A Mol-benzinkutak bojkottálására szólította fel szombaton a román gépkocsivezetőket Traian Basescu volt államfő – írja az Agerpres hírügynökség. A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt sérelmezte, hogy a a magyar olajvállalat töltőállomásain "az autonóm Székelyföld" térképét forgalmazzák.

Traian Basescu egy kedves barátjával
„Kedveseim, akik autót vezettek, többé ne vásároljatok üzemanyagot a Moltól. Olyan sok más töltőállomás van, többé ne tankoljatok náluk, mert egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy az őt befogadó állam alkotmánya ellen kampányoljon. Hogyan reklámozhatod szórólapokkal a székelyföldi autonómiát, miközben egy olyan ország területén fejted ki tevékenységedet, amelynek alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam. Az egységes állam nem autonóm enklávékból álló államot jelent” – mondta Basescu a PMP ifjúsági szervezetének neptuni nyári táborában.
Zoom
Ez lenne az oláhok épp aktuális felháborodásának forrása (Fotó: Facebook/Eugen Tomac)
A téma kapcsán ugyanakkor felidézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a december 1-jei román nemzeti ünneppel kapcsolatos kijelentéseit. Én nem fogom elfelejteni Kelemen Hunor nyilatkozatát, miszerint december 1-je számukra nem ünnep-, hanem gyásznap. Kelemen Hunor elfelejti, hogy román állampolgár, és itt született – fogalmazott Basescu.
A Főtér azt írja, az autonómiát népszerűsítő szórólap nem más, mint a Székelyföldi Legendárium térképe, ez pedig már évek óta megtalálható a Mol-kutaknál.
Facebookon egyébként körbe is szaladt a „botrány”, Eugen Tomac, a PMP ügyvezető elnöke posztolta ki a nagy felfedezést, aztán jöttek a hozzászólók, köztük a legendáriumos ötletgazda, Fazakas Szabolcs is, elmagyarázva, hogy miről szól a térkép – de nem akaródzik megérteni.

Eugen Tomac Románia feldarabolására irányuló kampányt látott a kiadványban - bár igaza lenne
Traian Basescu többek között kijelentette: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium kapcsán kialakul román-magyar konfliktusnak tulajdonképpen egy bírósági ítélet képezi az alapját, és Romániában “egyelőre senki nem vonja kétségbe a bírósági ítéleteket” – idézte Basescut a hírügynökség.
Azt kifogásolta azonban még hangsúlyosabban, hogy “a Mol benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén”. Basescu hangsúlyozta, hogy mindezt “Magyarország kereskedelmi társasága teszi”, amelyet Románia készségesen fogadott a területén.
(Kuruc.info - Székelyhon - Főtér - MTI nyomán)