kérést” – derül ki egy Szávay István Jobbik-alelnök által jegyzett írásbeli kérdésből és az arra adott miniszteri válaszból.
Sósmező területén mind 1916 szeptemberében, mind pedig 1944 őszén súlyos harcok folytak, az itt elesett honvédek földi maradványait pedig a település katonai temetőjében helyezték örök nyugalomra, közepén egy háborús emlékművel. A község mára azonban teljesen elrománosodott, így az elmúlt években a sírok eltünedező magyar és német feliratait – felújítás címszó alatt – román katonák neveire cserélték. A legutóbbi hírek szerint ma már egyetlen magyar vagy német katonanév sem olvasható a temetőben, két hete pedig még a vitéz Kovács József leszármazottai által állított fakeresztet is kidobta valaki. Sőt „ismeretlen kezek honvédeink földi maradványait is kihantolták és egy kizárólag román feliratokkal ellátott emlékmű alatti lezárt terembe zsúfolták össze” – derül ki egy Szávay István jobbikos képviselő által feltett írásbeli kérdésből.
Zoom
Pedig a nemzeti radikális honatya már 2011 szeptemberében, egy sepsiszentgyörgyi Jobbik-szimpatizáns megkeresése után figyelmeztette a külhonban található hadisírok gondozásáért felelős Honvédelmi Minisztériumot az arcátlan történelemhamisításra. Akkor azonban Hende Csaba azt írta, hogy „hazánk azonnal szót emelt a fent említett eset ellen” és „jegyzőkönyvben rögzített megegyezés született a kérdés történelmileg hiteles és méltóképpen történő rendezésére”, amelyre az akkori tervek szerint 2012-ben került volna sor.
A jobbikos képviselő most aziránt érdeklődött, hogy a magyar honvédelem hiteles és méltó rendezésnek tekinti-e az összes sósmezei temetőben nyugvó egykori magyar és német katona nevének románra cserélését és földi maradványaik megszentségtelenítését. Hende diplomáciai virágnyelven írt válaszából az derül ki, hogy a magyar fél hiába jelezte 2011 óta többször is a román illetékeseknek a sósmezei temetőben zajló folytatólagos történelemhamisítást és honvédgyalázást, „román barátaink” még csak válaszra sem méltatták.
Zoom
Persze mindez nem meglepő annak fényében, amire a Jobbik már több mint egy év óta, több alkalommal is figyelmeztetett: a magyar-román kapcsolatok történelmi mélyponton vannak. E tényt finoman egyébként nemrég nemcsak Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet ismerte el egy nagy port kavart interjújában, hanem többek közt a kormány egyik nemzetpolitikai háttérszervezetének vezetője is. Sőt még Németh Zsolt is beszélt arról Kolozsváron, hogy valami bizony tényleg nincs rendben Budapest és Bukarest között.
Szávay István elmondta, hogy Hende írásbeli válaszából két dolog világos. Egyfelől Románia és Magyarország viszonya 2011-ben sem volt túl rózsás, azóta pedig ez nyilvánvalóan csak rosszabb lett. Másfelől a magyar külügy úgy tűnik még azt sem tudta megakadályozni, hogy a románok átvéssék az Úz völgyének védelmében az első és második világháború embertelen küzdelmeiben elesett magyar honvédek sírjait. „Kíváncsian várom, hogy lesz-e bármi foganatja a „nyomatékosan megismételt” kérésnek, bár az előzmények ismeretében kétlem. Mi mindenesetre figyelemmel fogjuk kísérni ezt az aprónak tűnő ügyet is és kormányra kerülve nem fogjuk engedni senkinek, hogy meggyalázza hőseink emlékét” – zárta gondolatait a jobbikos politikus.
(Alfahír nyomán)
Kapcsolódó: