"Mocskos gazember!" - kiáltották az MSZP elnökének autója felé, melyet öt percen át tartóztattak fel szerda délután a tüntetők az előadás helyszínén, még a román rendőrök kérésének sem engedelmeskedve. Végül Mesterházy gyalogosan ment be a tüntetők között - jelentéktelenségére jellemző, hogy a legtöbben észre sem vették, amikor besurrant.
Együtt az erdélyi és a csonka-magyarországi nemzetárulók:
A megjelent hazafiak akadályozták a meghívottak (például Máté András parlamenti képviselő, városi tanácsosok) és a kommunista szimpatizánsok érkezését, a rendőrök pedig, a szervezők szolgálatába szegődve, csak az ő jelzésük alapján engedték be az embereket.
Frissítés: Képgaléria:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Kuruc.info - Szabadság.ro nyomán)
Zoom
Nemzetárulók egymás közt
2. frissítés: Az MTI beszámolója:
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet által mozgósított fiatalok transzparensekkel felszerelkezve próbáltak bejutni arra a rendezvényre Kolozsváron, ahol az MSZP elnöke, Mesterházy Attila mutatta be pártja új alapokra helyezett nemzetpolitikai programját.
Kolozsváron a csendőrség biztosította annak a fórumnak a helyszínét, amelyen a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Mesterházy Attila mutatta be pártja új alapokra helyezett nemzetpolitikai programját.
A csendőrség mintegy harminc fiatal bejutását akadályozta meg a nyilvános fórumra. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet által mozgósított fiatalok transzparensekkel felszerelkezve próbáltak bejutni a rendezvényre. Egy transzparensen az MSZP egyik kampányüzenetét közölték, amellyel a párt a 2004. december 5-i népszavazáson az állampolgárság kiterjesztésének elutasítására biztatta a magyarországi szavazókat. Egy másik transzparensen a "Nem felejtjük el, nem bocsátjuk meg!" felirat volt olvasható.
Sorbán Attila Örs, az EMI elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt sérelmezte, hogy a román karhatalom akadályozza meg az erdélyi fiatalokat abban a törekvésükben, hogy egy nyilvános rendezvényen részt vegyenek és véleményt nyilvánítsanak.
Mesterházy Attila beszédében elmondta, természetesnek és jogosnak tartja a tiltakozó fiatalok véleménynyilvánítását. Hozzátette, azt tekinti céljának, hogy ha egy év múlva újra előadást tart Kolozsváron, kevesebben tiltakozzanak, két év múlva pedig már ne tiltakozzanak ellene.
3. frissítés: A kolozsvári HVIM jelezte szerkesztőségünknek, hogy az MTI híréből kimaradtak, azonban társszervezői voltak az akciónak, és több fővel részt is vettek azon.
4. frissítés: Az EMI közleménye: Ismét bebizonyosodott: Erdély nem kér a magyart a magyar ellen uszító politikusokból
Úgy tűnik, az MSZP és az RMDSZ azt hiszi, az ifjúság memóriája is olyan véges, mint a szavazóiké, s elég néhány év ahhoz, hogy elfelejtsék, milyen bűnöket követtek el nemzetünk ellen néhány évvel korábban. 2005-ben Eckstein-Kovács Péter próbálkozott Eörsi Mátyással Kolozsváron, most pedig, több év elteltével Markó Béla hívta az őt nemrég kitüntető elvtársát Mátyás király városába.
Az ifjúság azonban nem felejt, s nem dől be az immár nemzeti érzelemre hangolt kampányfogásoknak sem: az RMDSZ politikusai testükkel megvédve, rendőrök segítségével kísérték be a tüntetőkkel szóba állni gyávának bizonyuló Mesterházy Attilát az előadóterembe.
Az RMDSZ ugyanakkor leszerepelt a demokrácia és a szólásszabadság tiszteletben tartásából is: sajtóban és plakátokon meghirdetett eseményre a szervezők nem engedték be azokat az EMI-s fiatalokat és más, általuk nem ismert személyeket, akik véleményüket szerették volna kifejteni. Az RMDSZ Kolozs megyei elnöksége ujjal mutogatva jelezte, kik azok, akik bemehetnek, és kik azok, akik nem. Így nem szembenézésre és véleményütköztetésre, hanem odarendelt RMDSZ-es pártkatonák előtti összeborulásra került sor.
