Vasárnap még csak egy fénykép tanúskodott a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistáinak legújabb akciójáról. Hétfőre elkészült a galántai buszpályaudvar tájékoztató táblájának kétnyelvűsítéséről szóló videó is.
A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái november 18-án léptek akcióba. „A mintegy 5 négyzetméter felületű fólia nyomtatását és a felmerülő egyéb költségeket, összesen 135 eurót, kizárólag támogatóink Paypal-on keresztül befolyt adományaiból valósítottuk meg. Nekik ezúton is köszönetet mondunk” – írja a YouTube videómegosztóra felkerült videó alatt a mozgalom. „Amint azt a galántai példa is mutatja, kis hozzájárulásból is születhetnek nagy dolgok” – teszik hozzá az aktivisták.
Sajtóközleményükben hangsúlyozták: a civil akcióra azért került sor, mert a pályaudvart fenntartó vállalat figyelmen kívül hagyja Galánta és vonzáskörzetének nyelvi identitását, és nem méltányolja ügyfelei igényeit.
Az önkéntesek által kihelyezett információs feliratok összhangban vannak a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel, ezért bíznak benne, hogy a helyi autóbuszközlekedési vállalat (SAD Dunaszerdahely) nemcsak elfogadja a kialakult helyzetet, de a jövőben maga is tevőleges lesz a szlovák feliratok magyar nyelven történő kiegészítésében.
"Az ügy előmozdításának érdekében a hét folyamán felhívással fordulunk a magyarlakta városok buszpályaudvarjait üzemeltető közlekedési vállalatokhoz, melyben felhívjuk figyelmüket a dél-szlovákia szerte tapasztalható rossz állapotokra. Felkérjük őket, hogy a párkányi, somorjai, galántai és immár a komáromi példák alapján vegyék ki részüket a kétnyelvűség elvének gyakorlati átültetéséből" - közölte a KDSZ.
A mozgalom aktivistái idén júniusban felújították és kétnyelvűsítették az ekeli vasútállomást, tavaly októberben kétnyelvű útjelző táblát állítottak Dunaszerdahely mellett, tavaly szeptemberben pedig a párkányi vasútállomáson jelentették be több nyelven a vonatok indulását és érkezését.
(Bumm nyomán)