Az anyaországi történelmi egyházak vezetői a trianoni diktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én a gyász és az emlékezés jeleként majdnem mindenütt meghúzatták a templomok harangjait. Akkor, akárcsak 1920. június 4-én, a szomorú hír megérkeztekor, megszólaltak a harangok és emlékeztettek a nemzet, a haza szétszakítására, elrablására.
Zoom
Sepsiszentgyörgy, Erzsébet tér a "kis magyar világban" (Fotó: Archív)
Négy esztendővel ezelőtt a harangzúgás a vízivárosi Batthyány téren ért. Sepsiszentgyörgyi székely nejemmel összefogózkodva álltunk meg a téren, s hallgattuk, amint néhány másodpercnyi időeltéréssel sorban szólalnak meg a környék harangjai. Legelőször a Szent Anna katolikus, majd a közeli Szilágyi Dezső téri református, majd a Fő utcai Erzsébet apácák templomának harangjai. A közelebbi zúgásba szép lassan belevegyült a fentebbről, távolabbról, a Budai Várból érkező, a Nagyboldogasszony koronázó templom harangjainak szava.
A Batthyány téren mindig rohanó tömeg a harangzúgás közepette tódult kifelé a metrómegállóból, majd megostromolta a 11-es, 160-as és 260-as autóbuszt. Vajon a sietők közül kinek jutott eszébe, hogy aznap, akkor, június 4-én a délutáni órákban kikért és miért szólt a harang? Később mesélték, hogy a fölnevelő falumban, a Vas megyei Bobán is megszólalt június 4-én, négy esztendővel ezelőtt a templom harangja. De csak a templomé, az ágostai evangélikusoké, mert a falu másik templomának, a római katolikusnak a harangját "elfelejtették" meghúzni Trianon gyászos napján.
A leginkább érintett, a határon túli magyar történelmi egyházak jelentős részének nem kell kerek évforduló ahhoz, hogy június 4-én délután meghúzzák a harangokat. Így lesz ez ma délután is a trianoni diktátum 94. évfordulóján például a háromszéki Sepsiszentgyörgyön, ahol a papok még elsősorban a magyarok tragédiájára emlékeztetnek.
Zoom
A sepsiszentkirályi unitárius templom (Fotó: SIG)
A ma délutáni erdélyi harangzúgás előzeteseként nézzük meg a sepsiszentgyörgyi Sántha Imre Géza közösségi oldalra kitett videóját, amelyen azt láthatjuk, hogy 2011. június 4-én délután fél hatkor az Erzsébet parkban miként zúgtak a belvárosi Szent József templom és a tőle nem messze álló unitárius templom harangjai. Lehet példát venni tőlük, kedves anyaországi egyházi vezetők...
Zoom
A sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom
Hering József - Kuruc.info