Azokat a fiatalokat, akiket nem szúrtak ki, és mégis bekerültek, nem hagyták szóhoz jutni a kérdések során, tehát az előadóteremben is tovább folyt az RMDSZ és az MSZP által diktált cenzúra.
Egyértelműnek tartjuk, hogy az MSZP "új politikáját" nem a megbánás vezérli, hanem az elszakított területeken lévő magyar állampolgárok szavazatának megszerzése, hiszen 2004 óta közel tíz év állt a rendelkezésükre bocsánatot kérni vagy a politikájukon változtatni. Nem tették, és nem is fogják soha, mert képtelenek nemzetben gondolkodni. Az MSZP velünk kapcsolatos legőszintébb megnyilvánulása az volt, amikor a Kempinskiben Erdély elcsatolására koccintottak vezető román politikusokkal. Ne feledjük, akkor is ott volt az RMDSZ...
Szeretnénk tudatni Mesterházy Attilával, párttársaival, és mindenkivel, aki az egységes magyar nemzet ellen bűnt követ el, hogy ezután sem lesznek Erdélyben megtűrt személyek.
2013. január 16., Kolozsvár
Sorbán Attila Örs
elnök,
Erdélyi Magyar Ifjak
5. (csütörtöki) frissítés: A kolozsvári HVIM beszámolója a Mesterházy-látogatásról
Tegnap, január 16-án az MSZP elnöke, Mesterházy Attila előadást tartott Kolozsváron, Erdély szívében, természetesen itteni cimborái, vagyis az RMDSZ-esek, pontosabban az általa nemrég kitüntetett Markó Béla meghívására.
Talán azt hitték, hogy elfelejtettük, mi történt 2004 decemberében, lehet, hogy az RMDSZ-es elvtársaik el is felejtették, hiszen a közös kitüntetgetések mellett tegnap este együttműködési megállapodást is kötött egymással a két párt (RMDSZ és MSZP). Persze ezen nem is csodálkozunk, hisz már jól ismerhetjük az RMDSZ-es aljasságokat, amiket napról napra, de leginkább a kampányok ideje alatt és az új kormányalakításokkor láthatunk.
Ki ne emlékezne a szocialisták ellenkampányára, „A kettős állampolgárság a határon túliak számára nem megoldás, viszont az országnak és nekünk jelentős teher”, „Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra”, „Ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat”, „Ne fizessünk havi 20000 forintot családunk pénzével”, ilyen és ehhez hasonló NEM-re buzdító MSZP-s plakátok jelentek meg, most pedig van mersze idejönni az egyik vezetőjüknek és a „határon túli” szavazatokért kampányolni. Természetesen bocsánatot is kért ezekért Mesterházy, de érdekes mód épp akkor, amikor szavazati joghoz jutnak a határon túliak is, szinte tíz éven át ez egyáltalán nem volt fontos. Szinte egyidejűleg a miskolci szocialisták perce románoznak minket, ami nem meglepő, ahogy az sem, hogy Attilájuk idejön hazudni, csúsztatni, mocskos módon kampányolni és barátkozni az RMDSZ-esekkel.
Természetesen ebből nem kért a kolozsvári magyar ifjúság, és több szervezet összefogásával és szervezésével (kolozsvári HVIM, EMI), villámtüntetést szerveztünk az „elnök úr” előadásának helyén. Mire megérkezett a várva várt vendég autója, addig az útja teljesen el volt állva, így nyugodtan elolvashatta a plakátok, táblácskák szövegeit vendégünk: „Ne mosdassuk a nemzetárulókat!”, „NEM bocsátjuk meg! Nem felejtettük el!”, „2004 dec. 5., TAKARODJ!” stb. Már az előadásának címe is provokatív és felháborító volt, mégis miféle nemzetpolitikáról beszélhet egy MSZP-s Kolozsváron? Ezzel kapcsolatban azt az általa jól ismert szöveget olvashatta vendégünk, hogy: „Az MSZP nemzetpolitikája: »Ne fizessünk álmainkkal, mert nehezedik a lakáshelyzet! A kettős állampolgárság a határon túliak számára nem megoldás, viszont az országnak és nekünk jelentős teher! December 5-én szavazzon nemmel!«”
Bizonyára volt ideje elolvasni minden üzenetünket, hiszen, amint az előbbi videón látszik, kb. 5 percen keresztül feltartóztattuk autóját, még a rendőrök segítségével sem tudták korábban bevinni a helyszínre, az autót pedig még akkor sem engedte be a tömeg, bekiabálásokkal nyilvánítottuk ki a véleményünket, hogy mennyire is örülünk annak, hogy a kincses városba, és egyáltalán, Erdélybe érkezett.
