Az amerikai Képviselőház egyik tagja, Raja Krishnamurti levelet küldött Anthony Blinken külügyminiszternek, amelyben felszólította a Külügyminisztériumot, hogy működjön együtt az Európai Unióval az orosz olajra vonatkozó embargó bevezetésének kérdésében. A parlamenti képviselő ugyanakkor felhívta a figyelmet a korlátozásokat ellenző Magyarországra, és javasolta a Budapest elleni esetleges szankciók megfontolását. Az RT idézte a politikus levelét.
Zoom
Raja Krishnamurti szankciókat követel hazánk ellen (kép: Jacquelyn Martin / AP / Bloomberg)
"Különösen aggaszt, hogy Magyarország továbbra is ellenzi az EU olajembargóját, és sürgetem önt [Anthony Blinkent], mérlegeljünk minden lehetséges eszközt, beleértve a szankciókat is, annak érdekében, hogy végleges megállapodást érjünk el Magyarországgal az orosz olaj betiltásáról"
- írta a demokrata párti képviselő.
Krishnamurti meg van győződve arról, „hogy a "legfontosabb jövedelemforrás" megfosztása megnehezítheti Moszkva számára a „különleges hadművelet” finanszírozását Ukrajnában. Ezenkívül az orosz olaj Európai Unióba történő szállításának tilalma jelentősen növelné az orosz gazdaságra nehezedő pénzügyi nyomást” - áll a levélben.
Az amerikai politikus szerint annak érdekében, hogy segítsen az EU-nak feladni az orosz energiaforrásokat, a külügyminisztériumnak kétoldalú megközelítést kell alkalmaznia. Egyrészt az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie elkötelezettségét a „Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alap" (Three Seas Initiative Investment Fund) iránt Közép-Európa energiabiztonságának fenntartása érdekében.
„Másrészt, ha Budapest továbbra is akadályozza az uniós tárgyalásokat,
Washingtonnak fontolóra kell vennie korlátozó intézkedések bevezetését azokkal a magyar vállalatokkal szemben, amelyek továbbra is orosz olajexportőrökkel üzletelnek”
- véli Krishnamurti.
Zoom
Fehér, angolszász, protestáns - ahogy az alapító atyák megálmodták (kép: The Times of India)
Mint arról beszámoltunk, az Európai Unió június 2-án jóváhagyta az oroszellenes szankciók hatodik csomagját, amely részleges embargót ír elő az orosz olaj behozatalára. Május 31-én pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a tervezett tilalom nem érinti az országát - emlékeztet az RT.
(Kuruc.info - RT nyomán)
Kapcsolódó: