A Bihar megyei rendőrségnek sikerült azonosítania azt a lányt, aki a tavalyi év végén megpróbálta felgyújtani a nagyváradi RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót.
Zoom
Fotó: Varadinum.ma
Alina Dinu rendőrségi szóvivő hétfőn a Bihoreanul hírportálnak elmondta, egy 21 éves váradi lányról van szó, további részleteket azonban nem kívánt elárulni. A lap saját forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy román nemzetiségű személyről van szó, aki ellen rongálás gyanújával indult bűnvádi eljárás. A gyanúsított el is ment ügyvédjével a rendőrségi kihallgatásra, ám hallgatáshoz való jogára hivatkozva nem nyilatkozott.
A Varadinum.ma portál szerint a rendőrség a múlt héten azzal a kéréssel fordult az RMDSZ-hez, hogy írják meg, pontosan milyen követeléseik vannak a gyanúsítottal szemben. Botházy Nándor, az alakulat nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke a Bihari Napló napilapnak elmondta, a szövetség „a rendőrség ilyen ügyekben kötelező kérésére” tízezer lej kárigényt jelentett be és egyértelműen kikötötte, hogy az összeg terhére az elkövetőt kötelezzék egy közösségi együttélési toleranciatanfolyam elvégzésére. Botházy hozzátette, a zászló anyagában keletkezett fizikai kár nem jelentős, azonban „az erkölcsi, közösség ellen okozott kár felbecsülhetetlen, mivel egy nemzeti jelkép elleni támadásról van szó”.
Mint ismert, december 30-ára virradóra megpróbálták felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei székházára kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas Palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon. Az RMDSZ területi szervezete videófelvételt is közölt, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót. Az incidens után az RMDSZ ipari alpinista segítségével magasabbra tetette a zászlót.
(Krónika nyomán)