Amint azt portálunk is megírta: a felső-háromszéki Bereckben kizárólag román nyelven árulják a Gábor Áron szülőháza helyén, 1944-ben épült lakóingatlant. Az alaphír először a Külhoni Magyarok Klubja közösségi oldalán látott napvilágot, amit mi néhány óra múlva átvettünk, kiegészítettünk, kijavítottunk s már a főcímben is világosan leszögeztük: nem a szülőházról, hanem annak a helyére épült ingatlanról van szó. A Székelyhon.ro hírportál a berecki polgármester bevonásával megmagyarázza, hogy miért nem vétek árulni egy ilyen házat.
Zoom
Emléktábla "a szocializmus idején" épült házon
Megírtuk azt is, hogy az ilyen épületet még akkor sem illik románul árusítani, ha nem benne, hanem az előtte levőben, pontosan azon a helyen állt épületben látta meg a napvilágot Gábor Áron, a nagy székely ágyúöntő. A Fő utca 103. szám alatt levő, most eladásra kínált épület értékével a Berecki Ifjúsági Egyesület tagjai 1944. március 15-én még tisztában voltak, hiszen "öt perccel" a kis magyar világ vége előtt emléktáblát avattak az utcai falán.
Zoom
A ház román nyelvű árusítása
Az ilyen épületet a helyi önkormányzatnak még akkor is meg kellene vásárolnia, ha annak csak az elődjében született Gábor Áron. Jeruzsálemben a Sion-hegyi Utolsó vacsora jelenlegi termét a keresztesek építették a XIII. században, de szent hely, mert korábban ugyanott állt az az épület, amelynek "emeleti termében" Jézus az oltáriszentséget alapította. Dimény Zoltán, Bereck RMDSZ-es polgármestere is megszólalt - bár ne tette volna! - s a Székelyhon.ro-nak nyilatkozva elmondta, hogy az 1944-ben épített, a homlokzatán katolikus székely szokás szerint kereszttel is díszített, most eladásra kínált házat "a szocializmus idején építették." (Székelyföldön ezek szerint kicsit korábban történt meg a világmegváltó eszme megvalósítása, mint Budapesten - H. J.) A műértő berecki polgármester kijelentette, hogy mivel a most eladásra kínált ház nem rendelkezik "jellegzetes, korabeli motívumokkal", az önkormányzat nem kívánja megvásárolni.
Zoom
A házat anyaországi magyarok nézik kívülről
A Székelyhon.ro néhány órával ezelőtt azt írta, hogy "álhír terjeng Gábor Áron szülőházának eladásáról", ám ez így önmagában legalábbis csúsztatás, mert az Erdélyben is igen olvasott Kuruc.info jóvoltából vasárnap reggel óta az a hír is terjeng, hogy a szóban forgó építmény nem Gábor Áron szülőháza, hanem annak lakhatatlanná válása után a helyére épített lakóház. Bereck polgármesterével és a nevezett székelyföldi hírportállal ellentétben mi viszont azt is megírtuk, hogy egy ilyen épületet semmiképpen nem illik áruba bocsátani, pontosabban hagyni, hogy a kizárólag román nyelvű hirdetés "jóvoltából" egy esetleg a Gábor Áron emlékét kevésbé tisztelő bocskoros vásárolja meg.
Hering J. - Kuruc.info
Frissítés: A berecki ház eladásáról szóló hír elsőként a Külhoni Magyarok Klubja elkötelezetten magyar közösségi oldalon látott napvilágot, amelynek lényegét a RMDSZ holdudvarába sorolható Székelyhon.ro az első közlésben előforduló - de azóta javított - tárgyi tévedés miatt igyekezett tompítani, bagatellizálni. A Külhoni Magyarok Klubja közösségi oldal időközben megismételte az általunk is osztott véleményt: a Gábor Áron szülőháza helyén álló lakóingatlant sem illik, szabad kiárusítani. Pontosabban azt a berecki önkormányzatnak vagy más, a magyar történelmi helyeket, személyek emlékét ápoló szervezetnek (anyaországinak is) kutya kötelessége megvásárolni, s benne berendeznie Gábor Áronnal, az 1848-49-es szabadságharccal vagy bármilyen más, a Székelyfölddel kapcsolatos kiállítást. Még akkor is, ha egy ilyen jellegű emlékház már van Bereckben.
H. J. - Kuruc.info