Az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes (kb. 700 ezer Ft) bírságot rótt ki a fogyasztóvédelmi hatóság a Kaufland áruházlánc székelyudvarhelyi áruházára - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség nyomán az erdélyi Krónika.

A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este egy magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének. Az esetről telefonnal készített videofelvételen az áruház büféjében kiszolgáló fiatal nő látszik, aki értetlenül viszonyul román vásárlóhoz. Utóbbi nagy hangon gyalázkodással vádolja az elárusítót.
A felvételt Hans Hedrich ismert erdélyi környezetvédelmi és emberi jogi aktivista a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be.
A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurentiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért „a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak.
Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén. A fogyasztóvédelem illetékesei szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt. Megjegyezték: az utóbbi években több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt. A 33 ezer lakosú Székelyudvarhelyen a lakosság csaknem 95 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson, de ez persze nem érdekli a megszállókat.
Tényleg azért nem szolgálták ki, mert román?
Más megvilágításba helyezi az esetet az Uh.ro című udvarhelyi lap cikke. Alább olvasható teljes terjedelmében.
Terjed, mint a lépfene az interneten egy videó, amelyen a román vlogger teszteli, hogy kiszolgálják-e Udvarhelyen, ha románul kéri a miccset.
Ha eddig csak kacagtunk azon, hogy a románok elhiszik a városi legendát, miszerint éhen halnak, ha a székelyeknél románul kérik a kenyeret, most lehervad az arcunkról a mosoly. Teljesen úgy tűnik, bebizonyították. Vagy mégsem?
A Militianul nevű vlogger „leleplező" videók készítésére szakosodott. Ezúttal azért jött Udvarhelyre, mert egy ismerőse azt mondta neki, románul kérte az árut, ezért nem szolgálták ki a Kaufland miccs-kolbász-flekken részlegén. Mi úgy tudjuk, nem ezért nem szolgálták ki. Hanem teljesen más dolog miatt.
A YouTube csatorna tulajdonosa a miccses pultnál egy fiatal nőhöz szól hozzá, és kér egy adag miccset. A lány láthatóan nem örül a kérésnek, de elveszi a pénzt. Közben valamit mormog az orra alatt, nem hallatszik, hogy mit. A videós rákérdez, mit mondott, káromkodott? Semmi – válaszol a kiszolgáló.
"Azt mondta, bassza meg?" Az utóbbi két szót magyarul mondja a férfi, és kéri az ott állókat, fordítsanak neki. A sorban állók, – később megtudjuk, hogy két nő – kacagnak. A kiszolgáló valamit csattogtat a pénztárgépnél, végül visszaadja a férfinak a 10 lejest, és elmegy a hátsó sarokba. Annyi látszik, hogy leteszi a telefont. Visszaadja a férfinak a pénzt, és azt mondja a két nőnek: „– ... (nem érthető) kiszolgálom, csak engem fognak lebaszni, érted-e? Csak... Mindegy, hagyjuk."
A férfi megkérdezi a két sorban álló hölgyet, mit mondott az eladó, és kéri, fordítsák le neki.
– Miért nem szolgál ki, mert román vagyok, vagy miért? – kérdezi a román férfi.
Hátulról megszólal egy férfihang: – Az én lányom. Ha nem tud románul, semmi probléma. Önnek legalább kellene tudnia magyarul.
– Miért kellene tudnom magyarul? – kérdezi a vlogger.
– Mert a Székelyföldön van - felel az apa.
– Romániában vagyunk.
– De nem számít.
– Román kenyeret eszünk – hangzik az ilyenkor szokásos érvelés.
– Én tudok románul, magyarul. Ha Székelyföldre jön, legalább jó reggelt, jó napot kellene tudnia köszönni – mondja a férfi, aki a kiszolgáló apjának vallotta magát, és elmegy vásárolni.
– Nem értem, miért kellene tudnom magyarul Romániában – méltatlankodik a videós.
– Mert kék az ég – válaszol az egyik nő.
– Hogyan? – kérdezi a férfi.
Semmi.
Erre a férfi megszólal magyarul: Hogy? Mondja románul!
A szőke lány válaszol: "Magyarul is kell tudni. Na látod-e, hogy tudsz magyarul, sunyi vagy te", és nevetve elfordul.
A vlogger tovább folytatja: Miért nem szolgálsz ki? Mert román vagyok? - felnevet, és a kiszolgáló is hisztérikusan utánozza, majd azt mondja: – Jól van, jól. Sokat mondjál. ... (nem érthető) után nézhetsz széjjel. Vonogatja a vállát, és újból a telefonhoz megy.
Megszakad a felvétel, a következő képen már egy kauflandos felsőt és kitűzőt viselő férfit láthatunk deréktól lefele, de az ő hangját nem halljuk, azt viszont igen, hogy a többi kliens nekiáll a férfinak elmagyarázni, hogy ha bukaresti, akkor menjen Bukarestbe. Végül a vlogger azzal távozik, hogy "Elmegyek innen, mert a magyarok megvernek. Irreális, hogy megvernek, mert nem tudok magyarul. Hogy lehetséges ez?" - teszi fel a kérdést.
Hogy mondják románul, zárva vagyunk?
Megkerestük a székelyudvarhelyi Kaufland üzletet, de az üzletvezető – aki egyébként román – nem volt bent, nem adtak információt, a bukaresti központhoz irányítottak.
Az már korábban kiadott egy szűkszavú nyilatkozatot, miszerint elhatárolódik az ilyen viselkedéstől, és minden kliensüket minőségi módon, kedvesen próbálják kiszolgálni.
Úgy tudjuk azonban, hogy az illető hölgy azért nem szolgálta ki a férfit, mert kora reggel még zárva volt a grill részleg, se megsült miccs nem volt, se pénz a pénztárban, ezért adta vissza a tízlejest. Ha elveszi a pénzt, megbüntethette volna az adóhatóság, mert nem ad pénztárjegyet.
A gond az volt, hogy mivel nem tud románul, ezt nem tudta elmagyarázni a férfinak, és a körülötte levő, románul tudó kliensek, de még a saját apja sem magyarázattal segítette ki, hanem kioktatta és hazaküldte a videóst. Nehezen találni olyan személyzetet erre a munkára, amely mindkét nyelven tud beszélni. Bár folyamatos kiképzésben részesítik őket, előfordul, hogy rosszul reagálnak - mondta forrásunk.
Hozzátette, a Kaufland üzletvezetője, aki viszont magyarul nem tud, kiment, és elmondta a videósnak, zárva vannak, valamint elnézést is kért. Ez a videóból kimaradt.
A kisfilm azóta szárnyra kelt, és tele van vele a román országos sajtó és a közösségi média.