Miután a fiatal RMDSZ-eseknek köszönhetően gyalogosan besurrant, a tömeg be szeretett volna menni a helyszínre, de ezt lehetetlenné tették.
Mivel ott, várva a sorunkra, nem kiabáltunk/zajongtunk, valamint nem is volt mindenkinél tábla, amivel zavarhattuk volna az előadást, sőt azt is felajánlottuk, hogy a táblácskáinkat kint hagyjuk – így teljesen érthetetlen, hogy miért ujjmutogatással választották ki azt, hogy ki az aki bemehet és ki az, aki nem. Ez azért teljesen érthetetlen, mivel az előbb említettek szerint semmivel sem utaltunk arra, hogy zavarni akarnánk az előadást, valamint a helyszínen is ott lévő plakáton egy szóval sem írták, hogy zártkörű eseményről lenne szó. Mint később kiderült, tőlünk is sikerült bejutnia korábban néhány embernek, így nyilvánvalóvá vált az a hazugság, hogy csak az mehet be, akinek meghívója van. Ez azért volt frusztráló, hiszen a szemünk láttára engedték be azokat az RMDSZ-szimpatizánsokat, tagokat, volt kommunistákat, akiknek nem volt meghívójuk, egyszerűen ismerték őket, ujjal rájuk mutattak, és be is mehettek. A meghívót persze nem akarták megmutatni, szinte egy órával az előadás megkezdése utána valahonnan szereztek persze egyet, amit vagy akkor nyomtattak, vagy valamilyen díszvendég meghívója lehetett, hiszen a szemünkkel láttuk, ahogy mindenki szabadon, mindenféle meghívó nélkül ment be, akit a rendezők beengedtek. A román rendőrség sem tétlenkedett, de ők azt sem tudták, hogy melyik oldalra álljanak, hiszen két rendőr azt gátolta meg, hogy bejussunk, segítettek a szervezőknek, a többiek (akik között már jó néhány rohamrendőr is ott volt) velünk kommunikált, mert nem igazán értették, hogy mi is történik. Utóbbiaknak szépen el lett magyarázva, le lett fordítva, hogy mi is áll a plakáton, és ők is egyetértettek abban, hogy semmilyen jogi alapja nincs annak, hogy nem engednek be minket, hiszen egy nyilvános esemény. Azok a rendőrök pedig, akik nem akartak minket beengedni, már mást mondtak, azt, hogy meghívó nélkül még mindig nem mehetünk be. Ez már, amellett, hogy vicces volt, kezdett felháborító is lenni, hiszen egyik rendőrcsoport igazat ad nekünk, megengedi, hogy bemenjünk, a másik pedig mondvacsinált indokok miatt még mindig nem akar beengedni minket. Természetesen nem a rendőrök voltak azok, akik miatt nem mehettünk be, hanem az RMDSZ-es szervezők nem adtak erre engedélyt, így több mint 50-en kint ragadtunk, fiatalok, idősek egyaránt, akik között valószínűleg olyanok is voltak, akiket valóban érdekelt az erdélyi nemzetárulók gúnyhatár másik oldaláról jött elvtársuk „érdekes” előadása.
Az előadásra már nem volt alkalmunk bejutni, hiszen időközben annak vége lett, de akik korábban bementek, azoknak nem kellett meghívó sem, mint nekünk, így a mieink közül is bejutottak néhányan, ám nem hagyták őket szóhoz jutni az előadás folyamán, még a véleményüket sem mondhatták el, annyira ellehetetlenítették őket a romándéeszes és mszp-s senkiháziak.
Megmozdulásunk viszonylag sikeresnek mondható, hiszen sokkal többen voltak jelen azok, akik az előadás, az MSZP és Mesterházy látogatása ellen nyilvánította ki véleményét, mint az a néhány idős volt kommunista, akiket valóban érdekelt ez az előadás. Nem csalódtuk sem „Szekus” Markó Bélában, sem Mesterházy Attilában, akik egyezményt kötöttek egymással, egyik oldalról sem vártunk jobbat.
Reméljük, megértette a kolozsvári magyar fiatalság véleményét úgy Mesterházy, mint az összes többi MSZP-s politikus, és soha többé nem teszi egyik sem a lábát Erdélybe!
K. János, HVIM Kolozsvár
Kapcsolódó: