A pozsonyi parlament korlátozta a külföldi pártok működését, miután a jobbikos Szávay István irodát nyitott a felvidéki (és nem szlovákiai, mint ahogy a Hír Tv fogalmaz - a szerk.) Dunaszerdahelyen. December 15-től csak tót pártok tarthatnak fenn irodát az országban, és aki ezt a rendelkezést megsérti, 600-3500 euró közötti pénzbüntetésre számíthat.

A Jobbik alelnöke és Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke, Szávay István lépését – amelyet ő a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emelésének szükségességével indokolt – a tót politikusok és a pozsonyi média erősen bírálta, s egy részük provokációnak minősítette, ugyanúgy mint Szijjártó Péter tette ezt a jobbikos képviselő zentai irodanyitása alkalmával, tovább erősítve a kisantant kórus hangerejét.
A képviselői fogadóiroda megnyitásának másnapján Peter Pellegrini, a pozsonyi törvényhozás elnöke az iroda bezárására szólította fel Szávay Istvánt, majd kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Jobbik országgyűlési képviselője ennek nem tesz eleget, a vonatkozó törvények módosítása által tiltja be tevékenységét.
Szávay természetesen nem hátrált meg, ezért a pozsonyi parlament törvénymódosítással korlátozta a külföldi pártok működését az ún. Szlovákiában. December 15-től csak "szlovákiai" pártok tarthatnak fenn irodát az országban, és aki ezt a rendelkezést megsérti, 600-3500 euró közötti pénzbüntetésre számíthat.
A 150 fős pozsonyi parlamentben 115 igen szavazattal jóváhagyott módosítást maga Peter Pellegrini, indítványozta.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: