Ismeretlen elkövetők lemázolták a Gyergyószentmiklós feliratot a székelyföldi város Gyilkos-tó felőli bejáratánál – értesítette több polgár is kedden a helyi rendőrséget.
Mint Madaras Szidónia, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője tájékoztatott, a rendőrség munkatársai jegyzőkönyvbe vették az ügyet, az önkormányzat pedig ismeretlen elkövető(k) ellen kivizsgálási kérelmet fogalmaz meg az országos rendőrség felé.
Zoom
„Amennyiben az elkövetők kilétére fény derül, több ezer lejes bírsággal is sújthatók, mivel a kár helyreállításának költsége is a károkozót terheli" – fejtette ki Madaras Szidónia.
Hozzátette, a táblák helyreállítása a napokban mindenképp megtörténik. Az önkormányzat ugyanakkor felhívással is fordul a lakókhoz. „Arra kérjük, jelezzék, ha az elkövetőkről bármilyen információval rendelkeznek, netán szemtanúi voltak a történteknek, segítsék a rendfenntartók munkáját ezáltal. A rendet és az együttélési normákat a közösség öszszetartó erejével tudjuk megerősíteni."
Mint ismeretes, miközben számos erdélyi és partiumi városban az önkormányzat megtagadja a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, illetve Kolozsváron is ádáz küzdelem folyik, hogy magyarul is kiírják a város nevét, nem ritka, hogy valamely település magyar felirata sérti valakik szemét.
Március végén például az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezete tett feljelentést ismeretlen elkövető ellen, miután lefestették a Kolozsvár melletti Györgyfalva helységnévtábláján szereplő magyar megnevezést.
(Krónika nyomán)