Fölöslegesen hőbörögtek a székelyföldi románok: sajtófőnöke szerint csak kacsa, hogy Orbán fogadná a pápát - írja az Azonnali.
Az MTI röptette meg a hírt pénteken, miszerint elképzelhető, hogy Ferenc pápát maga Orbán Viktor miniszterelnök fogja fogadni Csíksomlyón május végén. Azonban ez, mint a portál kiderítette mégsem képzelhető el: a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan az Azonnalinak cáfolta a hírt, mondván,
sajtókacsákkal nem fogalkoznak.
A hírt egy román blogger indította útjára: nem elképzelhetetlen, hogy politikai tőkét akart kovácsolni magának, ugyanis amellett, hogy blogger, nemrég bejelentette, hogy indulni fog az EP-választásokon is független jelöltként.
Zoom
George Simion kampányoló nagyromán blogger nem szokott hazudni
George Simion egy aktivista, aki azt szeretné, hogy Románia és Moldova békésen egyesüljenek, ez a fő politikai programja. Állítólag egy ortodox püspök mondta neki, hogy Orbán fogja a pápát fogadni, mivel nem megy el Csíksomlyóra sem a román államfő, sem a miniszterelnök. Simion vehemensen követelte, hogy márpedig valamelyikük menjen el, és ne a magyar miniszterelnök fogadja a pápát.
Állítsuk meg Budapestet!
A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén – ahol a blogger szerint a román püspök nyilatkozata elhangzott – egy nyílt levelet is közzétettek. Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.
Zoom
Orbán és Ferenc pápa már a Vatikánban is találkoztak, de a pápai állam szuveneritása még maradt - a románért mondjuk nem lenne kár (fotó: Orván Viktor Fb-oldala)
Orbán és Ferenc pápa már találkoztak 2016-ban, akkor jól ki is akadtak az internetezők, hogy miért adott audienciát Ferenc a magyar miniszterelnöknek, amikor a kereszténységről gyökeresen mást gondolnak, főleg ami a menekültek felé való szolidaritást illeti. Éppen ezért lett volna most érdekes a helyzet, na meg persze szívesen megnéztük volna azt is, hogy mit lép erre a román állam - fogalmaz az Azonnali.