"Emberi jogi", azaz cigányfajvédő szervezetek hevesen tiltakoznak az ellen, hogy a tót kormány a cigányok közti vérfertőzéssel magyarázza a felvidéki purdék iskolai elkülönítését.
Zoom
Az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított az úgynevezett Szlovákiával szemben, azt kifogásolva, hogy a cigány gyerekek "túlságosan nagy számban, indokolatlanul" kerülnek sajátos nevelési igényű iskolákba.
A kormány az eljárás megindítása előtt azzal érvelt, hogy a felvidéki cigányok körében magasabb a genetikai rendellenességek aránya, mivel körükben magasabb a közeli rokonok közti szexuális kapcsolat. Az Európai Roma Jogok Központja, az Amnesty International és a Nyílt Társadalomért Alapítvány szerint a kormány érvelése természetesen "rasszista és diszkriminatív".
"A vérfertőzéssel való érveléssel a roma gyerekek szlovákiai szegregált oktatásának alátámasztására a kormány azt üzeni, hogy nem veszi komolyan az Európai Bizottság vádját" – "magyarázták" nyilatkozatukban a szervezetek. Szerintük persze "tévhit", hogy a cigányok körében magasabb a vérfertőzés, és "ez egy jellemzően rasszista érv".
Tegnap Robert Kalinák belügyminiszter rátett még egy lapáttal a kormány érvelésére. Szerinte nyilvánvaló, hogy a genetikai változások mértéke magasabb a cigányok között. "Nem rejthetjük el a politikai korrektség mögé az igazságot" – jelentette ki a belügyminiszter.
A kormány érvelését botrányosnak nevezte Elena Kriegler, az Etnikai és Kulturális Kutatások Központjának (CVEK) igazgatója. "A 21. században ilyen érveket egyáltalán nem szabadna alkalmazni, politikai dokumentumokban pedig végképp nem" – jelentette ki a Sme napilapnak Kriegler. Elfogadhatatlannak tartja a kormány érvelését Jana Dubovcová emberi jogi biztos is. "A rokonok közti szexuális viszony bűncselekmény, a bíróságok azonban csak minimális esettel foglalkoztak" – érvelt a volt bírónő.
(Új Szó - lpj - TASR nyomán)