Jevhen Dikij, az ortodox zsidó ukrajnai oligarcha, Igor Kolomojszkij által létrehozott Ajdar nevű félkatonai szervezet volt zászlóaljparancsnoka Magyarországról értekezett az ukrán televízióban. Szerinte az ukrán sereg simán legyőzi a magyar haderőt, és a NATO sem segíthet.
Zoom
Jevhen Dikij szerint Magyarország megszálláshoz nekik harminc óra elegendő (kép: Kovalchuk Victor / Unian)
Dikij, akinek a neve is vadat jelent, az ukrán Espresso TV-ben osztotta az észt. A 42 perces adás második felében előkerültek a magyarok, a magyar hadsereg, Kárpátalja elfoglalása és Magyarország ukránok általi lerohanása is. A Magyar Nemzet szemezgetett a meredekebb kijelentésekből.
Dikij szerint:
Orbánnak meg van ígérve Kárpátalja.
A műsorvezető erre nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Ezen nem csodálkozunk.” Dikij pedig így folytatta:
Minden más megye az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá kell, hogy kerüljön, amennyiben elvesztjük a háborút. A lengyelek és a románok elutasították az ajánlatot abban az időben, amikor felajánlották nekik. Volt elég eszük ehhez. De Orbánnak nem. Orbánnak fel van ajánlva Kárpátalja. Tökéletesen emlékezünk arra, amikor 2022. február 25-én a magyar hadsereg harci állásokat vett fel a határ mentén. Aztán pedig meséket meséltek arról, hogy mindez csak azért történt, mert nagy mennyiségű menekültet fogadtak be. De ahhoz, hogy nagy mennyiségű menekültet fogadjanak be, nem kell pontonhidakat felállítani. A pontonhidakat azért állítják fel, hogy a Tiszán keresztül bejöjjenek a tankok. Úgy gondolom, hogy ha Kijev elesett volna, akkor nekik ez egy jelzés lett volna a bejövetelre. És olyan jelszó alatt, hogy megmentjük Kárpátalját Putyintól.
A fő üzenet azonban csak ezután jön. Dikij elmondja, hogy ő most civil és nem állami alkalmazott, ezért él a lehetőséggel, és kimondja, amit kell:
Orbán arról álmodik, hogy elveszítjük a háborút. Nem is álmodozik, hanem biztos benne. Más lehetőséget kizár. Meg kell érteni, hogy amennyiben elveszítjük, úgy lesz egy egymilliós, feltüzelt hadseregünk, mely épp visszavonul. Így felmerül a kérdés, hogy hol lesz az a határ, ahova visszavonulunk? Ebben az esetben ez nem rossz terv, a legutolsó lehetőség, de lennie kell, hogy megszálljuk Magyarországot, és kiviszünk oda húszmillió ukrán menekültet. És akkor megnézném, hogy mit csinálna Orbán harmincezres serege, mely nem harcolt egy napot sem az életben, mit fog csinálni? Az észak-atlanti szerződés ötödik cikkelye pedig nem működik, maguk írták meg úgy, hogy csak konzultálniuk kell támadás esetén. Nekünk meg a megszálláshoz harminc óra elegendő. Ezért Orbán helyében átgondolnám, hogy jó-e az neki, ha mi elveszítjük a háborút?
– mondta el Dikij.
Mindez azért is érdekes, mert köztudott, hogy a sajtószabadság deficitjével küzdő ukrán médiában tisztán a két szép szeméért senki sem szerepelhet csak úgy. Megmondóemberré pedig kizárólag az Elnöki Iroda áldásával válhat bárki is.
A legnagyobb ukrán politikai Telegram-csatorna ezt írta pár hete Jevhen Dikijről:
Információink szerint az Ajdar volt parancsnoka, Dikij, az „úgynevezett patrióta” az Elnöki Iroda médiarészlegénél dolgozik. Az ukrán nép megfélemlítéséért járó fizetést borítékban kapja. Filléreket keres, nem több mint húsz zöldhasút havonta. Ezért cserébe viszont a legmocskosabb nyilvános munkát végzi.
Kérdés, hogy vajon Dikij szavai megegyeznek-e az ukrán Elnöki Iroda csinovnyikjainak véleményével? A kérdés költői.